Εξελίξεις έχουμε στην υπόθεση της ανέρευσης ενός κρανίου και τεσσάρων οστών που ήταν θαμμένα στην άμμο κάτω από ένα αλμυρίκι, στην παραλία Μαρίκες στη Ραφήνα.
Όπως πρώτα σας έχουμε ενημερώσει μέσα από το irafina.gr, το κρανίο και τα οστά βρήκε ένα παιδάκι που έπαιζε στο σημείο αμέριμνο.
Λίγες ημέρες μετά, διαπιστώθηκε πως το κρανίο και τα οστά ανήκουν σε άνθρωπο
Σήμερα Τρίτη (13/9) σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του irafina.gr, στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο του Λιμενικού όπως και άτομα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής
Όπως μας ανέφερε κάτοικος, οι αρχαιολόγοι ερεύνησαν την περιοχή για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο, καθώς στις Μαρίκες έχουν βρεθεί στο παρελθόν ευρήματα και πιο συγκεκριμένα στο Ασκηταριό που βρίσκεται στο ύψωμα πάνω από την παραλία.
Οι αρχαιολόγοι, ανέφεραν πως το σημείο που βρέθηκαν το κρανίο και τα οστά βρίσκεται εκτός αρχαιολογικού χώρου χωρίς όμως να αποκλείουν το κρανίο και τα οστά να χρονολογούνται από εκείνη την περίοδο ή στο μέλλον να εντοπιστούν εκεί αρχαιολογικά εύρημα
Φως στο μυστήριο αναμένεται να ρίξει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, ενώ από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ραφήνας, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Μα θυμίσουμε πως στην περιοχή του Ασκηταριού είχε εντοπιστεί οικισμός που χρονολογείται από το 3.000 προ Χριστού. Εκεί είχε αναπτυχθεί ένας οικισμός από ασκητές ο οποίος και έμοιαζε σε μορφή λόγο και της μορφολογίας της περιοχής με το γνωστό σε όλους μας Άγιο Όρος.
Το Ασκηταριό ή Ασκηταρειό ή Ασκητάρι παράγεται από τη λέξη ασκητής, αυτός που ζει ολομόναχος από τους ανθρώπους και τις γήινες απολαύσεις, ερημίτης. Ο τόπος που ασκητεύει κάποιος λέγεται ασκηταριό, δηλαδή συνήθως λέγεται η καλύβα του μοναχού που ασκητεύει.
Ανασκαφές που έγιναν στο σημείο το 1954-1955 από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Δημήτριο Ρ. Θεοχάρη έφεραν στο φως λείψανα συνοικισμού και ακρόπολης της πρώιμης περιόδου της εποχής του χαλκού- Πρωτοελλαδική (2800-1900π.Χ). Οι ανασκαφές έδωσαν την εικόνα ζωής οχυρωμένου συνοικισμού και στοιχεία του πολεοδομικού σχεδίου. Ο χώρος του Ασκηταριού περιλαμβάνει οικισμό (άθροισμα σπιτιών με περίβολο), οχυρωματικό τοίχος στον λαιμό της χερσονήσου και νεκροταφείο στην άκρη του ακρωτηρίου. Τα σπίτια του πρωτοελλαδικού συνοικισμού ήταν μικρά με τοίχους λίθινους στη βάση, πλίνθινους υψηλότερα με κτιστή εστία στο κέντρο που έψηνε το φαγητό και θέρμαινε το δωμάτιο τον χειμώνα.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού σχετικά με την ανέρευση του κρανίου και των οστών
Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (4/9), η Λιμενική Αρχή Ραφήνας για τον εντοπισμό ανθρώπινου κρανίου στην παραλία ”ΜΑΡΙΚΕΣ” Ραφήνας.
Στο σημείο μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου διαπίστωσαν την ύπαρξη του ανθρώπινου κρανίου και τεσσάρων μικρών οστών.
Τα εν λόγω ευρήματα πρόκειται να μεταφερθούν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας.
Ρεπορτάζ: Μάκης Κελέκης