Ραφήνα: Με Εστουδιαντίνα, Δημήτρη Μπάση & Ελεάννα Βαρελά, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Δ.Ο.Π.Α.Π. Ραφήνας Πικερμίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου και με την στήριξη του Οργανισμού Λιμένα Ραφήνας, περήφανα ανακοινώνει την κεντρική συναυλία-κορύφωση

για το Φεστιβάλ Δήμου Ραφήνας Πικερμίου Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022 και για τις εκδηλώσεις με επετειακό χαρακτήρα για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

25 ΧΡΟΝΙΑ Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας | 100 ΧΡΟΝΙΑ Σμύρνη

“Από τη Γη της Ιωνίας στα Τραγούδια της Σμύρνης…” Ερμηνεύουν: Δημήτρης Μπάσης – Ελεάννα Βαρελά

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στο Πάρκο Καραμανλή, με ώρα έναρξης 21:00 με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για το κοινό. Προσέλευση από 20:15

Μια πόλη σαν την Ραφήνα, με ανάγλυφο ως τις μέρες μας το χνάρι των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν και πέρασαν την θάλασσα για να ξεκινήσουν ξανά την ζωή τους από το μηδέν, “έπρεπε” να φιλοξενήσει την ορχήστρα που ξυπνάει όσο καμμία άλλη, μνήμες, εικόνες και αρώματα μιας πατρίδας που γκρεμίστηκε βίαια, αλλά δεν έσβησε ποτέ.

Το όνομά Εστουδιαντίνα, έλκει την καταγωγή του από την πιο διάσημη Ελληνική ορχήστρα που δημιουργήθηκε στην Σμύρνη και έκανε το γύρο του κόσμου κατά το χρονικό διάστημα 1898 – 1921. Η επιτυχία της πρώτης Εστουδιαντίνας έδωσε ώθηση και σε άλλους επίλεκτους μουσικούς της Πόλης και της Σμύρνης να δημιουργήσουν ανάλογες μουσικές ομάδες. Αναπτύχθηκε έτσι ένα καινοτόμο και πρότυπο μουσικό κίνημα, μια ορχήστρα που δημιούργησε νέες μορφές στην Ελληνική μουσική μέσω της αφομοίωσης στοιχείων της Ανατολής και της Δύσης. Στα χνάρια αυτής της λαμπρής ιστορίας δημιουργήθηκε το 1998 στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη, η νέα Εστουδιαντίνα. Μια πολυμελής ορχήστρα νέων μουσικών που ασχολείται με την μελέτη και την προσέγγιση των μουσικών ιδιωμάτων της Ελλάδας και της Μεσογείου.

Περισσότερες από 1000 συναυλίες έχουν πραγματοποιηθεί από το 1999 στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ρουμανία, Ουκρανία, Η.Π.Α., Ιταλία, Τουρκία, Πορτογαλία, Αυστραλία, Ν. Αφρική κ.α.) στους γνωστότερους συναυλιακούς χώρους, με την σύμπραξη των σπουδαιότερων ερμηνευτών της Ελληνικής μουσικής, και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές τόσο από Έλληνες όσο και διεθνείς κριτικούς καθώς και από τον τύπο. Εν μέσω δύσκολων καιρών για ποιοτική μουσική δημιουργία η Εστουδιαντίνα κατάφερε να έχει μόνιμους θαυμαστές και φίλους, κυρίως νεαρής ηλικίας, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό και κώδικα επικοινωνίας την αγάπη τους για τις φόρμες της Ελληνικής μουσικής.

Η ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας κλείνει φέτος 25 χρόνια δημιουργίας και συμβολικά στα χνάρια των σπουδαίων ορχηστρών της Σμύρνης θα συναντηθεί στην ιστορική επέτειο της Σμύρνης με τον ερμηνευτή Δημήτρη Μπάση μέσα από τον λόγο των ποιητών και των στιχουργών που μίλησαν και μιλούν για την Σμύρνη: Ελύτης, Ρίτσος, Καβάφης, Παλαμάς αλλά και Καρτελιάς, Παπαδόπουλος, Σούσης, Κοροβίνης και Κυριάκου. Ένα σύγχρονο μουσικό έργο που αφηγείται την ιστορία της Μικράς Ασίας και την πρωτεύουσά της Σμύρνη, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την καταστροφή της, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Ένα έργο που αγγίζει κάθε Μικρασιάτη απανταχού της γης, χωρίς πόνο, αλλά με νοσταλγία μέσα από τον δρόμο της Μουσικής και του Λόγου. Τη μουσική υπογράφει ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, με την οποία και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό το έργο. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τραγούδια και ορχηστρικά θέματα, από την πλούσια παράδοση της Σμύρνης και των σπουδαίων συνθετών της, με έμπνευση τον έρωτα, που είτε γράφτηκαν στη Σμύρνη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, είτε αργότερα από Σμυρνιούς συνθέτες στην Ελλάδα. Μια συλλογή αγαπημένων τραγουδιών με το μοναδικό ηχόχρωμα της Εστουδιαντίνας που θα ζωντανέψουν κρυμμένες μνήμες. Αναπολώντας μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια αλλά παραμένει ζωντανή στα χείλη και στις καρδιές όλου του ελληνικού λαού.

***Η βραδιά θα ανοίξει με την παρουσίαση της τριλογίας βιβλίων ”Επιστροφή στην Σμύρνη” (Η θάλασσά μας | Ένωση και πρόοδος | Φως εξ’ ανατολών) του κ. Ευάγγελου Μαυρουδή.

***Στον χώρο της εκδήλωσης, θα βρίσκεται σηματοδοτημένο σημείο «ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» με ενημερωτικό υλικό, φιλανθρωπικό κουμπαρά καθώς και διοικητικά στελέχη και εθελοντές της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» που θα ενημερώνουν για τη Μονάδα, και για τις υπηρεσίες που προσφέρονται δωρεάν στους δημότες μας.

Τοποθεσία εκδήλωσης:

https://goo.gl/maps/QUkV8AZLNmm3N6iXA

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.