Συναγερμός για 7 ευρωπαϊκές χώρες που είναι “στο κόκκινο” – Ποια η θέση της Ελλάδος

Επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Τσεχία και Μάλτα) παρουσιάζουν μια εξέλιξη της επιδημίας της Covid-19 η οποία προκαλεί «μεγάλη ανησυχία» και σημαίνει αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, ανακοίνωσε σήμερα εκφράζοντας την ανησυχία του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση αξιολόγησης των κινδύνων, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την εν λόγω ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των επιδημιών, αυτή η ομάδα χωρών παρουσιάζει «μια πιο αυξημένη αναλογία σοβαρών κρουσμάτων ή νοσηλείας» μαζί με αύξηση της θνησιμότητας που έχει «ήδη παρατηρηθεί» ή «μπορεί να παρατηρηθεί σύντομα».

Η ανησυχία σ’ αυτές τις επτά χώρες οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων αφορά εκεί τους ηλικιωμένους, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η άνοδος των κρουσμάτων Covid-19 εντοπίζεται κυρίως στους πιο νέους ενηλίκους, οι οποίοι διατρέχουν ως εκ τούτου μικρότερο κίνδυνο.

Η κατάσταση αυτή αφορά τη Βρετανία και δώδεκα χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία που έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη. Οι χώρες αυτές είναι: Γαλλία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βέλγιο και Σουηδία.

Όμως τις τελευταίες ημέρες η πλειονότητα σ’ αυτή την κατηγορία «μοιάζει να πλησιάζει πολύ ανησυχητικά τα κριτήρια», κυρίως επειδή εκδηλώνονται νέα κρούσματα στους ηλικιωμένους, υπογραμμίζει το ECDC.

Ελλάδα: “Μικρός” ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό, “μέτριος” για τους ευάλωτους

Τέλος σε σταθερή κατάσταση θεωρείται πως βρίσκονται οι υπόλοιπες χώρες, όπου ο κίνδυνος είναι «μικρός» για τον γενικό πληθυσμό και «μέτριος» για τα ευάλωτα πρόσωπα: πρόκειται για τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Λιθουανία και, εκτός ΕΕ, τη Νορβηγία.

Το ECDC υπογραμμίζει πως μέσα στην ΕΕ «ο πληθυσμός παραμένει ευάλωτος σε αυξημένο βαθμό, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν πως το επίπεδο της ανοσίας στον πληθυσμό είναι κάτω του 15% στις περισσότερες από τις περιφέρειες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να μπορούν να μολυνθούν», υπογράμμισε η διευθύντρια του ECDC Αντρέα Αμόν.

«Αυτό που παρατηρούμε σε πολλές χώρες, όχι μόνο στην Ισπανία, είναι πως ένα μεγάλο μέρος των σημερινών μολύνσεων οφείλεται σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις, σε μεγάλα οικογενειακά δείπνα ή σε κάθε είδους συγκεντρώσεις με φίλους ή συγγενείς», υπογράμμισε.

Η επικεφαλής του ECDC αρνήθηκε αντίθετα να ζητήσει γενικό κλείσιμο των καταστημάτων, των εστιατορίων ή των μπαρ. «Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που μπορούμε να εξασφαλίσουμε» ή όχι «το βασικό μέτρο» της φυσικής απόστασης στους χώρους αυτούς, τόνισε.

newsit.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.