Ραφήνα: Σε κλίμα συγκίνησης η επιμνημόσυνη δέηση στον Φίλιππο Καβουνίδη (φωτό & βίντεο)

Σε κλίμα συγκίνησης, τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου (19/11) στο εκκλησάκι της Παναγίτσας στη Ραφήνα η επιμνημόσυνη δέηση για τη συμπλήρωση 82 ετών από την απώλεια του Μεγάλου Πατριώτη και Ευεργέτη όλων των Τριγλιανών Φίλιππου Καβουνίδη.

Την Θεία λειτουργία στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, τέλεσαν οι πατέρες Δημήτριος και Απόστολος του Ιερού Ναού της Παντοβασίλισσας Ραφήνας

Μετά το πέρας της λειτουργίας για τη ζωή και τον τρόπο που διέσωσε του συμπατριώτες μας ο Φίλιππος Καβουνίδης, μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Τριγλιανών Ραφήνας Γιώργος Κικής

Κατόπιν τελέστηκε  τρισάγιο στον τάφο του ευεργέτη των Τριγλιανών, Φίλιππου Καβουνίδη, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, ύστερα από δικιά του επιθυμία να ταφεί σε εκείνο το σημείο.

Ακολούθησε καφές στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας από τον Δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς

Στην επιμνημόσυνη δέση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, οι Αντιδήμαρχοι Γεράσιμος Βουδούρης, Παύλος Μπατάλης, Σπύρος Κάρλος, ο πρ. Δήμαρχος και επικεφαλής της Νέας Αρχής Βασίλης Πιστικίδης, επικεφαλής της Δύναμης Αναπτυξης Ανδρέας Βασιλόπουλος, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Τσεβά, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Κατσουλάκης, Αντώνης Παλπατζής, ο τοπικός σύμβουλος Ραφήνας Βασίλης Κικής, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ραφήνας Ε. Γκατσοπούλου, από το ΔΣ του Συλλόγου των Τριγλιανών Ραφήνας οι Γιώργος Κικής, Άννα Αραπκιλή, Πόλυ Πικουλίδου, Αλεξάνδρα Πανταζή, Ράνια Κουτελια Κούτρη, Στέφανος Βουδούρης και Αθ. Λιούτας, ο εγγονός και συνονόματος του Φίλιππου Καβουνίδη, με τον γιο και τον εγγονό του, από την επιτροπή για το Βιώσιμο Περιβάλλον ο κ. Γιάννης Ρήγος

Ποιος ήταν ο ευπατρίδης Φίλιππος Καβουνίδης

Ο Φίλιππος Ευστρατίου Καβουνίδης γεννήθηκε το 1875 στην Τρίγλια Βιθυνίας. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Καλαφάτη, τη μικρότερη αδερφή του Αγίου Χρυσόστομου Μητροπολίτη Σμύρνης και απέκτησε μαζί της 6 παιδιά. Ασχολήθηκε µε το εμπόριο αλλά και τη ναυτιλία όπου διέπρεψε.

Το 1914 οι Νεότουρκοι επειδή αντιλήφθηκαν τη βοήθεια που παρείχε στην Ελλάδα, στέλνοντας κρυφά επίστρατους για ν’ αποφύγουν την τουρκική θητεία, τον καταδίκασαν σε θάνατο. Η προσφορά του προς τους συγχωριανούς του υπήρξε τεράστια.

Όταν οι Τριγλιανοί γύρισαν το 1918 από την εξορία τους στην Προύσα και βρήκαν την κωμόπολη κατεστραμμένη, δέχθηκαν την υλική βοήθεια του Καβουνίδη και του Σάπαρη. Το 1922 προσέφερε τα πλοία του για να μεταφέρει τους καταδιωκόμενους συμπατριώτες του στην Ελλάδα.

Με κίνδυνο να συλληφθεί, πέρασε εκείνες τις δύσκολες ώρες του διωγμού, από τις εκκλησίες της Τρίγλιας και πήρε μαζί του τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας της Παντοβασίλισσας, της Αγίας Επίσκεψης, τα Ευαγγέλια, τους Σταυρούς, τα αργυρά σκευή, τα άμφια και τα μουσικά όργανα της φιλαρμονικής που εκείνος είχε δωρίσει το 1918 .

Στην Ελλάδα ο Φίλιππος Καβουνίδης είχε επίκεντρο των δραστηριοτήτων του τον Πειραιά επισκεπτόμενος τακτικότατα την Ραφήνα όπου έκτισε και σπίτι. Ο καπετάν Φίλιππος, όπως τον έλεγαν οι Τριγλιανοί, πέθανε το 1940 και ετάφη στη Ραφήνα, σε μέρος που εκείνος επέλεξε, στο λόφο της Παναγίτσας.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.