Ραφήνα: Το Σάββατο (23/10) η παρουσίαση του τόμου “Συλλογικότητες Μαρκόπουλο – Ραφήνα”


Ο Δ.Ο.Π.Α.Π. Ραφήνας-Πικερμίου και ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας, σας προσκαλούν το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, για την παρουσίαση του βιβλίου «Συλλογικότητες Μαρκόπουλο – Ραφήνα Λεύκωμα Ραφήνας και Μαρκόπουλου».

Η παρούσα έκδοση στηρίχτηκε στα κείμενα της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εκπόνηση από την Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής του ερευνητικού προγράμματος «Εντοπιότητα και Μετακινήσεις στην Ανατολική Αττική από το 18ο αιώνα έως σήμερα: Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες στις κοινότητες Ραφήνας και Μαρκόπουλου» (Ιούλιος 2017-Ιούνιος 2018) και στεγάστηκε στα γραφεία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού ΜΑΡΚΟ, ενός σημαντικού χώρου ιστορικής μνήμης του κοινοτισμού στη σύγχρονη Ελλάδα. Τα κείμενα βασίστηκαν στην επεξεργασία προφορικών μαρτυριών, κειμένων τοπικής ιστορίας αλλά και την επιτόπου μελέτη.

Είναι αφιερωμένη σε δύο οικισμούς που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, οι οποίοι ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες αλλά χαρακτηρίζονται από την κοινή εμπειρία της συσσωμάτωσης σε συλλογικότητες που, άλλοτε αυτόνομα κι άλλοτε σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, διεκδικούν καλύτερες συνθήκες για τη διαβίωσή τους. Με την πάροδο των ετών αποκτούν ολοένα και περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά, σημάδι της ολοένα και μεγαλύτερης υπαγωγής των τοπικών κοινωνιών στο εθνικό κράτος.

Δείτε ακόμα:  Παράνομο νεκροταφείο στα Καλύβια: Τι λέει συγγενής του ιερέα (βίντεο)

Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν οι: Ευάγγελος Μπουρνούς, Δήμαρχος Ραφήνας–Πικερμίου, Σπύρος Λουκάτος, Πρόεδρος Δ.Ο.Π.Α.Π., Νίκος Παπαγιαννάκος, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής, και Γιώργος Κικής, Πρόεδρος του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας. Θα ακολουθήσει παρουσίαση της έκδοσης από την επικεφαλή της επιστημονικής έρευνας κυρία Αλίκη Αγγελίδου, Επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας Δημήτρη Νικολάου, απόφοιτο του μεταπτυχιακού τμήματος του Πάντειου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στην Νεότερη Ιστορία και έφορο αρχείων της Εταιρείας Μελετών και Κυριακή Παπαθανασοπούλου, Διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου.