Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν, το Σάββατο (25/02), οι διάλογοι της κρατούμενης, Εύας Καϊλή, για το σκάνδαλο Qatargate, με την αδελφή της, Μανταλένα, μέσα από τις βελγικές φυλακές. Η ίδια φαίνεται να αγωνιά για την υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται, αλλά και να συντονίζει τις επόμενες κινήσεις της, μαζί με την αδελφή της, Μανταλένα Καϊλή. Παρ’ όλα αυτά, στο στόχαστρο των ερευνών μπαίνουν κινητά και USB.
Η Εύα Καϊλή δεν διστάζει στις συνομιλίες με συγγενικά της πρόσωπα να χαρακτηρίσει «ανώριμο» με τον – μέχρι πρότινος – σύντροφο της Φραντσέσκο Τζόρτζι. Βέβαια, κάνει ακόμα και χιούμορ σχολιάζοντας τις εξελίξεις για το σκάνδαλο Qatargate, παρομοιάζοντάς τες με «σκοτεινή ταινία με τους ίδιους σε ρόλο πρωταγωνιστών».
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν η «Le Soir», η «Knack» και η «Καθημερινή» στην κοινή τους έρευνα, από τις συνομιλίες της Εύας Καϊλή με την αδελφή της προκύπτει η αγωνία της για την έκβαση της υπόθεσης στην οποία είναι κατηγορούμενη, ενώ αποκαλύπτονται συνεννοήσεις για τη μίσθωση ακινήτων, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες.
«Η Εύα σκέφτεται να νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι ώστε να έχει ένα εισόδημα», αναφέρεται στο έγγραφο για συνομιλία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 26ης Δεκεμβρίου. Μάλιστα, η Εύα και η Μανταλένα Καϊλή μιλούν ακόμα για την ανάγκη να κλείσουν ή να μετονομάσουν εταιρείες συμφερόντων του. Οι Βέλγοι αστυνομικοί σημειώνουν το εξής: «Θα αλλάξουν το όνομα της εταιρείας “Madegroup” σε “Hard”, θα αλλάξουν επίσης και έδρα», σημειώνουν οι Βέλγοι αστυνομικοί.
Ακόμα, για τις δύο γυναίκες, υπό συζήτηση τελεί και το ενδεχόμενο να κλείσουν την εταιρεία real estate με επωνυμία «Aria» που είχαν προσφάτως συστήσει από κοινού στο κέντρο της Αθήνας η Εύα Καϊλή και ο – πρώην πλέον – σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Πάντως, σε συνομιλία με τον πατέρα της, το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου, ο τελευταίος «δηλώνει μετανιωμένος που έκανε μια κίνηση πανικού παίρνοντας τη βαλίτσα», ενώ κάνουν χιούμορ λέγοντας ότι είναι είναι σαν να παρακολουθούν «σκοτεινή ταινία με τους ίδιους σε ρόλο πρωταγωνιστών».
Φυσικά, δεν λείπουν οι αναφορές στην κόρη της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, αλλά και στον «ανώριμο» όπως τον χαρακτηρίζουν σύντροφό της Φρατσέσκο Τζόρτζι, για τον οποίο αναφέρουν ότι έχει «λυγίσει από τον φόβο» καθώς και ότι «έπαιζε με τη φωτιά».
Κάποιες συνομιλίες γεννούν ερωτήματα και υποψίες, δίχως πάντως να είναι σαφές εάν έχουν ή όχι ποινικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, η Εύα και η Μανταλένα Καϊλή μιλούν για το πότε θα επικοινωνήσουν με τον υπουργό για το θέμα του «Στέργιου», δίχως να αποσαφηνίζεται περί τίνος πρόκειται ενώ, το πρωί της 8ης Ιανουαρίου, η – μέχρι πρότινος – αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακούγεται να δίνει στην αδελφή της οδηγίες προκειμένου να εντοπίσει «εκεί που υπάρχει ένας καθρέφτης» μια παλιά συσκευή κινητού και κάποια USB τα οποία χαρακτηρίζει «σημαντικά».
«Πώς είναι δυνατόν οι συνομιλίες αυτές να συνδέονται με την υπόθεση, όταν έχουν γίνει μετά τη σύλληψη της Καϊλή και ενώ η ίδια γνωρίζει ότι οι επικοινωνίες της μέσα από το τηλέφωνο της φυλακής παρακολουθούνται;» σχολίασε στην «Καθημερινής» ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Παρατήρησε, ακόμα, ότι η επιλογή των βελγικών Αρχών να παρακολουθούν τις συνομιλίες της ευρωβουλευτού συνιστά απόδειξη ότι δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία εις βάρος της, το διάστημα της πολύμηνης έρευνας.
Επίσης, αναφορά στο θέμα έκανε εμμέσως και ο Βέλγος συνήγορος της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί, λέγοντας: «Πρέπει να ξέρουμε ότι όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες της καταγράφονται και τις ακούει η Αστυνομία». Μάλιστα, δήλωσε ότι η Εύα Καϊλή συνεχίζει να κρατείται με το επιχείρημα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προσπαθούσε να εξαφανίσει αποδείξεις. Οι συνομιλίες, όπως επισημαίνεται, καταγράφηκαν από τις βελγικές Αρχές και περιλαμβάνονται σε πλάγιο λόγο στη δικογραφία για το Qatargate.
Qatargate: Τι δήλωσε ο Αντόνιο Παντσέρι για την Εύα Καϊλή στις Αρχές
Η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών (S&D), Εύα Καϊλή, θα έμενε – σύμφωνα με νέες δηλώσεις του Αντόνιο Παντσέρι στις βελγικές Αρχές – για μια εβδομάδα το 2017 ή το 2018 μαζί με τον ίδιο και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι σε ένα από τα πολυτελή δωμάτια του ξενοδοχείου «Mamounia», στο Μαρακές. Όλα τα έξοδα καταβλήθηκαν από τον Αμπντεραχίμ Ατμούν.
Σύμφωνα με την ομολογία του Αντόνιο Παντσέρι, αποφασίστηκε από τον Αλ Μάρι, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην Ντόχα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019, να στηρίξει την ευρωπαϊκή εκστρατεία της Εύας Καϊλή – οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 26 Μαΐου – με το ποσό 250.000 ευρώ. Με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες στους ευεργέτες της αργότερα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα εντασσόταν στους βουλευτές της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο.
Ακόμα, σύμφωνα με τον Αντόνιο Παντσέρι, κατά τη διάρκεια της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η ευρωβουλευτής ζητούσε από τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, να παρέμβει στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να ενθαρρύνει το ευρωπαϊκό σχέδιο για την απαλλαγή της βίζας όσον αφορά στην είσοδο πολιτών του Κατάρ στη Ζώνη Σένγκεν. «Δεν ξέρω αν το έκανε», αναγνωρίζει ο Αντόνιο Παντσέρι.
Επίσης, σύμφωνα με την υποκλοπή των επικοινωνιών της Εύας Καϊλή από τις φυλακές Χάρεν, φέρεται να ζήτησε από έναν συγγενή της ένα κινητό τηλέφωνο και USB, τα οποία θα φυλάσσονταν σε μία από τις κατοικίες της. Ένας από τους λόγους για την πρόσφατη παράταση της κράτησης της – άλλοτε – αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Οι δικηγόροι της, Σβεν Μαρί και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Qatargate: Εκτός φυλακής ο πρώην σύντροφος της Καϊλή
Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε, την Πέμπτη (23/02), η απόφαση των βελγικών Αρχών για αποφυλάκιση – με ηλεκτρονικό βραχιολάκι – του πρώην συντρόφου της Εύα Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, παρ’ όλο που είναι ενας από τους βασικούς κατηγορούμενους στο Qatargate.
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ολοκλήρωσε την κατάθεσή του, το μεσημέρι της Πέμπτης (23/02), ύστερα από περίπου μία ώρα. Αυτό που έκανε εντύπωση, ήταν η αποκάλυψη ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Αντόνιο Παντσέρι βρίσκονταν στο ίδιο κελί κατά την κοινή τους κράτηση, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς επέτρεψαν κάτι τέτοιο οι βελγικές Αρχές, από τη στιγμή που οι ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να υπάρχουν επαφές μεταξύ ατόμων που έχουν πληροφορίες για το σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate, επειδή μπορούν ακόμα και να αλλάξουν την «ιστορία».
Σημειώνεται πως εάν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής, σύμφωνα με πληροφορίες.
Qatargate: Η αντίδραση της Καϊλή στην αποφυλάκιση του Τζόρτζι
Την ίδια στιγμή, η – μέχρι πρότινος – αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραμένει προφυλακισμένη μετά και την τελευταία απόρριψη του αιτήματός της για αποφυλάκιση από τις φυλακές του Χάρεν. Στο άκουσμα της είδησης της αποφυλακίσης του Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, προχώρησε σε ένα δηκτικό σχόλιο χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «γεγονος νομικά οξύμωρο».
«Είναι προφανές ότι το ποινικοδικονομικό σύστημα του Βελγίου επιβραβεύει τους εγκληματίες, που ομολογούν την ενοχή τους και λιώνει όσους μάχονται για την αθωότητα τους, περιφρονώντας θεσμικά το τεκμήριο αθωότητας, πυλώνα του νομικού ευρωπαϊκού πολιτισμού», σημείωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας: «Η Εύα Καϊλή αντέχει, δεν θα ομολογήσει αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα συνεχίσει να μάχεται για την αθώωσή της».
Ακόμα, ο ίδιος τόνισε: «Αλήθεια πόσο νομικά οξύμωρο φαίνεται να παραμένει στην φυλακή η κ. Εύα Καϊλή, επειδή θεωρείται ότι θα καταστρέψει στοιχεία της υπόθεσης αν αφεθεί ελεύθερη, ενώ οι πρωταγωνιστές που αποφυλακίζονται, αν υπάρχουν άλλα αποδεικτικά μέσα… θα τα ποτίζουν για να αναπτυχθούν και μετά θα τα προσφέρουν… στις Αρχές;»
Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες είναι ότι οι Βέλγοι θεωρούν την Εύα Καϊλή ως κατ’ εξοχήν ύποπτη φυγής. Η παράταση της κράτησής της, η οποία άρχισε στις 11 Δεκεμβρίου του 2022, ενισχύει την εντύπωση ότι η Εύα Καϊλή αντιμετωπίζεται a priori σαν ένοχη για τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο εις βάρος της (διαφθορά, ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση).
Από τη δική του πλευρά, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φαίνεται πως έχει ανταλλάξει την ελευθερία του αφενός με την ομολογία της συνενοχής του για το σκάνδαλο Qatargate και αφ’ ετέρου προσφέροντας βοήθεια στις βελγικές Αρχές για την περαιτέρω εξιχνίαση της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι και ο Αντόνιο Παντσέρι έχει κάνει συμφωνία με τις Αρχές να δώσει πληροφορίες, με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του.
ieidiseis.gr