Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – Έντονη φημολογία για επιστροφή βόμβα – Πασίγνωστο πρόσωπο

Σε αναταράξεις και πιθανόν ανατροπές στην εσωκομματική αλλά και ευρύτερη πολιτική σκακιέρα, οδηγεί η απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής μετά την εισαγωγή της στον «Ευαγγελισμό» εξαιτίας της χρόνιας μάχης που δίνει.

Το κύμα συγκίνησης και συμπαράστασης στο πρόσωπο της για την περιπέτεια που περνάει είναι πρωτόγνωρη και διακομματική.

«Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής» ανέφερε σε ανάρτηση της. «Ως πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης.»

Θα τηρηθεί η διαδικασία

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε στο open ότι «εκ των πραγμάτων» θα έπρεπε να παγώσουν οι διαδικασίες. Οι τρεις υποψήφιοι όμως θεωρούν ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να τηρηθούν -και αυτό θα γίνει- καθώς θα πρέπει η Φώφη Γεννηματά χωρίς περισπασμούς να δώσει τη μάχη της και το κόμμα να προχωρήσει στη νέα ηγεσία του για τις μάχες που έχει να δώσει, εντός και εκτός Βουλής. Η ψήφιση του προϋπολογισμού 2022 είναι μία κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και το ΚΙΝ.ΑΛ θα δώσει το στίγμα του με τον νέο πρόεδρο του ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόωρες εκλογές μέσα στο α’ εξάμηνο του 2022.

Δείτε ακόμα:  Αδιανόητο περιστατικό: Κλείδωσαν τα παιδιά στο αυτοκίνητο και πήγαν για σουβλάκια!

Το NEWPOST επικοινώνησε με τα στρατόπεδα των υποψηφίων, υποστηρικτές τους και πρόσωπα που είναι πολύ κοντά στη Φώφη Γεννηματά. Φαίνεται ότι το σενάριο μεταβατικού προέδρου που έθεσαν κάποιοι εγκαταλείπεται. Αρχηγός παραμένει η Φώφη Γεννηματά έστω κι αν δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά της. Η ιδέα δεν βρήκε αποδέκτες ούτε μεταξύ των υποψηφίων.

Νέες υποψηφιότητες;

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, πάντως, το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες υποψηφιότητες έως την Παρασκευή έστω και αν ο χρόνος είναι λίγος, όπως συζητείται στους κόλπους του Κινήματος. Ακούγονται δύο ονόματα. Ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης που είναι στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά και θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση μόνο σε συνεννόηση μαζί της. Δεν θεωρείται ότι θα μπορούσε να κερδίσει την ηγεσία αλλά θα έπαιζε έναν ρόλο στο παιχνίδι των συμμαχιών του δεύτερου γύρου που πιθανόν να υπάρξει στις 12 Δεκεμβρίου. Ένα ακόμα πρόσωπο που συζητείται είναι ο Παύλος Γερουλάνος που ενδεχομένως να επαναξιολογήσει τα δεδομένα μετά την αποχώρηση από την κούρσα της Φώφης Γεννηματά.

Εάν κατατεθεί κάποιο αίτημα υποψηφιότητας θα πρέπει να συνοδεύεται από υπογραφές κλπ, και θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή όπως και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Εάν η κούρσα εξελιχθεί με τους σημερινούς υποψήφιους και χωρίς να υπάρξει κάποια παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι προσωπικοί της ψηφοφόροι προσέλθουν στην κάλπη ή επιλέξουν την αποχή. Αυτό μπορεί να κρίνει και τον νικητή.

Δείτε ακόμα:  Τραγωδία: Πρώτος θάνατος παιδιού στην Ελλάδα από οξεία ηπατίτιδα - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σιγήν ιχθύος!

Ένα όνομα που έχει επανέλθει στο προσκήνιο είναι του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Η δέσμευση την οποία είχε αναλάβει απέναντι στην Φώφη Γεννηματά ότι θα επιστρέψει στο Κίνημα Αλλαγής αλλά υπό τον όρο ότι δεν θα θέσει θέμα ηγεσίας, όπως τουλάχιστον είχε γίνει γνωστό, δεν υφίσταται μετά την οικειοθελή απόσυρση της ίδιας. Στενοί του συνεργάτες με τους οποίους συνομίλησε το NEWPOST, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει τοποθετηθεί ως προς τις εξελίξεις. Είναι σαφές ότι κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Υπάρχουν διάφορα στελέχη που του ζητούν να βγει μπροστά ως εγγυητής της παράταξης και προκειμένου να εκφράσει το όλον ΠΑΣΟΚ. Εάν αναλάμβανε και πάλι την ηγεσία του κόμματος που υπήρξε πρόεδρος και εξελέγη και πρωθυπουργός, με βάση τις δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα, είναι πιθανό να το κατεύθυνε σε μία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς έλκεται από την ιδέα της προοδευτικής κυβέρνησης και εκτιμάται ότι έχει καλές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσοι τον γνωρίζουν καλά εκτιμούν όμως ότι δεν θα έμπαινε σε μία εσωκομματική αντιπαράθεση με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Από την άλλη εκτιμάται ότι είναι περίπου αδιανόητο να εγκαταλειφθεί μία διαδικασία η οποία ξεκίνησε για την εκλογή της νέας ηγεσίας. Επίσης καμιά απόφαση δεν θα έπαιρνε ο Γιώργος Παπανδρέου χωρίς να έχει συζητήσει προηγουμένως με την Φώφη Γεννηματά όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο ένα come back του Γιώργου Παπανδρέου.

Δείτε ακόμα:  Πώς θα αναβιώσει το εμβληματικό κτήριο του Μινιόν

Τα ίδια εμπόδια όμως δεν φαίνεται να έχει ο αδερφός του ο Νίκος Παπανδρέου ο οποίος για ένα διάστημα φλέρταρε με την ιδέα να κατέβει υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά τελικά δεν προχώρησε στο συγκεκριμένο βήμα. Μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά συζητείται και το δικό του όνομα και μάλιστα στη λογική ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος όπως και οι άλλοι χωρίς να μπαίνει θέμα μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης που θα είχε ένας πρώην πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Το παρασκήνιο κορυφώνεται. Ο νέος αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ δεν θα αφορά στενά το Κίνημα Αλλαγής αλλά θα επηρεάσει και το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Ο νέος αρχηγός θα φανεί εάν συσπειρώσει τη βάση απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θα πυροδοτήσει φυγόκεντρες δυνάμεις προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Επίσης θα δώσει ένα στίγμα για την επόμενη μέρα των όποιων κυβερνητικών συνεργασιών, με το δεδομένο ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και οι κάλπες θα στείλουν μηνύματα.

newpost.gr