Σήμερα συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστήριο για την Αγία Σοφία – Τι λέει εκπρόσωπος του Ερντογάν


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφασίζει σήμερα για το μέλλον της Αγίας Σοφίας. Αν δηλ. θα μετατραπεί σε τζαμί από μουσείο, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί βάσει δύο προσφυγών ΜΙΚΟ που έχουν αιτηθεί τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Βέβαια, πολλοί εκτιμούν ότι ίσως το Δικαστήριο αναβάλλει την απόφαση.

Σύμφωνα με το sigmalive.com σχέδιο Β ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση, σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει αρνητικά για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ. Όπως γράφει η εφημερίδα, οι νομικοί της Προεδρίας έχουν παραδώσει ένα plan B στον Τούρκο Πρόεδρο. Σύμφωνα με τον νομικό Ερσάν Σεν, με βάση τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, αναμένεται πως και τώρα η απόφαση θα είναι απορριπτική, ενώ ο επίσης νομικός Τζουνέιτ Τορομάν σημειώνει πως αν το επιθυμεί η κυβέρνηση μπορεί να αγνοήσει την δικαστική απόφαση.

Δείτε ακόμα:  Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Areda για λογαριασμό του AKP, το 79,4% των Τούρκων πολιτών τάσσεται υπέρ του να ανοίξει η Αγία Σοφία για μουσουλμανική προσευχή, ενώ αρνητικά απαντά το 20,6%. Στο ερώτημα αν «η μετατροπή σε τζαμί θα επηρεάσει τον αριθμό των τουριστών», το 29,5% απαντά πως θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα, το 52,9% δηλώνει πως δεν θα υπάρξει αλλαγή, ενώ το 17,6% κάνει λόγο για μείωση. Εκπρόσωπος του Ερντογάν πάντως σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι “αν η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τζαμί, δεν θα πάψει να είναι και πολιτιστική κληρονομιά”.

Δείτε ακόμα:  Πατρινό Καρναβάλι 2021: Πότε ξεκινά - Πως θα διεξαχθεί - Τι θα αφορά (βίντεο)

Παρέμβαση από Πομπέο

Παρέμβαση για το θέμα της Αγίας Σοφίας έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ενόψει της απόφασης του ΣτΕ της Τουρκίας. Καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος. Συμπληρώνει μάλιστα ότι «οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη από όλους», αναφέρει στη δήλωσή του ο Μάικ Πομπέο. Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προχωρήσει και πριν από λίγες ημέρες, μέσω του Αμερικανού πρέσβη, αρμόδιου για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ, σε παρέμβαση για τη διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μνημείου. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μπράουνμπακ είχε υπογραμμίσει την τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία που έχει η Αγία Σοφία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο και καλούσε την τουρκική κυβέρνηση να τη διατηρήσει ως τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όπως και να εξασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους υπό το τρέχον καθεστώς της ως μουσείου.

Δείτε ακόμα:  Κακοκαιρία: Ισχυρή σύσταση της Πολιτικής Προστασίας για αποφυγή των μετακινήσεων σε αυτές τις περιοχές

enikos.gr