Σε Κορωπί και Παλλήνη νέα κρούσματα απατεώνων που ζητάνε χρήματα για τροχαία! Τι λέει η αστυνομία

Δύο νέα κρούσματα απατεώνων που προσπαθούν να πάρουν χρήματα από πολίτες με το πρόσχημα ότι συγγενικά τους πρόσωπα έχουν εμπλακεί σε θανατηφόρα τροχαία, σημειώθηκαν σε λιγότερο από 5 ώρες σε Κορωπί και Παλλήνη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του notioanatolika.gr, στο Κορωπί ήταν περίπου 1 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής όταν χτύπησε το τηλέφωνο στο σπίτι 56χρονης γυναίκας.

Μια άγνωστη γυναίκα – και ενώ ακουγόταν το κλάμα ενός παιδιού – υποστήριξε ότι η κόρη της 56χρονης είχε εμπλακεί σε θανατηφόρο τροχαίο με θύμα ένα 10χρονο παιδί αλβανικής καταγωγής.

Γι’ αυτό τον λόγο της ζητούσε 50.000 ευρώ ώστε οι γονείς του «θύματος» να μην προχωρήσουν σε μήνυση που θα είχε ως αποτέλεσμα της προφυλάκιση της κόρης της.

Όταν η 56χρονη απάντησε ότι δεν έχει τόσα χρήματα η γυναίκα από την άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής της απάντησε ότι θα μπορούσε να δώσει ό,τι είχε ως… προκαταβολή. Το παρ’ ολίγο θύμα όμως δεν έχασε την ψυχραιμία του και έκλεισε το τηλέφωνο.

Αμέσως επικοινώνησε με την κόρη της, η οποία σπουδάζει στην Πάτρα και δεν οδηγεί, η οποία τη διαβεβαίωσε ότι βρισκόταν στο σπίτι της και δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Ήταν σαφές ότι κάποιος απατεώνας προσπάθησε να την ξεγελάσει, ευτυχώς όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, άλλος απατεώνας είχε «χτυπήσει» τηλεφωνώντας σε 70χρονη γυναίκα και υποστηρίζοντάς της ότι η κόρη της χτύπησε με το αυτοκίνητό της μία νεαρή κοπέλα από την Αλβανία και τη σκότωσε!

Της ζήτησε να βρει και να παραδώσει σε άνθρωπο που θα ερχόταν στο σπίτι της 45.000 ευρώ ώστε να… δωροδοκήσει τον εισαγγελέα προκειμένου να μην προφυλακίσει την κόρη της η οποία ήθελε να αυτοκτονήσει!

Όταν η γυναίκα σαστισμένη του απάντησε ότι δεν έχει τόσα χρήματα η άγνωστη φωνή της πρότεινε να δανειστεί από φίλους της χωρίς όμως να εξηγήσει για ποιόν λόγο τα ήθελε!

Την έπεισε μάλιστα να αφήσει ανοιχτό το σταθερό της και να μιλήσει στους φίλους της με ανοικτή ακρόαση από το κινητό της ώστε να ακούει και αυτός!

Για να την πείσει μάλιστα της έδωσε μια γυναικεία φωνή η οποία υποτίθεται ότι ήταν η κόρη της αλλά δεν μιλούσε καθαρά γιατί ισχυρίστηκε ότι είχε χτυπήσει στο σαγόνι. «Σώσε με μανούλα» ήταν τα λόγια της υποτιθέμενης κόρης.

Η 70χρονη σοκαρισμένη από τα όσα συνέβαιναν επικοινώνησε με δυο φίλες της όμως στο ενδιάμεσο ο απατεώνας έκλεισε το τηλέφωνο. Όπως ήταν φυσικό αμέσως επικοινώνησε με την κόρη της η οποία ήταν πολύ καλά, δεν είχε μπλέξει πουθενά και έτσι κατανόησε ότι παραλίγο να πέσει θύμα απάτης.

Σημειώνεται ότι μόλις μία ημέρα πριν, το Σάββατο 28 Μαΐου, η Ελληνική Αστυνομία είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία εφιστούσε την προσοχή στους πολίτες για την αποφυγή εξαπάτησής τους από επιτήδειους, που υποδύονται τηλεφωνικώς συγγενικά τους πρόσωπα ή ισχυρίζονται ότι καλούν εκ μέρους τους.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της πρόληψης και αποτροπής περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, ενημερώνει, συμβουλεύει και ευαισθητοποιεί σε διαρκή και σταθερή βάση τους πολίτες, ενώ οι Υπηρεσίες της δραστηριοποιούνται συστηματικά στην εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων και στη σύλληψη των δραστών, σε όλη την επικράτεια.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να ενημερωθούν και πάλι οι πολίτες και κυρίως οι ηλικιωμένοι και να αποφεύγουν το ενδεχόμενο εξαπάτησής τους, επισημαίνεται ότι οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi), η οποία αποτυπώνεται ως ακολούθως:

• Οι δράστες, έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

• Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων.

• Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

• Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.

Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποτροπής τέτοιων περιστατικών, συνιστά στους πολίτες:

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.

• Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.

• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

• Να μην πείθεστε και να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση.

• Σε καμία περίπτωση να μην πείθεσθε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο το συγγενή σας.

• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.

• Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.

• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έρθουν σε επαφή μαζί σας καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

Τέλος, παρακαλείσθε να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας».

Πηγή: notioanatolika.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.