Σχολεία: Εκτίμηση Τζανάκη ακόμα και για 50.000 κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Νίκος Τζανάκης αναφορικά με το επιδημιολογικό αποτύπωμα που εκτιμάται πως θα έχει το άνοιγμα των σχολείων.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης υποστήριξε πως 30.000 – 50.000 παιδιά θα μολυνθούν.

Το «αποτύπωμα» της επαναλειτουργίας των σχολείων στην πανδημία, θα φανεί από τις 25 Σεπτεμβρίου και μετά, δηλώνει στο iatropedia.gr, o καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, και αυτό όπως είπε, δεν αποκλείεται να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό:

«Εμείς πιστεύουμε ότι το 25% – 30% των παιδιών θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μια μεταδοτικότητα συγκεκριμένη με τον ιό Δέλτα, αυτό σημαίνει ότι το 1/3 αυτών των παιδιών θα μολυνθεί, δηλαδή γύρω στις 30 με 50 χιλιάδες παιδιά θα μολυνθούν», ανέφερε.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Θεμιστοκλέους - Τρίτη δόση εμβολίου και για τους κάτω των 50 ετών

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η πρόβλεψη των μαθηματικών μοντέλων του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τα παιδιά που θα αναπτύξουν βαριά νόσο. Από αυτές τις 50 χιλιάδες μολύνσεις, το 1,5% των παιδιών ενδέχεται να εκδηλώσει πιο βαριά συμπτώματα και ενδεχομένως να χρειαστεί νοσηλεία.

Κι ενώ μέσα σε 18 μήνες πανδημίας, οι νοσηλείες στα παιδιατρικά τμήματα των Νοσοκομείων δεν ξεπέρασαν τις 240, τώρα δεν αποκλείεται να φτάσουν από 300 έως και 600, σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζανάκη:

Δείτε ακόμα:  Νέο ελπιδοφόρο φάρμακο κατά του κορονοϊού – Τι έδειξαν μελέτες

«Έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που “χτυπάει” τα παιδιά πάρα πολύ. Από 300 έως 600 είναι τα παιδιά, που ενδεχομένως θα εκδηλώσουν σοβαρή νόσο. Αυτό υπό την αίρεση, βέβαια, ότι θα τηρηθούν κάποιες παραδοχές, δηλαδή θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα και θα αυξηθούν και οι εμβολιασμοί. Γιατί δεν ξέρουμε τώρα, εάν θα ισχύσουν αυτά επακριβώς», λέει.

Πηγή: Iatropedia.gr