Σημαντική παρέμβαση του Δήμου Ραφήνας για τις μετεγγραφές πυρόπληκτων


Άλλη μια σημαντική παρέμβαση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου που αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών οι οποίοι προέρχονται από πυρόπληκτες περιοχές όπως είναι η Ραφήνα και σίγουρα απασχολεί τα παιδιά και τους γονείς.


Για άλλη μια φορά με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Επικοινωνίας Χρήστου Τσεμπέρη σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Παναγιώτη Γαβριήλ έγιναν οι σχετικές ενέργειες ώστε να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες για τις μετεγγραφές.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ενημέρωση των Τσεμπέρη και Γαβριήλ…

Όσο πλησιάζει η ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου από τους μαθητές μας που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, να υπενθυμίσουμε ότι ΚΑΙ αυτήν τη χρονιά, μετά τις πιέσεις και την διεκδίκηση από την Δημοτική Αρχή Μπουρνούς, ισχύουν οι διατάξεις για τις μετεγγραφές φοιτητών με μόνιμη κατοικία το 2017 την ΔΕ Ραφήνας, ασχέτως σχολικής μονάδας φοίτησης, (ΦΕΚ 4053/06 Τεύχος B’.11.2019) στην κοντινότερη στον τόπο κατοικίας Ανώτατη σχολή, πάντα με βάση την αντιστοιχία που δημοσιοποιεί το Υπουργείο παιδείας.

Μετά την αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας περί μετεγγραφών όμως παρατηρήσαμε ότι υφίσταται κενό ερμηνείας για το εάν η κατά παρέκκλιση απόφαση – διάταξη περί δικαιώματος μετεγγραφών πυρόπληκτων δικαιούχων η οποία και ισχύει αποκλειστικά για το συγκεκριμένο λόγο, τους συγκεκριμένους δικαιούχους και με συγκεκριμένο από το νόμο χρόνο εφαρμογής, υπόκειται στις γενικές διατάξεις του νέου νόμου και συγκεκριμένα εάν ισχύει ή όχι το πλαφόν των 2750 μορίων διαφοράς βάσης για την πραγματοποίηση μετεγγραφής. Η άποψή μας είναι πως ακριβώς επειδή είναι συγκεκριμένη και κατά παρέκκλιση διάταξη, πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει και όχι με βάση τις νέες γενικές διατάξεις.

Ταυτόχρονα γίναμε δέκτες πολλών ερωτημάτων με το ίδιο περιεχόμενο από γονείς, μαθητές και καθηγητές.
Είναι φανερό ότι έχει δημιουργηθεί κενό ερμηνείας, γεγονός που ευλόγως εντείνει την ανησυχία και τον προβληματισμό των υποψηφίων και των οικογενειών τους για την κατά το δυνατόν ορθότερη κατάρτιση του μηχανογραφικού σε σχέση με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου περί μετεγγραφών πυροπλήκτων της 23-24 Ιουλίου 2018.

Όσο δεν υπάρχει ξεκάθαρη ερμηνευτική απόφαση ή εγκύκλιος ο κάθε ένας δίνει την ερμηνεία που θέλει, εντείνοντας την παραφιλολογία.

Στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να υπάρξει άμεσα επίσημη αποσαφήνιση του ζητήματος, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Π. Γαβριήλ, μετά από σειρά επικοινωνιών, αποστείλαμε ήδη στο Υπουργείο Παιδείας επιστολή με τη θέση μας αλλά και ερώτημα ώστε να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους για το τι επισήμως ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ εκκρεμεί και συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα για το ίδιο θέμα.

Ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος μπροστά μας καθώς μέχρι τα μέσα Ιουλίου πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τα μηχανογραφικά δελτία των παιδιών μας.

Χρήστος Τσεμπέρης

Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας

Παναγιώτης Γαβριήλ

Πρόεδρος Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.