Ρητορική μίσους στα social media: Τι δείχνουν τα στοιχεία στην ΕΕ

Εκτιμάται πως τα δύο τρίτα περίπου των μηνυμάτων μίσους στο διαδίκτυο, τα οποία έχουν εντοπιστεί από την ΕΕ σε διάφορες πλατφόρμες έχουν αφαιρεθεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εκτίμηση αυτή καλύπτει την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου και δείχνει μια μείωση του ποσοστού αυτού σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η έκθεση αφορά το Facebook, το YouTube, το Twitter, το Instagram, το Jeuxvideo.com, το TikTok, που έχουν υπογράψει τον Κώδικα Δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους που διακινείται παράνομα στο διαδίκτυο, και εγκαθιδρύθηκε το 2016.

Σύμφωνα με αυτήν την έκτη αξιολόγηση, οι πλατφόρμες αυτές απέσυραν κατά μέσο όρο το 62,5% των περιεχομένων που εντοπίστηκαν από 35 οργανώσεις καταπολέμησης των διακρίσεων 22 κρατών μελών μεταξύ της 1ης Μαρτίου και της 14ης Απριλίου φέτος.

Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά 71% αυτών που είχαν καταγραφεί κατά μέσο όρο την ίδια περίοδο των έξι εβδομάδων τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Δείτε ακόμα:  Hello Ραφήνας - Αρτέμιδας: Κλείσε θέση για ένα εκπαιδευτικό ταξίδι εικονικής πραγματικότητας! (βίντεο)

Μπορεί το ποσοστό αυτό να μειώθηκε στο Facebook και στο YouTube, αυξήθηκε όμως στο Twitter και στο Instagram. Το TikTok, που αξιολογήθηκε για πρώτη φορά, απέσυρε το 80% των περιεχομένων που εντοπίστηκαν.

Η ρητορική μίσους στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ξενοφοβίας είναι αυτές που αναφέρονται πιο συχνά, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κώδικας δεοντολογίας για την εξέταση των αιτημάτων διαγραφής

Instagram
Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται από τον κώδικα δεοντολογίας να εξετάσουν την πλειονότητα των αιτημάτων διαγραφής σε λιγότερο από 24 ώρες. Το ποσοστό εξέτασης των ειδοποιήσεων σε αυτό το περιθώριο παραμένει υψηλό (81%), αλλά μειώθηκε επίσης σε σύγκριση με το 2020 (90%).

Δείτε ακόμα:  Κύμα θαυμαστριών του Μάνου Δασκαλάκη στα social media

Συνολικά, περίπου 4.500 ειδοποιήσεις διαβιβάστηκαν στις πλατφόρμες, με επικεφαλής το Facebook και ακολουθούν το Twitter, το YouTube, το Instagram, το Jeuxvideo.com και το TikTok. Τα Snapchat, Dailymotion και Microsoft, που έχουν επίσης υπογράψει τον κώδικα δεοντολογίας, δεν είχαν λάβει τέτοια αιτήματα στη διάρκεια της περιόδου αξιολόγησης.

Η διατήρηση στο διαδίκτυο αμφιλεγόμενων μηνυμάτων οφείλεται μερικές φορές σε μια διαφωνία εκτιμήσεων ανάμεσα στην οργάνωση που κάνει την ειδοποίηση και την πλατφόρμα, που αξιολογεί τον θεμιτό χαρακτήρα του περιεχομένου ανάλογα με τους εσωτερικούς της κανόνες και τους εθνικούς νόμους.

Ο κώδικας αυτός, στον οποίο εντάχθηκε τον Ιούνιο και το Linkedin, στηρίζεται σε μια εθελοντική διαδικασία, αλλά η ΕΕ ετοιμάζει τώρα μια μεγάλης έκτασης ρύθμιση των κολοσσών του διαδικτύου.

«Πρέπει να κάνουμε ακόμη πρόοδο, υιοθετώντας τον DSA (Digital services act — Νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες), προκειμένου να διασφαλίσουμε πως είναι δυνατό να καταπολεμηθεί το μίσος σε όλη την ΕΕ», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς κατά την άφιξή του σε μια υπουργική σύνοδο στο Λουξεμβούργο.

Δείτε ακόμα:  Έλον Μασκ: «Παγώνει» προσωρινά την συμφωνία για την εξαγορά του Twitter

Αυτό το σχέδιο ρύθμισης, ενισχύεται επίσης, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, από τις πρόσφατες αποκαλύψεις της μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος για το Facebook, Φράνσις Χόγκεν.

«Πρέπει να ορίσουμε κανόνες και να φροντίσουμε ώστε οι πλατφόρμες να λογοδοτούν περισσότερο, να μην στηρίζονται μόνο σε εθελοντικά προγράμματα», έγραψε χθες Τετάρτη σε ένα τουίτ η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, που είναι επιφορτισμένη με τις αξίες και τη διαφάνεια, μετά τη συνάντησή της με τη Φράνσις Χόγκεν. «Είναι καιρός ο ψηφιακός κόσμος να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αξίες», είπε.

newsbeast.gr