Ραφήνα: Έργο Ολυμπιακών διαστάσεων – Η «γκάφα» με το κολυμβητήριο και η παρέμβαση Μπουρνούς


Αρχές Ιουλίου παρουσιάστηκαν σε πανηγυρική εκδήλωση στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο τα σχέδια κατασκευής και λειτουργίας του πρώτου στην Ελλάδα Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Ραφήνας/Πικερμίου.

Ουσιαστικά η κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου υλοποιεί τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, για στήριξη των ΑμεΑ στο χώρο του αθλητισμού, στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και των πρωτοβουλιών για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Η θέση του οικοπέδου έκτασης 65 στρεμμάτων, επί της οδού Αρίωνος που επιλέχθηκε, κρίνεται ιδανική για τους εξής λόγους:
Βρίσκεται σε κομβικό σημείο, κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας, τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος, με εύκολη πρόσβαση από κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως η Αττική οδός, η Λεωφόρος Μαραθώνος, η Περιφερειακή Υμηττού και σε κοντινή απόσταση από την μελλοντική επέκταση του προαστιακού.

Εξυπακούεται πως πρέπει να αναπλαστεί η Αρίωνος και η γέφυρα αυτής, η οποία στη παρούσα φάση μόνο κατάλληλη δεν είναι…

Κύριο μέλημα της μελέτης είναι η εξασφάλιση πρόσβασης σε αθλητές και επισκέπτες, είτε με όχημα, είτε με αμαξίδιο, σε κάθε σημείο του οικοπέδου. Τούτο επιτυγχάνεται με την κατασκευή ραμπών και κατάλληλη κλίση δρόμων της τάξεως του 3%, αλλά και με πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ κοντά σε κάθε εγκατάσταση.

Ζώνες χρήσης

Στο αθλητικό κέντρο περιλαμβάνονται, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις και στεγασμένοι χώροι.
Το οικόπεδο χωρίζεται νοητά σε πέντε ζώνες:
Στην 1η ζώνη περιλαμβάνεται η κύρια είσοδος της εγκατάστασης που προβλέπεται από την οδό Αρίωνος, οι κερκίδες του σταδίου και ο χώρος στάθμευσης.
Στη 2η ζώνη περιλαμβάνεται το γήπεδο ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα, κατάλληλο και για αθλήματα στίβου, ο περιμετρικός στίβος οκτώ διαδρομών και το κτίριο του ξενώνα.
Στην 3η ζώνη περιλαμβάνονται οι κλειστές εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου και του κολυμβητηρίου.
Στην 4η ζώνη βρίσκονται οι υπαίθριοι αθλητικοί χώροι.
Η 5η είναι η ζώνη μελλοντικών χρήσεων όπου προβλέπονται υπαίθρια γήπεδα τένις, καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου 7Χ7.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Εθελοντική Αιμοδοσία αύριο Κυριακή (24/1) στην κεντρική πλατεία

Εγκαταστάσεις – Χρήσεις

Το συγκρότημα περιλαμβάνει κλειστούς και υπαίθριους χώρους. Οι κλειστοί χώροι είναι ο ξενώνας, αθλητών και συνοδών, η κερκίδα, με υποστηρικτικούς χώρους, το κλειστό γυμναστήριο και το κλειστό κολυμβητήριο.
Α) Οι υπαίθριοι χώροι περιλαμβάνουν: Βοηθητικό γήπεδο 11×11 με τρεις (3) διαδρομές μήκους 100 μέτρων για προθέρμανση, ένα γήπεδο 5Χ5 διαστάσεων 20Χ40 μέτρων, με συνθετικό χλοοτάπητα, ένα γήπεδο 7Χ7 διαστάσεων 30Χ50 μέτρων με συνθετικό χλοοτάπητα, 2 υπαίθρια γήπεδα τένις και 2 υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ, όλα κατάλληλα για Παραολυμπιακά αθλήματα, καθώς και χώρους πρασίνου και παιδική χαρά.
Β) Το στάδιο περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου 11Χ11 με φυσικό χλοοτάπητα με περιμετρικό στίβο 8 διαδρομών και κτίριο κερκίδων. Οι κερκίδες μπορούν να φιλοξενήσουν 1600 θεατές. Υπάρχει πρόβλεψη για πρόσβαση των ΑμεΑ στην ανώτερη και στην κατώτερη στάθμη των κερκίδων. Στο κτίριο της κερκίδας στεγάζονται επίσης υποστηρικτικοί χώροι όπως χώροι γυμναστικής, αποδυτήρια, WC, κ.ά.
Γ) Το Κλειστό Γυμναστήριο Παραολυμπιακών αθλημάτων περιλαμβάνει επιπλέον προπονητήριο και υποστηρικτικούς χώρους όπως αποδυτήρια, WC, βοηθητικούς χώρους, ιατρεία, γραφεία κ.ά. Το κλειστό κολυμβητήριο υποστηρικτικούς χώρους όπως αποδυτήρια, WC, βοηθητικούς χώρους, γραφεία κ.ά.
Σε κάθε κτίριο προβλέπεται πρόσβαση των ΑμεΑ τόσο στη στάθμη του αγωνιστικού χώρου και των αποδυτηρίων όσο και στην άνω στάθμη των κερκίδων ενώ παράλληλα θα κατασκευαστεί και ένας διώροφος ξενώνας ή το κτίριο φιλοξενίας αθλητών, με δυνατότητα να μπορεί να φιλοξενήσει ως και 50 άτομα.
Κολυμβητήριο

Δείτε ακόμα:  Σοβαρό τροχαίο στην Αρτέμιδα - Στο νοσοκομείο τραυματισμένος πρ. Δήμαρχος!

Σε ότι αφορά το κολυμβητήριο υπήρξε αμηχανία (τουλάχιστον από τους γνώστες…) όταν ανακοινώθηκαν οι διαστάσεις της πισίνας του κολυμβητηρίου 33Χ25, που είναι εκτός Ολυμπιακών προδιαγραφών. Το «πρόβλημα» είχαμε επισημάνει ως POLIS από την πρώτη στιγμή, καθώς η πισίνα θα μπορούσε να φιλοξενήσει αγώνες υδατοσφαίρισης που όμως δεν πραγματοποιούνται από ΑμεΑ και να χρησιμοποιηθεί μόνο για προπονήσεις κολύμβησης. Αυτό θα στερούσε από την περιοχή ένα ολοκαίνουριο κλειστό 50αρι κολυμβητήριο και φυσικά την οποιαδήποτε επίσημη διοργάνωση στο χώρο αυτό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς ενημέρωσε άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εξηγώντας τα δεδομένα και πλέον θα κατασκευαστεί κλειστή 50αρα Ολυμπιακών προδιαγραφών πισίνα, η οποία και θα καλύψει τις τεράστιες ανάγκες της ευρύτερης και όχι μόνο περιοχής.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Κλείνει για 20 ημέρες λόγω έργων, τμήμα της οδού Τ. Κένεντι - Πως θα γίνεται η κυκλοφορία

Εξάλλου όπως επεσήμανε και ο ίδιος κατά την ομιλία του στην επίσημη παρουσίαση, «πρόκειται για την εξέλιξη μετασχηματισμού μιας αθλητικής εγκατάστασης, όπου διαχρονικά επενδύσαμε ως Δήμος, αγοράζοντας την έκταση, εντάσσοντας την σε τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο με προβλεπόμενες αθλητικές χρήσεις γης (ΖΟΕ Μεσογείων) και δίνοντας συντελεστές δόμησης.

Εκεί, επίσης διαχρονικά, με χρηματοδοτήσεις από όλες τις διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ξεκινήσαμε την υλοποίηση τμημάτων του Αθλητικού Κέντρου και στη διοίκηση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη, μιλήσαμε και λάβαμε όλοι μαζί την μεγάλη απόφαση να δημιουργήσουμε σε αυτόν τον αδειοδοτημένο χώρο ένα Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, κόσμημα για τη χώρα και ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Ένα χώρο όχι όμως απομόνωσης από την κοινωνία για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, αλλά άμεσα συνδεμένο με αυτή την κοινωνία των πολιτών, αφού θα μοιραστεί ο χρόνος χρήσης μεταξύ Παρααθλητών και αθλητών». Και κατέληξε:
«Δηλώνουμε περήφανοι γι’ αυτή την εξέλιξη. Θέλω από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνέβαλαν να φτάσουμε στη σημερινή μέρα. Μια μέρα που γράφουμε ιστορία στην ιστορία του Παραολυμπισμού».

Πηγή: Εφημερίδα Polis