Σε αυστηρό lockdown από σήμερα τρεις δήμοι της Αττικής -Τα 11 μέτρα και οι 10 περιοχές που είναι στα κόκκινα

Σε ισχύ είναι από σήμερα το αυστηρό lockdown για τρεις δήμους της Δυτικής Αττικής.

Μετά την ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα, οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν πιο σκληρά μέτρα στην περιοχή, με τον Νίκο Χαρδαλιά να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις χθες το απόγευμα.

Τα 11 μέτρα του lockdown στην Δυτική Αττική

Οπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, το αυστηρό lockdown ξεκινά σήμερα και θα αφορά τις περιοχές της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου και της Μάνδρας. Τα 11 συνολικά μέτρα θα έχουν ισχύ για μία εβδομάδα και μεταξύ άλλων αφορούν το κλείσιμο στο λιανεμπόριο, μαζικά τεστ και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί.

Αναλυτικά τα μέτρα του lockdown στην Δυτική Αττική:

1. Η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από της 18:00 το απόγευμα έως της 05:00 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2. Αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

3. Αποφασίζεται η αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα (10) άτομα, καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή, καθώς και τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

4. Επίσης, αποφασίζεται η μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Επισημάνεται ότι ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του Δήμου Ασπροπύργου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και της Μάνδρας.

5. Επίσης, αποφασίζεται η εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενθαρρύνουμε και συστήνουμε στις επιχειρήσεις ελέγχους προσωπικού, με ίδια μέσα, με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10, δηλαδή ο έλεγχος την πρώτη, την πέμπτη και την δέκατη ημέρα.

6. Αποφασίζεται μοριακός έλεγχος κάθε πέντε (5) ημέρες στους εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

7. Αποφασίζεται η μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8. Αποφασίζεται η απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτόν τον σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

9. Επίσης, αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους Δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.

10. Επίσης, αποφασίζεται η υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης, από κοινού με τους Δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων κλπ.), λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.

11. Τέλος, αποφασίζεται η εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης της εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών ξεκινάει από αύριο το πρωί, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, στις 06:00 και για επτά (7) ημέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθεί, είτε η συνέχιση είτε η άρση των συγκεκριμένων μέτρων.

Εκκληση Χαρδαλιά για τήρηση των μέτρων -Καμπανάκι για Κεντρική Μακεδονία

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών, για αυστηρή, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς προφάσεις τήρηση των μέτρων τόσο στην Δυτική Αττική, όσο και στην κεντρική Μακεδονία όπου χτύπησε «καμπανάκι» εν όψει των εορτών, καθώς παρατηρείται ότι σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση είναι στάσιμη, όπως για παράδειγμα στην Πιερία.

«Να σας πω ότι μπορεί να βρισκόμαστε στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που βρισκόμασταν στις 26 Οκτωβρίου, αλλά παραμένουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Θα πω ένα παράδειγμα, στην Κατερίνη είχαμε στην έξαρση της πανδημίας 71 ημερήσιες εισαγωγές και παραμένουμε στις 66. Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι ίδιος, όπως ήταν στις 26 Οκτωβρίου, όμως τότε είχαμε 35 ανθρώπους στις ΜΕΘ και σήμερα έχουμε 181 από τις 205 κλίνες κατειλημμένες. Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Και θα πρέπει να αντιληφθούνε όλοι ότι παρά τη δυνατότητα που δίνεται για μια, έστω μικρή, χαλάρωση τις ημέρες ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε κατάχρηση αυτού του δικαιώματος», είπε από την Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χθες έχοντας επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Είναι πολύ σημαντικό σε περιοχές όπου υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση, κάποιοι να μην κάνουμε καν χρήση αυτής της δυνατότητας που μας δίνει ο νόμος. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να βρεθούμε πολύ κοντά στους δικούς μας που μας έχουν λείψει. Όμως, τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν και αν μπορέσουμε να το αποφύγουμε αυτό, για να μπορέσουμε να βρεθούμε πάλι μετά από μερικούς μήνες όλοι μαζί, αγκαλιασμένοι, με ασφάλεια και χωρίς να έχουμε ρισκάρει τη ζωή συνανθρώπων μας, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κάνω έκκληση, παράκληση, σε όλους τους ανθρώπους της Κεντρικής Μακεδονίας, συντεταγμένα, με τη σοβαρότητα που αντιμετωπίστηκε μέχρι τώρα από τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου το ζήτημα του επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής, έτσι και τις επόμενες μέρες να είμαστε πολύ, πάρα πολύ προσεκτικοί.

Η οποιαδήποτε κατάχρηση της δυνατότητας που μας δίνεται για να μπορέσουμε να βρεθούμε με τους κοντινούς μας ανθρώπους, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που στιγμιαία θα λύσει στον καθέναν ξεχωριστά. Δεν είναι ώρα, δεν τίθεται καν ζήτημα για κανένα ρεβεγιόν. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για οποιαδήποτε άρση του lockdown. Παραμένουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα, θα ελεγχθούν σαρωτικά οι μετακινήσεις, ειδικά μετά τις 22.00 και παρακαλώ όλους με υπομονή, με επιμονή, να μείνουν πιστοί στην εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων και να είναι δύο φορές προσεκτικοί. Πολύ εύκολα, εάν τα Χριστούγεννα δεν προσέξουμε, να επανέλθουμε στις ίδιες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε πριν από λίγα 24ωρα. Νομίζω ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους μας, για τον καθέναν ξεχωριστά και για όλους μαζί, ως κοινότητα, ως οικογένειες, ως άνθρωποι που πραγματικά αγαπάμε τους συνανθρώπους και τους συμπολίτες μας».

Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν με σκληρό lockdown

Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι εν όψει των εορτών. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να τεθεί αυστηρό lockdown και σε άλλες δέκα περιοχές της χώρας που είναι στο «κόκκινο».

Οι περιοχές αυτές είναι:

Κιλκίς
Ξάνθη
Πιερία
Δράμα
Θεσσαλονίκη
Κοζάνη
Ροδόπη
Γρεβενά
Πέλλα
Λάρισα

Το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε χθεσινές του δηλώσεις.

«Δεν αποκλείεται σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας, που «έδειξε» ότι οι ειδικοί σκέφτονται πιο αυστηρά μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές, ανάλογα με αυτά της Δυτικής Αττικής.

«Περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών και ανάλογα η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις ενδεχομένως για αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε.

Πιο αυστηρά μέτρα θέλουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί δείχνουν πάντως ξεκάθαρα πως τάσσονται υπέρ των αυστηρότερων μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές. Χαρακτηριστικά, ο ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είπε πως εξετάζεται η επιβολή lockdown, τύπου Μαρτίου και στην Βόρεια Ελλάδα, μετά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Χ. Γώγος έκανε λόγο για «σοβαρή κατάσταση» μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Αν έχουμε στην Αθήνα ό,τι στη Θεσσαλονίκη, φαντάζεστε τι θα γίνει. Γι’ αυτό και πρέπει να λάβουμε μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές», σημείωσε απαντώντας για την Δυτική Αττική και τόνισε πως «το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να χρονίζει», σημειώνοντας ότι «ένα απλό πράγμα θα ήταν να επιβληθεί το lockdown του Μαρτίου στις περιοχές που κινδυνεύουν, είπε για περιοχές όπως δήμοι δυτικής Αττικής και Μακεδονίας».

Τσάκρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο σκληρότερου lockdown τον Ιανουάριο

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή πιο σκληρού lockdown τον Ιανουάριο, ακόμα και αντίστοιχου με αυτό του Μαρτίου, άφησε ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής καθώς, όπως σημείωσε, τον επόμενο μήνα αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του ιού.

«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κορωνοϊός: 1.155 κρούσματα, 542 διασωληνωμένοι, 78 νεκροί

Την ίδια ώρα τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να παρουσιάζουν μείωση, όπως και ο δείκτης θετικότητας (έπεσε στο 4.5% από 6.4% την προηγούμενη εβδομάδα όπως τόνισε ο κ. Πέτσας). Ωστόσο η κατάσταση στις ΜΕΘ δεν έχει αλλάξει καθώς η μείωση συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.155 κρούσματα, με το σύνολο να ανέρχεται πλέον σε 128.710, ενώ διασωληνωμένοι παραμένουν 542 ασθενείς στις ΜΕΘ. Παράλληλα, άλλοι 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τον απολογισμό από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται σε 3.948.

Οσον αφορά την κατανομή των κρουσμάτων, η Αττική συνεχίζει να έχει ελάχιστα κρούσματα παραπάνω από την Θεσσαλονίκη (251 έναντι 237), ενώ στην Κοζάνη, περιοχή που είναι στο «κόκκινο», τα κρούσματα χθες ήταν 47. Υψηλό φορτίο είχαν επίσης Καρδίτσα (53), Ημαθία (37), Κιλκίς (34), Μαγνησία (65), Πιερία (36), Σέρρες (50) και Ξάνθη (26).

Αναλυτικά:

Αττική 251
Θεσσαλονίκη 237
Αιτωλοακαρνανίας 9
Αργολίδα 2
Αρκαδία 2
Αχαΐα 13
Βοιωτία 6
Γρεβενών 5
Δράμα 20
Έβρου 31
Εύβοια 1
Ηλεία 2
Ημαθία 37
Ηρακλείου 10
Θάσου 1
Ιωαννίνων 5
Καβάλα 21
Καλύμνου 5
Καρδίτσα 53
Κέρκυρα 2
Κεφαλλονιά 2
Κιλκίς 34
Κοζάνη 47
Κορινθία 12
Κω 2
Λακωνία 4
Λάρισα 28
Λέσβου 13
Λευκάδα 1
Μαγνησία 65
Μεσσηνία 4
Νήσων 3
Ξάνθη 26
Πέλλα 22
Πιερία 36
Πρέβεζα 1
Ροδόπη 16
Σάμου 1
Σερρών 50
Τρικάλων 19
Φθιώτιδα 14
Φλώρινα 5
Χαλκιδική 7
Χανίων 3
Χίου 5
Υπό διερεύνηση είναι 13 κρούσματα

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.