Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία από τη Δευτέρα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έπειτα από τρεις μήνες, οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας, επιστρέφουν στα θρανία, από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία, καθώς και όλων των τύπων τα λύκεια.

Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό, θα πρέπει να προσέρχονται στις σχολικές αίθουσες έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ self test, PCR ή rapid-test. Η χρήση προστατευτικής μάσκα για τον κορονοϊό θα είναι υποχρεωτική, ενώ τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για κάθε τάξη.

Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Επιπρόσθετα, από τη Δευτέρα μπορούν να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα. Σημειώνεται, ότι από τις 17 Μαΐου, ξαναρχίζουν οι πρακτικές, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και η λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, συνολικά 255.528 αποτελέσματα self test μαθητών, δασκάλων και λοιπού προσωπικού σχολείων είχαν καταχωριστεί στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr έως τις 19:00 της Κυριακής, και τα 858 εξ αυτών ήταν θετικά.

Η διαδικασία των self test

Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ (self test) κορονοϊού διενεργείται υποχρεωτικά πριν από την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της χώρας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Δείτε ακόμα:  Φαρμακοποιοί κατά κυβέρνησης για το φιάσκο των self test: «Είναι αναξιόπιστα»! - Τέλος το δωρεάν και στην Αττική

Τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα, το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Το αποτέλεσμα του self-test δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν το τεστ είναι αρνητικό θα εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Εάν το self-test είναι θετικό, θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και εάν και αυτό βγει θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Για τους μαθητές που θα έχουν θετικό επιβεβαιωτικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν, ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή που μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Γιατί δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η ενημέρωση του υπ. Υγείας

Κεραμέως: Self test και στα νηπιαγωγεία – Τι είπε για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

“Αύριο είναι το επόμενο βήμα για τη σταδιακή επαναφορά στην πραγματικότητα μετά τα λύκεια που λειτούργησαν πριν από το Πάσχα. Αύριο χτυπάει το κουδούνι εκ νέου για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Ξεκινάμε εκ νέου με δύο σημαντικά πρόσθετα ‘εργαλεία’ το ένα το κομμάτι των εμβολιασμών και δεύτερο είναι τα self test, το οποίο εφαρμόστηκε πρώτα στα λύκεια, και από αύριο το πρωί αξιοποιείται και σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια”, είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1 την Κυριακή, αναφερόμενη στην επαναφορά της εκ δια ζώσης λειτουργίας νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων από τη Δευτέρα.

Σε ότι αφορά την λήξη του σχολικού έτους, η κ. Κεραμέως είπε ότι Γυμνάσια και Λύκεια θα κλείσουν μέχρι τις 11 Ιουνίου, ενώ νηπιαγωγεία και δημοτικά μέχρι τις 25 Ιουνίου.

Αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι “υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ξεκινήσουμε λίγο πιο νωρίς από ότι συνήθως, που είναι γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά μιλάμε για εντός Σεπτέμβριου και δεν μιλάμε για τον Αύγουστο”.

Όπως τόνισε η κ. Κεραμέως, «ο σχεδιασμός για τον Σεπτέμβριο είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν κανονικά, με δια ζώσης εκπαίδευση. Ετοιμάζεται οδικός χάρτης συνολικά για το πλαίσιο των μαθημάτων και των επαναλήψεων που πρέπει να γίνουν, ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση από την μία τάξη στην άλλη».

Για τα self test

Δείτε ακόμα:  Βόμβα Κοντοζαμάνη για self test σε σούπερ μάρκετ - Τι ισχύει για Αττική και εμβολιασμένους

“Τελείως μεμονωμένες περιπτώσεις… Τα self test είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μας βοηθάει στο να εντοπίζουμε πιο νωρίς κυρίως ασυμπτωματικούς φορείς. Είδατε ότι την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των λυκείων με τη βοήθεια αυτού του εργαλείου εντοπίσαμε 600 ανθρώπους, μαθητές ή εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα μέχρι τότε ότι ήταν φορείς του ιού”, είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας. Για τα Λύκεια στα οποία ελήφθησαν μέτρα λόγω κρουσμάτων, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι “όταν λειτούργησαν τα λύκεια, ήταν περίπου 1,5% των τμημάτων που λειτουργούσαν, εκείνα στα οποία χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα, λόγω της ύπαρξης κρούσματος”, λέγοντας ότι δεν υπήρξε σημαντική συμβολή από το άνοιγμα των λυκείων στην διασπορά του κορονοϊού.

Για τις πρακτικές ασκήσεις

“Θα ξεκινήσουν από αύριο οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών που είναι στο τελευταίο έτος ή επί πτυχίω σε ορισμένες περιπτώσεις. Το επόμενο στάδιο είναι στις 15 Μαΐου… Είμαστε σε μια φάση επαναφοράς στην πραγματικότητα και σιγά-σιγά μπαίνουμε και στα δημόσια ΙΕΚ για τις πρακτικές”, είπε η υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών.

Για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

“Οι Πανελλαδικές ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ, άρα εντός του χρονοδιαγράμματος και βαίνουν όλα βάσει προγραμματισμού», ενώ συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει έγκαιρα και σε συνεργασία με τους ειδικούς και η ανακοίνωση ειδικών πρωτοκόλλων για όσα θα ισχύσουν σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού λίγο πριν ή εν μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Όπως αποκάλυψε η Υπουργός Παιδείας, “θα ανακοινώσουμε αυτήν την εβδομάδα περίπου 50 νέα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία σε όλη τη χώρα… Κυρίως για να καλύψουμε περιοχές που δεν είχαν τέτοια σχολεία, καθώς βοηθούν σημαντικά να αναβαθμίζεται συνολικά η δημόσια εκπαίδευση”.