Συναγερμός! Σήμερα η πιο επικίνδυνη ημέρα για πυρκαγιές – Σε απόλυτη ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής

Με εντολή της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου παραμένουν σε απόλυτη ετοιμότητα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και για σήμερα Κυριακή, 11 Αυγούστου, καθώς παραμένει ακραίος ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδόθηκε, σήμερα Σάββατο (κατηγορία κινδύνου 5 – κατάσταση συναγερμού).

Η Περιφέρεια έχει λάβει τα αυξημένα μέτρα που προβλέπονται από το νόμο : διέθεσε για την Κυριακή, 11/8, 17 υδροφόρες σε όλη την Αττική, σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική και σύμφωνα με την κατανομή που προτάθηκε, συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων, του Αττικού Άλσους και του Πεδίου του Άρεως.

Παράλληλα, η Περιφέρεια έχει μοιράσει φυλλάδια στις εθελοντικές ομάδες στα σημεία απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Οι υπηρεσίες της παραμένουν σε 24ωρη επιφυλακή ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ιδιωτικοί φορείς και τα μέσα τους, που περιλαμβάνονται στο Μητρώο εργοληπτών Πολιτικής Προστασίας.

Σε 24ωρη επιφυλακή παραμένουν και οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής για την αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων καταστάσεων. Τέλος, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας συνεχίζουν να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι ζητηθεί από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν τη σύγχρονη εφαρμογή για κινητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ) CivilAttica σχετικά με τις προβλέψεις της ΕΜΥ για τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν pyrosv2αλλά και για την κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς που εκτιμάται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η πιλοτική εφαρμογή έχει αναρτηθεί στον σύνδεσμο: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dpap.pattweatherapp ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν από όποιον πολίτη επιθυμεί, «κατεβάζοντάς» την σε κινητές συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android.

Για περισσότερες χρηστικές πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης εδώ: http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=7394&catid=451&Itemid=374

Οι περιοχές σε κατάσταση συναγερμού για φωτιά

Πιο συγκεκριμένα, σε κατάσταση συναγερμού λόγω ακραίου κίνδυνου (κατηγορίας 5) για την εκδήλωση φωτιάς είναι οι εξής περιοχές

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Επιπλέον, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει για τις εξής περιοχές σήμερα:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου
Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)