Ψάχνουν τον Χρήστο Παππά στην Ελλάδα – Νέα στοιχεια για το κρησφύγετό του

Η αστυνομική έρευνα, που δεν έχει σταματήσει από την ημέρα που διαπιστώθηκε η εξαφάνισή του μετά την καταδικαστική απόφαση, ουσιαστικά δεν έχει αποδώσει, παρά τα δεκάδες σενάρια, τις «πληροφορίες» και τους ψιθύρους που κυκλοφορούν όλη αυτή την περίοδο.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας καταλήγουν πλέον στο εξής συμπέρασμα: ο Χρήστος Παππάς βρίσκεται στην Ελλάδα, σε κρησφύγετο που είχε τον χρόνο να προετοιμάσει καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης.

«Είναι συνωμοτικός χαρακτήρας. Είχε αποκτήσει κάποια εμπειρία από την πρώτη περίοδο που εξαφανίστηκε, το 2013, όταν κηρύχθηκε φυγάς κατά τις αρχικές συλλήψεις των χρυσαυγιτών μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως δεν χρησιμοποίησε κανένα άτομο από το προσωπικό και κομματικό περιβάλλον του για να τον βοηθήσει στη διαφυγή του», αναφέρει χαρακτηριστικά στη Realnews ανώτατο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Και πράγματι τα δεδομένα συνηγορούν υπέρ αυτής της κατεύθυνσης. Ο Χρ. Παππάς τηρούσε με θρησκευτική ευλάβεια όλους τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί για την άρση της προσωρινής κράτησής του έως ότου ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής. Ακριβώς μία εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης, την 1η Οκτωβρίου 2020, παρουσιάστηκε κανονικά στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου. Από την ώρα, όμως, που βγήκε από αυτό, κάθε ίχνος του έχει χαθεί.

Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν τον εντοπισμό του «σάρωσαν» κάθε επαφή του. Οικογένεια, προσωπικούς φίλους, συγγενείς, κομματικά στελέχη. Αλλωστε, από την πρώτη περίοδο της έρευνας για τη δράση της Χρυσής Αυγής, μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε σχηματίσει έναν ολοκληρωμένο «χάρτη» όλων των επαφών και των διασυνδέσεων των ηγετικών μελών της οργάνωσης, βασισμένη σε κάθε είδους επικοινωνίες που είχαν είτε μεταξύ τους είτε με άλλα πρόσωπα, σε πολλές περιπτώσεις άσχετα με την υπόθεση. Αυτός ο «χάρτης» ενεργοποιήθηκε στην περίπτωση του Χρ. Παππά και ελέγχθηκαν εξονυχιστικά εκατοντάδες άτομα. Κανένα αποτέλεσμα. «Ηταν σαν να έφυγε από τον πλανήτη», λέει αστυνομικός που συμμετέχει στις έρευνες. «Δεν υπήρξε επικοινωνία, μετακίνηση, μεταφορά χρημάτων, χρήση καρτών, το παραμικρό που να δίνει την παραμικρή υποψία επαφής κάποιου από τα ελεγχόμενα πρόσωπα με τον καταζητούμενο», συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Στη συνέχεια υπήρξε ροή πληροφοριών για ενδεχόμενα σημεία, εντός και εκτός Ελλάδας, πολλές από τις οποίες στην πραγματικότητα ήταν φήμες, που πρώτα έφταναν σε δημοσιογραφικά ή πολιτικά γραφεία και στη συνέχεια στις υπηρεσίες ασφαλείας. Η αλήθεια είναι πως οι αστυνομικοί σε πολλές περιπτώσεις όχι απλώς αμφέβαλλαν για την αξιοπιστία των πληροφοριών αυτών, αλλά κάποιες τις εξέταζαν και ως ενδεχόμενο αποπροσανατολισμού από το ίδιο το περιβάλλον του Χρ. Παππά. Παρ’ όλα αυτά, τις ερεύνησαν μία προς μία. Αγιον Ορος, μονές παλαιοημερολογιτών, ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Ηπείρου, αλλά και αναφορές για διαφυγή του σε χώρες της Ευρώπης με ισχυρά ακροδεξιά κόμματα. Το αποτέλεσμα το ίδιο: μηδέν.

«Ο Χρήστος Παππάς όχι μόνο προετοίμασε πολύ καλά το κρησφύγετό του, αλλά είμαστε βέβαιοι πλέον πως επέλεξε ανθρώπους που πριν δεν είχαν την παραμικρή σχέση με αυτόν ή τη Χρυσή Αυγή για να τον βοηθήσουν. Δεν πρέπει να πήρε το ρίσκο μετακίνησης στο εξωτερικό, κάτι που έχει πολλά προβλήματα και πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος. Πλέον είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως δεν εγκατέλειψε τη χώρα, πιθανότατα ούτε την Αττική. Αντικειμενικά, για έναν καταζητούμενο, ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη παρέχει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια από μια δαπανηρή και κάτω από τις διεθνείς αστυνομικές έρευνες διαφυγή στο εξωτερικό», καταλήγει ο ίδιος αξιωματικός.

enikos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.