Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την αστική συγκοινωνία στην Ραφήνα.
Σημαντικές αλλαγές αναμένονται στην αστική συγκοινωνία της Ραφήνας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου, κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας του Συλλόγου Πευκώνα την Κυριακή. Όπως ανέφερε, μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις που θα καθορίσουν το νέο συγκοινωνιακό τοπίο της περιοχής.
Μετά τις πρόσφατες μεταβολές στη συγκοινωνία του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης, φαίνεται πως έρχεται η σειρά της Ραφήνας, η οποία μέχρι σήμερα εξυπηρετείται κυρίως από τα ΚΤΕΛ. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να βελτιώσουν τις μετακινήσεις των κατοίκων και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.
Η δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Δήμητρα Τσεβά, σε σχετική ανάρτησή της, αναφέρθηκε τόσο στην εκδήλωση όσο και στις εξελίξεις για τη συγκοινωνία:
*”Παρευρεθήκαμε σήμερα στην κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Πευκώνα, σε μια ζεστή εκδήλωση γεμάτη ευχές για τη νέα χρονιά. Σημαντική είδηση της εκδήλωσης είναι οι επικείμενες ανακοινώσεις για την αστική συγκοινωνία της Ραφήνας, ένα ζήτημα που αφορά όλους μας και προήλθε από τη συνεργασία μας με τον αρμόδιο υφυπουργό Βασίλη Οικονόμου.”*
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο βουλευτής Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Πολυχρόνης Μπαϊρακτάρης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Παπαδοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Μπάμπης Ζαφειρόπουλος και Κατερίνα Λύγκου, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κατσουλάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του ΟΑΣΑ έχουν μπει περιοχές όπως το Μαρκόπουλο, το Πόρτο Ράφτη, η Ραφήνα, τα Καλύβια, η Κερατέα, τα Μέγαρα, τα Βίλια και οι Ερυθρές.
Οι έως τώρα αναθέσεις λεωφορειακών γραμμών στα ΚΤΕΛ, που ξεκίνησαν μέσα στην πανδημία για να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις οχημάτων και οδηγών, έχουν πλέον παγιωθεί στον σχεδιασμό των δρομολογίων.
Πριν από λίγους μήνες, υπεγράφη η σύμβαση, διάρκειας οκτώ ετών, για τη λειτουργία 63 γραμμών της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής, μεταξύ του ΟΑΣΑ, των ΚΤΕΛ Αργολίδας, Επαρχίας Θηβών, Κορινθίας, Σαλαμίνας, Χανίων – Ρεθύμνου, Υπεραστικών Γραμμών Μαγνησίας και των ταξιδιωτικών γραφείων SMILE ACADIMOS και Maroulis Travel, υπό την ονομασία Κοινοπραξία Συγκοινωνιών Αττικής. Η συμφωνία που αφορά 211 νέα οχήματα, προβλέπει «κλειδωμένη» τιμή, ύψους 2,339 ευρώ/οχηματοχιλιόμετρο (πλέον ΦΠΑ) για το πρώτο έτος, και έχει συνολικό κόστος 434,79 εκατ. ευρώ ως το 2032.
Ο νέος κύκλος ανάθεσης έργου στα ΚΤΕΛ ήρθε να αντικαταστήσει με καινούργιους όρους παλαιότερες συμβάσεις που είχε υπογράψει ο ΟΑΣΑ από το 2020 και είχαν ως αποτέλεσμα να βγαίνουν στους δρόμους οχήματα βρώμικα και υπό κατάρρευση, με χαλασμένες πόρτες, κουδούνια εκτός λειτουργίας, συχνές βλάβες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πορεία αποσύρθηκαν περίπου 70 από τα αρχικά 215 οχήματα. Σημειώνεται ότι από τα 9.525 παράπονα που κατατέθηκαν ως το τέλος του 2023, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του ΟΑΣΑ, τα 1.795 αφορούσαν τα ΚΤΕΛ, δηλαδή ποσοστό κοντά στο 19%.
Διεύρυνση του συγκοινωνιακού χάρτη
Με τη νέα παραχώρηση να έχει κάνει τα πρώτα της βήματα το περασμένο φθινόπωρο, ο ΟΑΣΑ μέσω της πρόσληψης τεχνικού συμβούλου θα υποστηρίξει τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών οδικών επιβατικών μεταφορών. Αν και ακόμα ο σχεδιασμός είναι πρώιμος, φαίνεται πως υπάρχουν ήδη κάποιες «πρώτες σκέψεις».
Κεντρικός στόχος είναι η διεύρυνση του σημερινού συγκοινωνιακού χάρτη, στρατηγικά, σε περιαστικές περιοχές που σήμερα δεν καλύπτονται από τις δημόσιες οδικές συγκοινωνίες. Δεδομένου ότι η σύμβαση παροχής συγκοινωνιακού έργου για την Αττική με την ΟΣΥ υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο, με διάρκεια πενταετίας, οι όποιες σκέψεις δεν αφορούν δρομολόγια που εκτελεί η ΟΣΥ. Αλλωστε, παρά την ανανέωση του στόλου της, που θα φτάσει τα 950 νέα οχήματα ως το τέλος του 2025, αυτός και πάλι δεν θα επαρκεί για να καλύψει περισσότερες περιοχές και με συχνότερα δρομολόγια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του ΟΑΣΑ έχουν μπει περιοχές όπως το Μαρκόπουλο, το Πόρτο Ράφτη, η Ραφήνα, τα Καλύβια, η Κερατέα, τα Μέγαρα, τα Βίλια, οι Ερυθρές κ.λπ. Επίσης, θα εξεταστούν με τη βοήθεια και του συμβούλου δρομολόγια που θα ενώνουν σημαντικούς κόμβους ειδικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου.
Στα πρότυπα της τουριστικής γραμμής Χ80 που ενώνει τον Πειραιά με την Ακρόπολη, εξυπηρετώντας τους επιβάτες της κρουαζιέρας, θα μπουν στο τραπέζι πιθανότατα και άλλα τουριστικά δρομολόγια, όπως π.χ. προς το Σούνιο, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας νέων εποχιακών γραμμών, με έμφαση κυρίως στην εξυπηρέτηση παραθαλάσσιων προορισμών της Αττικής κατά τους θερινούς μήνες. Ακόμη, θα εξεταστούν γραμμές που μπορεί να ζητήσουν οι δήμοι της Αττικής, στο πλαίσιο συμφωνίας με τον ΟΑΣΑ.
Πάντως, για όλα τα παραπάνω, προϋπόθεση αποτελεί η εύρεση χρηματοδότησης, δεδομένου ότι οι όποιες σκέψεις γίνονται αφορούν το πλαίσιο της… ετοιμότητας για τον νέο συγκοινωνιακό χάρτη της Αττικής.