Προσοχή: Αυτές οι εφαρμογές καταγράφουν χωρίς να το ξέρεις την οθόνη του κινητού σου!

Το ότι οι εφαρμογές στα smartphones μας μπορεί να μας παρακολουθούνείναι εδώ και καιρό γνωστό. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα, αν και λόγω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, γίνονται προσπάθειες για όσο το δυνατό μικρότερη παρακολούθηση.

Μια νέα έρευνα διαπιστώνει τώρα πως εφαρμογές καταγράφουν την οθόνη του κινητού σου χωρίς να το ξέρεις! Ερευνητές του Northeastern University έκαναν δοκιμές για να εξετάσουν αν όντως το smartphone παίρνει δεδομένα απ’ τον χρήστη για να του προβάλει στοχευμένες διαφημίσεις.

Η έρευνα τους έγινε σε 17.260 εφαρμογές Android του Google Play χρησιμοποιώντας 10 smartphones και ευτυχώς το αρχικό συμπέρασμα είναι ότι τα apps δεν παρακολουθούν τις συνομιλίες των χρηστών.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ορισμένες εφαρμογές καταγράφουν σε video την οθόνη του χρήστη και στέλνουν αυτόματα εικόνα σε τρίτους.

Η εφαρμογή goPuff, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσε μια υπηρεσία της Appsee για καταγραφή των αλληλεπιδράσεων των χρηστών στην εφαρμογή κι έστελνε το video στην Appsee.

Η θέση της Appsee ήταν η εξής:

Οι καταγραφές των χρηστών αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την μέθοδο ποσοτικής ανάλυσης της εταιρείας μας. Μας προσφέρουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ακριβώς τις κινήσεις τους μέσα στην εφαρμογή. Κάθε tap, κάθε swipe και κάθε ενέργεια στην οθόνη καταγράφεται, έτσι ώστε να βλέπουμε άμεσα την εμπειρία χρήσης στην εφαρμογή

«Η έρευνα μας αποκαλύπτει ορισμένα ανησυχητικά δεδομένα στο οικοσύστημα Android, όπως εφαρμογές που καταχράζονται την πρόσβαση τους στις πληροφορίες της συσκευής για να μοιράζονται εικόνες και video με τρίτους χωρίς να ενημερώνουν τον χρήστη», αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.

Διαβάστε επίσης