Ραφήνα: Με Ντον Ζουάν του Μολιέρου, ξεκινούν οι δωρεάν θεατρικές παραστάσεις του Αυγούστου

Ξεκινούν από σήμερα Τρίτη 2 Αυγούστου, με τον Ντον Ζουάν του Μολιέρου, οι δωρεάν  Θεατρικές παραστάσεις που εξασφαλίστηκαν και εντάχθηκαν έγκαιρα στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Πολιτιστικό καλοκαίρι 2022, από τον ΔΟΠΑΠ Ραφήνας Πικερμίου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα με όλες τις παραστάσεις

Σήμερα Τρίτη 2 Αυγούστου στο Πάρκο Αναψυχής (κολυμβητήριο) του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου (κολυμβητήριο) με ώρα έναρξης 21:00 και είσοδο ελεύθερη για το κοινό:

Ντον Ζουάν του Μολιέρου

*Στην ιστορική μετάφραση του Παντελή Πρεβελάκη από το Θέατρο “Σημείο”
Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Διαμαντής
«Va! Pourl’amourdel’Humanité» | «Εμπρός! Από αγάπη για την Ανθρωπότητα»
-Ντον Ζουάν. Πράξη Γ’. Σκηνή 2.

Ο Ντον Ζουάν, το κορυφαίο έργο του Μολιέρου, επιστρέφει στη θεατρική σκηνή. Ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Διαμαντή με τρεις βιρτουόζους ηθοποιούς, τον Όμηρο Πουλάκη, τη Μάνια Παπαδημητρίου και τη Δανάη Παπουτσή να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους του κειμένου, το οποίο ακούγεται στην ιστορική μετάφραση του Παντελή Πρεβελάκη.

Ο Ντον Ζουάν φτάνει στις ακτές της Σικελίας συνοδευόμενος από τον υπηρέτη του, Σγκαναρέλ, ένα δίδυμο παρόμοιο του Δον Κιχώτη με τον Σάντσο Πάντσα. Εκεί τους προλαβαίνει η Ντόνια Ελβίρα, η γυναίκα που ο Ντον Ζουάν ερωτεύτηκε και έκλεψε από το μοναστήρι που βρισκόταν, για να την εγκαταλείψει στη συνέχεια όταν το πάθος του είχε πια σβήσει. Η Ελβίρα τυχαίνει ψυχρής υποδοχής. Πληγωμένη, ορκίζεται εκδίκηση.

Ο Ντον Ζουάν αδιαφορώντας προχωρά με ακατάβλητο θάρρος σε νέες περιπέτειες· μπλέκει σ’ έρωτες και σε καυγάδες, ζει τη ζωή στο έπακρο, κηρύττοντας ταυτόχρονα επικίνδυνες ιδέες: δεν υπάρχει ούτε Θεός ούτε διάβολος, υπάρχει μόνο ο κόσμος που βλέπουμε και ο ορθός λόγος. Ζούμε μια ζωή, ας τη ζήσουμε λοιπόν καλά, υπόλογοι μόνο στον εαυτό μας, αδιαφορώντας για τη θεία ή την ανθρώπινη δικαιοσύνη.

Ο Ντον Ζουάν, μέσα από μια σειρά επεισοδίων, κωμικών και δραματικών, έρχεται αντιμέτωπος με όλες τις όψεις της ανθρώπινης ζωής, επιμένοντας με ζήλο στις απόψεις του, προκαλώντας τον έρωτα των γυναικών, την οργή των αντρών και το διαρκή σκανδαλισμό του Σγκαναρέλ, προσωποποίησης αυτού που λέμε «μέσο άνθρωπο», ρόλου που στο πρώτο ανέβασμα του έργου ερμηνεύτηκε από τον ίδιο το Μολιέρο. Η Ελβίρα επανέρχεται· αυτή τη φορά ικετεύει τον Ντον Ζουάν να μεταμεληθεί, να σταματήσει να προκαλεί τη μοίρα του και να αλλάξει ζωή. Εκείνος παραμένει αμετανόητος.

Ο Ντον Ζουάν κάποτε φτάνει, σε μια από τις πιο γνωστές σκηνές ύβρεως στο παγκόσμιο ρεπερτόριο, να καλέσει σε δείπνο το ταφικό άγαλμα του Ταξίαρχου, ενός έντιμου κι ευγενούς ανθρώπου που δολοφόνησε ο ίδιος. Το άγαλμα ζωντανεύει και δέχεται την πρόσκληση, συναντιέται με τον Ντον Ζουάν κι όταν αυτός αρνείται για ακόμα μια φορά ν’ αποκηρύξει τη ζωή, τις απόψεις και τις πράξεις του, αυτό, ενεργώντας ως εκπρόσωπος του Θεού, τον καταδικάζει σ’ αιώνια τιμωρία.

Ο Ντον Ζουάν, ο Άμλετ και ο Φάουστ, ο Οδυσσέας, ο Οιδίπους και η Μήδεια, η συλλογή ΣιΤζινγκ, οι Χίλιες και μία νύχτες, ο μύθος του Κουετζαλκοάτλ και η Μαχαμπαράτα μαζί με ορισμένες ακόμα παραδόσεις, ιστορίες και μορφές, συγκροτούν την παγκόσμια κοινή μνήμη. Σε δύσκολους καιρούς, όπως σήμερα, οι μύθοι αυτοί λειτουργούν ως Κιβωτός, διατηρώντας και προχωρώντας το ανθρώπινο πνεύμα, επιβεβαιώνοντας πως δεν χάθηκαν τα πάντα, πως υπάρχει ακόμα ελπίδα και πως θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκ νέου όλα όσα χάσαμε. Αυτή είναι η αξία των μεγάλων κειμένων, η παρηγοριά τους, και γι’ αυτό είναι καλό να επανερχόμαστε σ’ αυτά κάθε τόσο.

Μετάφραση: Παντελής Πρεβελάκης
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Διαμαντής
Σκηνικά – Κοστούμια: Λέα Κούση
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Πουλή
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης
Ερμηνείες:
Όμηρος Πουλάκης: Ντον Ζουάν
Μάνια Παπαδημητρίου: Σγκαναρέλ, Πιερρό, Ματουρίν, Ντον Αλόνσο
Δανάη Παπουτσή: Ντόνια Ελβίρα, Γκουσμάνος, Σαρλότ, Λαραμέ, Ζητιάνος, Ντον Κάρλος, Ντιμάνς, Φάντασμα

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Tην Πέμπτη 4 Αυγούστου στο Πάρκο αναψυχής (κολυμβητήριο), με ώρα έναρξης 21:00 και είσοδο ελεύθερη για το κοινό:
“Στις γειτονιές της Προσφυγιάς”

Η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Εν Ωδαίς έχει δημιουργήσει μια μοναδική μουσική παράσταση με τίτλο, “ Στις γειτονιές της Προσφυγιάς ” αφιερωμένη στο επετειακό έτος 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή.

Η παράσταση περιλαμβάνει τραγούδια και σκοπούς από την περιοχή της Μικράς Ασίας, Κωνσταντινούπολης και Καππαδοκίας, ενώ παρεμβάλλονται κατάλληλα επιλεγμένα αποσπάσματα από καταξιωμένους συγγραφείς του προσφυγικού ελληνισμού”.
Τα κείμενα της παράστασης απαγγέλλει μοναδικά ο γνωστός ηθοποιός Κωνσταντίνος Μάνος.
Ερμηνεύουν οι καλλιτέχνες : Στέλλα Καρύδα και Γιώργος Ντόβολος.

Την παράσταση πλαισιώνει πολυμελής ορχήστρα η οποία συναπαρτίζεται από σπουδαίους Έλληνες δεξιοτέχνες.
Σκοπός της παράστασης είναι να ψυχαγωγήσει και παράλληλα να αναδείξει την κουλτούρα και τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα αλλά και πως αυτά προήλθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του κορυφαίου Δευτεροβάθμιου οργάνου, της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ).

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου στο Πάρκο Καραμανλή, (πέτρινο θεατράκι) με ώρα έναρξης 21:00 και είσοδο ελεύθερη για το κοινό:
Ο εξαιρετικός Θοδωρής Προκοπίου σε μια μοναδική ερμηνεία.
“Θεόφιλος”
του Θανάση Σκρουμπέλου, σε σκηνοθεσία Νίκου Βερλέκη

Ο “Θεόφιλος” επιστρέφει και σήμερα, “πάντα θα επιστρέφει….”!!

Η παράσταση παρουσιάστηκε για τρεις συνεχόμενες επιτυχημένες θεατρικές σαιζόν, κέρδισε το κοινό στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάστηκε στην Βουλή των Ελλήνων τον Δεκέμβριο 2021 (7/12/21) στα πλαίσια των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, και συνεχίζει το ταξίδι της…
Λίγα λόγια για το έργο:

Παρακολουθούμε τα βήματα του από την εφηβεία και το πρώτο του ταξίδι από την Μυτιλήνη στη Σμύρνη για να βρει το δρόμο του και ακολουθώντας το όνειρο για την “ζωγραφιά” θα φτάσει μέχρι το Βόλο…. το Πήλιο … να πολεμήσει για την πατρίδα, τα οράματά του…!
Ο ανεκπλήρωτος έρωτας για την Αθηνά….. η απόρριψη…. ο χλευασμός… η φτώχεια… είναι η καθημερινότητα του.
Η επιστροφή στη γενέτειρα και η λυτρωτική συνάντηση με τον Στρατή Ελευθεριάδη θα είναι η πρώτη αναγνώριση…. η ουσιαστική δικαίωση όμως θα έρθει μέσα από τα ίδια του τα έργα.!!

Εικόνες και παραστάσεις από την επανάσταση και τα γεγονότα περνούν μπροστά από τον “θεατή”, που επικοινωνεί μέσα από τα έργα με τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη και φιγούρες όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο Ρήγας Φεραίος, ο Παύλος Μελάς κ.α. λαμβάνουν άλλη διάσταση στον δικό του καμβά.
“Η ιστορία είναι άνεμος που την καταλαβαίνεις όταν την ανασαίνεις.”
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Μουσείου Θεόφιλος και του Δήμου Μυτιλήνης.
Σκηνοθεσία: Νίκος Βερλέκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Ανθή Σοφοκλέους
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Κοντογιάννης
Αφίσα: Ρένα Καλογέρη
Φωτογραφίες: Τσβετομίρ Τσάνκοβ, Τέρπος Παπαθεοδώρου
Official Trailer: Μαρίνα Λεοντάρη, Γιάννης Σαρηγιάννης
Επικοινωνία: Κατερίνα Ζαχαριουδάκη

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.