Ραφήνα: Τι υποστηρίζει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος “Νηρέας” για τα βράχια στις Μαρίκες

Με αφορμή της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας στην παραλία Μαρίκες, όπου και “αποκαλύφθηκαν” τα βράχια,  (Για το φαινόμενο αυτό σας έχουμε ενημερώσει μέσα από το irafina.gr, (ΕΔΩ)) ξεκίνησε διαδικτυακή συζήτηση για το σπάσιμο τους και την απομάκρυνση τους από την παραλία Μαρίκες (Μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος “Νηρέας” σε ανακοίνωση του αναφέρει πως δεν είναι “τσιμέντα”, αλλά «πλακώδεις σχηματισμοί ψηφιδοπαγών αιγιαλών (beach rocks)», πετρώματα δηλαδή, τα οποία δημιουργήθηκαν από την – εδώ και χιλιετίες – αλληλεπίδραση γλυκού και θαλασσινού νερού που κάνει συνεκτικό το αμμώδες και κροκαλώδες υλικό της παραλίας.

Εμείς οφείλουμε να σημειώσουμε πως σύμφωνα με μαρτυρίες παλιότερων Ραφηνιωτών, τα συγκεκριμένα βράχια δημιουργήθηκαν την περίοδο της Κατοχής από τα Ναζιστικά στρατεύματα στο πλαίσιο οχυρωματικών έργων που είχαν γίνει στην περιοχή από το Πανόραμα της Ραφήνας έως και την παραλία στις Μαρίκες

Ακολουθεί η ανακοίνωση – ενημέρωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου “Νηρέα”

Τις προηγούμενες ημέρες εκδηλώθηκαν διάφορα φαινόμενα στην περιοχή μας. Πρώτα από όλα το γνωστό φυσικό φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας λόγω παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ήλιου – Γης – Σελήνης). Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται μερικές χρονιές, όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά σε μεγάλο μέρος της ελληνικής ακτογραμμής και είναι μια πιο έντονη μορφή της γνωστής μας άμπωτης.
Προέκυψε και ένα δεύτερο φαινόμενο όμως που εκδηλώνεται με πολύ υψηλότερη συχνότητα από το πρώτο. Γνωστοί «ειδικοί» του διαδικτύου ανακάλυψαν τη μεγάλη ευκαιρία: «Τώρα που υποχώρησε η θάλασσα και εμφανίστηκαν τα βράχια, να τα σπάσουμε για να έχουμε την παραλία που ονειρευόμαστε. Στο κάτω κάτω, απλά τσιμέντα είναι».

Να ενημερώσουμε λοιπόν τους διαδικτυακούς «ειδικούς» ότι με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας έχει εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της Παραλίας Μαρίκες από έγκριτους επιστήμονες και πραγματικούς ειδικούς, όπως διδάκτορες βιολόγους – ωκεανογράφους και γεωλόγους – ιζηματολόγους του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). Από τη μελέτη αυτή προκύπτει ότι τα βράχια αυτά δεν είναι τσιμέντα ή άλλα προϊόντα ανθρώπινης παρέμβασης. Είναι «πλακώδεις σχηματισμοί ψηφιδοπαγών αιγιαλών (beach rocks)», πετρώματα δηλαδή, τα οποία δημιουργήθηκαν από την – εδώ και χιλιετίες – αλληλεπίδραση γλυκού και θαλασσινού νερού που κάνει συνεκτικό το αμμώδες και κροκαλώδες υλικό της παραλίας.

Το σημαντικότερο συμπέρασμα όμως στο οποίο καταλήγει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη είναι ότι η παραλία Μαρίκες δεν είναι ένα μεμονωμένο στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος. Αποτελεί τμήμα ενός ενιαίου συνόλου που ξεκινά από τα λιβάδια Ποσειδωνίας, συνεχίζεται με το βραχώδες υπόβαθρο της ακτογραμμής και τους μοναδικούς αμμόλοφους με την προστατευόμενη βλάστηση τους για να καταλήξει στο παράκτιο δάσος – κόσμημα για τα δεδομένα μιας αστικοποιημένης περιοχής. Ακόμα και κατά μήκος της ακτογραμμής, η παραλία Μαρίκες ανήκει σε ένα ευρύτερο σύνολο από την εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας μέχρι τις απόκρημνες ακτές κάτω από τον οικισμό Μελτέμι.

Η μελέτη με τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της είναι διαθέσιμη σε όλους και όποιος φίλος μας ενδιαφέρεται μπορεί να μας τη ζητήσει και να την παραλάβει σε ψηφιακή μορφή.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Σύλλογος μας, από σεβασμό στους ηλικιωμένους φίλους της παραλίας και στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ξεκίνησε στα τέλη του 2019 μια επικοινωνία με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός «περάσματος» προς τη θάλασσα, επάνω στα βράχια, με την προϋπόθεση να μη δημιουργείται βλάβη στο φυσικό περιβάλλον και να είναι βιώσιμη και ασφαλής η λειτουργία του. Δυστυχώς, η προσπάθεια διακόπηκε λίγο αργότερα λόγω των γνωστών συνθηκών της πανδημίας. Θα επανέλθουμε μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και θα συνεχίσουμε την επικοινωνία με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Και σε κάθε περίπτωση θα ακούσουμε και θα εφαρμόσουμε τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Γιατί η παραλία Μαρίκες είναι ένα δώρο που μας έκανε η φύση και πρέπει να το απολαμβάνουν οι επισκέπτες του με σεβασμό. Για να συνεχίσει να υπάρχει.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.