Πρώτη νίκη για το Δήμο Διονύσου στην υπόθεση των λατομείων στην Πεντέλη

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης εξέτασε την προσφυγή του Δήμου κατά της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αναφορικά με τη δραστηριότητα εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρων σε δημόσια δασική έκταση εμβαδού επιφανείας 243.810,90 τ.μ. από την Μεγαλιθική Α.Β.Ε., στη θέση «Βαθειά Χούνη» Άνω Ραπεντώσας της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου.

Ο Δήμος Διονύσου κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα για την υπόθεση ενώ κατά τη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, παρενέβη ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, με τη συνδρομή του Αντιδημάρχου Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών και Προέδρου της Διαπαραταξιακής Επιτροπής κατά των Λατομείων Γιάννη Φωτάκη.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απέρριψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) δικαιώνοντας τις θέσεις του Δήμου Διονύσου καθώς και των όμορων Δήμων. Η απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Παρέμβαση από τη Δήμαρχο Πεντέλης Δ. Κεχαγιά

Στη συνεδρίαση παρενέβη και η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά. Η Δήμαρχος κατέδειξε ότι η επιχειρούμενη παρέμβαση των ιδιωτών, γίνεται σε πλήρη αντίθεση με όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού. Η παρέμβαση των ιδιωτών στοχεύει σε εξόρυξη μαρμάρου, κάτι που απαγορεύεται ρητά στη συγκεκριμένη περιοχή. Μάλιστα η προσπάθεια της εταιρίας κατά τη Δήμαρχο γίνεται με ύπουλο τρόπο, αφού προσπαθεί να αδειοδοτηθεί με μικρότερες μελέτες για μικρότερες εκτάσεις, ώστε να μην φτάσει σε επίπεδο περιβαλλοντικής αδειοδότησης Α1, που θα απαιτείται Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), ενώ στην πραγματικότητα ανήκει στην κατηγορία αυτή.

Η Δήμητρα Κεχαγιά υπενθύμισε επίσης τις πρόσφατες κατηγορηματικές τοποθετήσεις της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Αμυρά για το θέμα, τους οποίους και ευχαρίστησε για τις ξεκάθαρες θέσεις τους, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στις κοινές συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Πεντέλης και των όμορων Δήμων Διονύσου, Κηφισιάς και Μαραθώνα.

Τέλος επισήμανε ότι πριν λίγο καιρό είχε εγκριθεί από το ΚΑΣ το σχέδιο που έχει υποβάλει ο Δήμος Πεντέλης σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος για την ανάπλαση του Πεντελικού. Μάλιστα ανέφερε ότι εγκρίθηκε πρόσφατα η χρηματοδότηση των μελετών για την υλοποίηση της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αναβάθμισης του βουνού.

Κλείνοντας την παρέμβαση της, η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, ζήτησε τη απόρριψη κάθε προσπάθειας για επαναλειτουργία λατομείου στο Πεντελικό βουνό, λέγοντας:

«Είναι κάτι που έχουμε αφήσει πίσω στο παρελθόν και πρέπει να δούμε τα ανενεργά λατομεία με ένα άλλο βλέμμα και να τα αναπλάσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποβεί προς όφελος του Πεντελικού Όρους».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.