Ραφήνα: «Οι Πανελλαδικές τελείωσαν, οι υπερπτήσεις πάνω από τη πόλη συνεχίζονται – Η Τσεβά τι κάνει;»

Σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και της Αρτέμιδας θέτει με νέα δημόσια παρέμβασή της η Βάνα Κουτρομάνου, καταγγέλλοντας ότι, παρά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι υπερπτήσεις αεροσκαφών πάνω από τη Ραφήνα, την Κεντρική και τη Βόρεια Αρτέμιδα συνεχίζονται αμείωτες.


Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή της, η ίδια κατάσταση που επικρατούσε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων εξακολουθεί να παρατηρείται και σήμερα, Τρίτη 9 Ιουνίου 2026, με σχεδόν αποκλειστική χρήση του δυτικού διαδρόμου του αεροδρομίου και συνέπεια τη συγκέντρωση του μεγαλύτερου όγκου της αεροπορικής κίνησης πάνω από συγκεκριμένες κατοικημένες περιοχές.

Η κ. Κουτρομάνου καταγγέλλει ότι κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων εφαρμόστηκε πρακτική σύμφωνα με την οποία οι πτήσεις κατευθύνονταν σχεδόν αποκλειστικά μέσω του δυτικού διαδρόμου, με στόχο να περιοριστεί η ηχορύπανση στις παραλιακές περιοχές της Αρτέμιδας όπου λειτουργούσαν εξεταστικά κέντρα. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η επιλογή αυτή επιβάρυνε δυσανάλογα τη Ραφήνα, την Κεντρική και τη Βόρεια Αρτέμιδα, περιοχές στις οποίες επίσης υπήρχαν μαθητές που συμμετείχαν στις εξετάσεις.

«Μια τακτική επαίσχυντη και προκλητική», χαρακτηρίζει η ίδια τη συγκεκριμένη πρακτική, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν μαθητές δύο ταχυτήτων και διαφορετικά κριτήρια προστασίας ανά περιοχή.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η ολοκλήρωση των εξετάσεων δεν συνοδεύτηκε από καμία αλλαγή στη διαχείριση των πτήσεων, καθώς η Ραφήνα συνεχίζει να δέχεται το μεγαλύτερο μέρος της αεροπορικής κίνησης, χωρίς –όπως υποστηρίζει– να έχει δοθεί καμία επίσημη εξήγηση προς τους κατοίκους.

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει σειρά ερωτημάτων προς τη δημοτική αρχή, ζητώντας να γίνει γνωστό εάν υπήρξε επικοινωνία με το αεροδρόμιο και τις αρμόδιες αεροπορικές αρχές, καθώς και ποια είναι η θέση του Δήμου απέναντι σε μια κατάσταση που, σύμφωνα με την ίδια, επιβαρύνει συστηματικά τις ίδιες περιοχές.

Ειδική αναφορά κάνει στη δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν έχουν κατατεθεί επίσημες διαμαρτυρίες ή αιτήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για το ζήτημα των υπερπτήσεων και της χρήσης των διαδρόμων του αεροδρομίου.

Αναλυτικά στην ανάρτηση της αναφέρει:

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ολοκληρώθηκαν χθες. Και όμως, τίποτα δεν έχει αλλάξει στη Ραφήνα, την Κεντρική και τη Βόρεια Αρτέμιδα, όπου συνεχίζεται κανονικά και σήμερα (9.6.2026) η ίδια κατάσταση με τις υπερπτήσεις και τη σχεδόν αποκλειστική χρήση του δυτικού διαδρόμου του αεροδρομίου.

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά ότι κατά τη διάρκεια των Πανελλήνιων Εξετάσεων, χρησιμοποιείτο αποκλειστικά ο δυτικός διάδρομος της Ραφήνας για τις πτήσεις των αεροσκαφών, ώστε να προστατευθούν οι μαθητές σχολείων της παραλίας της Αρτέμιδας από τον θόρυβο των αεροσκαφών εις βάρος των μαθητών της Ραφήνας. Μια τακτική επαίσχυντη και προκλητική, αφού μαθητές που έδιναν Πανελλαδικές υπήρχαν και στη Ραφήνα και στις ίδιες περιοχές που τελικά φορτώθηκαν όλο το βάρος των υπερπτήσεων.

Οι εξετάσεις τελείωσαν. Η Ραφήνα όμως συνεχίζει και δέχεται το σύνολο των πτήσεων των αεροσκαφών ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ (9.6.2026). Και απευθύνομαι στη δημοτική αρχή : Επικοινωνήσατε με το αεροδρόμιο και την ΥΠΑ; Γιατί στις Πανελλήνιες Εξετάσεις ο ΔΑΑ στέλνει όλες τις πτήσεις στη Ραφήνα; Γιατί μετά το πέρας των εξετάσεων συνεχίζει και πράττει το ίδιο; Οι μαθητές της παραλίας της Αρτέμιδας έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους μαθητές της Κεντρικής και Βόρειας Αρτέμιδας και της Ραφήνας;

Και κυρίως, ποια είναι η στάση της δημοτικής αρχής μπροστά σε μια κατάσταση που επιβαρύνει συστηματικά τις ίδιες περιοχές;
Κα. Τσεβά, έχετε καταγγείλει το γεγονός αυτό στην ΥΠΑ και το αεροδρόμιο ; Γιατί αυτή τη στiγμή τα αεροσκάφη ΔΕΝ χρησιμοποιούν τον ανατολικό διάδρομο, ενώ χρησιμοποιούν παράνομα τον δυτικό; Υπάρχει επίσημη ενημέρωση ή οποιαδήποτε παρέμβαση από τον Δήμο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί; Διότι αυτή τη στιγμή η Ραφήνα και οι γύρω περιοχές συνεχίζουν να δέχονται το σύνολο της αεροπορικής κίνησης, χωρίς καμία εξήγηση και χωρίς καμία ενημέρωση προς τους πολίτες. Το θέμα βέβαια και προφανώς αφορά και την ΥΠΑ και ΑΠΑ αναφορικά με τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή. Με ποια κριτήρια λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις και γιατί δεν υπάρχει καμία δημόσια εξήγηση για την επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών;

Εδώ πλέον δεν μιλάμε για “διαχείριση ροής”. Μιλάμε για λογοδοσία.
Οι κάτοικοι απαιτούν άμεσες ενέργειες και απαντήσεις.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.