Συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης της ομογένειας της Αυστραλίας προς τους πυρόπληκτους της Αν. Αττικής

Δύο μήνες μετά την καταστροφή στο Μάτι και δεν λέει να κοπάσει -αντίθετα, ενισχύεται- το συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης της ομογένειας της Αυστραλίας προς τους πυρόπληκτους της Αττικής.

Κεντρικοί πυλώνες αυτού του κύματος συμπαράστασης, η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ο Ερυθρός Σταυρός, ομογενείς επιχειρηματίες και επιχειρήσεις ΜΜΕ, όπως το Greek Media Group, δεκάδες μικρές ή μεγάλες οργανώσεις και ομογενειακοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Και, φυσικά, οι χιλιάδες απλοί πολίτες, Έλληνες και Αυστραλοί, οι οποίοι συγκλονισμένοι από την τραγωδία σπεύδουν να βοηθήσουν επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι οι Έλληνες της Αυστραλίας δεν είναι απλώς μια αδελφότητα ομογενών, όπως οι εκατοντάδες που δραστηριοποιούνται στων… Ελλήνων τις κοινότητες. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που παίζει ρόλο στην αυστραλιανή κοινωνία, διατηρεί και ενισχύει τους δεσμούς του με την Ελλάδα και βοηθά με κάθε τρόπο την πρώτη του πατρίδα.

Έτσι κάνουν και τώρα με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι. Είναι ενδεικτικό ότι σε εκατοντάδες μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης, που διοργανώθηκαν σε κάθε γωνιά της Αυστραλίας, συγκεντρώθηκαν μέχρι τώρα περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο δολάρια για τις ανάγκες των πυρόπληκτων.

Δωρεές για το Λύρειο και τους εθελοντές

Ήδη τα πρώτα χρήματα έφτασαν ή φτάνουν στον προορισμό τους. Είναι 160.000 δολάρια για τα έργα αποκατάστασης του Λύρειου Ορφανοτροφείου, που συγκεντρώθηκαν από δωρεές οικογενειών και ομογενειακών σωματείων, όπως η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης, εκπρόσωποι των οποίων επισκέφθηκαν το ίδρυμα μαζί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλη Παπαστεργιάδη και είδαν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής. Και είναι άλλα 40.000 δολάρια για την αγορά στολών και εξοπλισμού των εθελοντών – πυροσβεστών, που συγκλόνισαν το πανελλήνιο με την αυταπάρνησή τους στις εφιαλτικές ώρες της πυρκαγιάς στο Μάτι. Τα χρήματα αυτά παραδόθηκαν ήδη, χωρίς τυμπανοκρουσίες, από τον κ. Παπαστεργιάδη σε μια λιτή και συγκινητική εκδήλωση, που έγινε στο Μουσείο της Πυροσβεστικής στην Παλλήνη.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαστεργιάδης, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί συνολικά σε δεκάδες εράνους, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μόνο από τον έρανο της Αρχιεπισκοπής σε ολόκληρη την Αυστραλία συγκεντρώθηκαν περίπου 600.000 δολάρια, ενώ σημαντικά ποσά συγκεντρώθηκαν από τη «Δράση για την Αθήνα» (Action for Athens), που διοργάνωσε το κρατικό ραδιόφωνο ABC της πολιτείας της Βικτώρια, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το Ελληνικό Κέντρο της Μελβούρνης. Ιδιαίτερα θερμή ήταν η ανταπόκριση των ομογενών, και όχι μόνο, στον ραδιομαραθώνιο του ελληνικού ραδιοφωνικού σταθμού «Radio Hellas» της Μελβούρνης κατά τον οποίο συγκεντρώθηκαν, μέχρι τώρα περίπου 560.000 δολάρια. Ο γενικός διευθυντής του σταθμού Σπύρος Αλατσάς επισκέφθηκε την Αθήνα και συζήτησε με φορείς για τις ανάγκες των θυμάτων της πύρινης λαίλαπας. Πάντως, για τον… φόβο των Ιουδαίων και για την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων που συγκεντρώνονται καθημερινά, έχει συγκροτηθεί και ειδική επιτροπή, σκοπός της οποίας είναι να μεριμνήσει ώστε η διάθεση των χρημάτων προς τους πυρόπληκτους να γίνει με τον πλέον δίκαιο, αποτελεσματικό αλλά και διαφανή τρόπο.

avgi.gr