Προς υλοποίηση η επέκταση της Αττικής Οδού προς Ραφήνα

Φιλόδοξο πλάνο για να φτάσει το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων τα 3.000 χιλιόμετρα μέχρι το 2030 έχει το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Με την εκκίνηση της υλοποίησης του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, ολοκληρώνεται το παζλ των υπεραστικών αυτοκινητόδρομων της χώρας. Είναι μεγάλη υπόθεση για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που ήταν ουραγός σε κλειστούς αυτοκινητόδρομους στην Ευρώπη να μπορεί να διεκδικεί να λέει πως έχει ένα από τα πλέον μοντέρνα και επαρκή δίκτυα εντός ΕΕ.

Ο ΒΟΑΚ με μήκος σχεδόν 300 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την επίσημη παρουσιάση θα καλύψει όλη η βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης από την Κίσσαμο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο και θα συμβάλει τα μέγιστα στην γεωμετρική μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων και αντίστοιχα στην αύξηση της οδικής ασφάλειας και ταχύτητας.

Η πλήρης υλοποίηση του, που πιθανότατα θα χρειαστεί να φτάσει μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα αλλάξει τις μεταφορές του νησιού και θα ενδυναμώσει το εμπορικό προφίλ και το τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Θα συνδέσει εκτός από τις πόλεις, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια διευκολύντας τις μετακινήσεις στο νησί.

Το Ηπειρωτικό δίκτυο

Το ηπειρωτικό δίκτυο της Ελλάδας έχει μήκος σχεδόν 2.200 χιλιόμετρα και καλύπτει σχεδόν όλη τη χώρα. Η Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα), η Ιόνια Οδός (Αντίρριο-Ιωάννινα), η Νέα Οδός (Μεταμόρφωση-Σκάρφεια), η Κεντρική Οδός (Ξυνιάδα-Τρίκαλα και Πέταλο Μαλιακού), η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Ράχες-Λάρισα-Κλειδί Ημαθίας), η Αυτοκινητόδρομος Μορέας (Κόρινθος-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη) μαζί με το ευρύ δίκτυο της Εγνατίας Οδού (Ηγουμενίτσα-Θεσσαλονίκη-Κήποι Έβρου και κάθετοι άξονες) έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό δίκτυο.

Ποιος θα φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια ότι για να πας από την Αθήνα στα Ιωάννινα θα χρειάζονται μόλις 3 ώρες και 30 λεπτά, από τη Θεσσαλονίκη στην Πάτρα επίσης 3 ώρες και 30 λεπτά ή από την Κατερίνη στην Αλεξανδρούπολη 3 ώρες.

Αυτό το δίκτυο έχει μεγάλη επίδραση πέρα από την επιβατική του διάσταση, στις εμπορικές μεταφορές. Τα προϊόντα μπορούν πολύ πιο εύκολα να μετακινηθούν προς τις μεγάλες αγορές της χώρας ή να φτάσουν σε πύλες εξόδου (λιμάνια, αεροδρόμια, μεθοριακοί σταθμοί) και να πάνε στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι προσθήκες

Σε αυτή τη χρονική στιγμή οδεύουμε για την υλοποίηση των προσθηκών στο δίκτυο αυτό. Πέρα από τον ΒΟΑΚ που ο διπλός διαγωνισμός οδεύει προς την τελική του φάση, μία σειρά από έργα κατασκευάζονται ή ετοιμάζονται.

Στην Κεντρική Οδό-Ε65, κατασκευάζεται το νότιο τμήμα (Λαμία-Ξυνιάδα) και το βόρειο (Τρίκαλα-Κηπουρειό Γρεβενών). Σταδιακά από το 2023 μέχρι τις αρχές του 2025 ο αυτοκινητόδρομος θα λειτουργεί στο σύνολο του από τη Λαμία μέχρι τα Γρεβενά.

Στην Ολυμπία Οδό αναμένεται η τελική έγκριση από τις Βρυξέλλες για τη δυτική επέκταση από Πάτρα προς Πύργο για να ξεκινήσουν τα έργα. Το 2022 θα είναι η χρονιά εκκίνησης και αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής ο δρόμος θα ολοκληρωθεί το 2024.

Επίσης προχωρά διαγωνισμός για ένα ακόμα τμήμα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας, Ξάνθη-Εχίνος και για τον Περιφερειακό Αλεξανδρούπολης. Τα δύο έργα αναμένεται να ξεκινήσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Παράλληλα περιμένουμε την προκήρυξη για νέα οδικά έργα. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα οδικά τμήματα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη που θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ. Επίσης αναμένονται να ξεκινήσουν εντός των επομένων μηνών οι διαγωνισμοί για τα οδικά έργα: Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ, Άμφισσα-Μπράλος, Παράκαμψη Χαλκίδας και η επέκταση της Λ.Κύμης της Αττικής Οδού.

Τέλος, σε φάση υποβολής προσφορών είναι οι διαγωνισμοί για τα έργα-ΣΔΙΤ flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης καθώς και ο οδικός άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη.

Οι τελευταίες εκκρεμότητες

Ως τελευταίες εκκρεμότητες μπορούν να χαρακτηριστούν η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού προς βορρά (Ιωάννινα-Κακαβιά) στο οποίο πρόσφατα εξαγγέλθηκε η προκήρυξη διαγωνισμού το 2022 με τη διαστασιολόγηση να έχει προσαρμοστεί για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Από εκεί και έπειτα έχουμε μόνο κάποιες σημειακές προσθήκες που θα είναι περισσότερο τοπικού χαρακτήρα.

Επίσης αναμένεται η προώθηση σε υλοποίηση των μεγάλων επεκτάσεων της Αττικής Οδού που κυρίως αφορά την επέκταση προς Ραφήνα, την αστική σήραγγα Ηλιούπολης και ενδεχομένως την επέκταση προς Λαύριο. Με αυτές τις προσθήκες το ελληνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων θα αγγίξει τα 3.000 χιλιόμετρα μέχρι το 2030.

Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε, λόγω και της επετείου της προσχώρησης της χώρας πριν από 40 χρόνια στην Ε.Ε. πως, η συμβολή της ήταν και είναι κρίσιμη και χωρίς αυτήν η εικόνα ίσως να ήταν σημαντικά διαφορετική. Τα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, βοήθησαν ουσιαστικά στην υλοποίηση όλων αυτών των οραματικών για την Ελλάδα οδικών έργων. Η χώρα διασυνδεδεμένη με τους διευρωπαϊκούς άξονες μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές μεταφορές.

Είναι γεγονός πως για τη χώρα αυτό το δίκτυο αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στην προσπάθεια ανάπτυξης εμπορευματικών κέντρων και γενικότερα στην δυνατότητα να ισχυροποιηθεί ως διεθνής κόμβος μεταφορών. Η ενίσχυση αυτού του δικτύου σταδιακά μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης και η χώρα να επωφεληθεί στο στοίχημα της Ευρώπης των 27.

ypodomes.com

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.