Συνεργασία Ενεργών Πολιτών: Ο πολυσυλλεκτικός συνδυασμός ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό σε Ραφήνα – Πικέρμι

Την ώρα που τα πατάρια και τα παζάρια συνεχίζονται, άλλα φανερά και άλλα εν κρυπτώ, οι εξελίξεις «τρέχουν» και μια νέα ομάδα, η «Συνεργασία Ενεργών Πολιτών» ανάβει φωτιές σε Ραφήνα και Πικέρμι ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Εξαρχής εντύπωση έκανε σε όλους η κίνησή τους να τοποθετηθούν δημόσια και ανοιχτά υπέρ των προγραμματικών συγκλίσεων και να ξεκινήσουν κύκλο επαφών και συζητήσεων με όσους επιθυμούσαν. Τελικά η πρότασή τους για τριπλή κοινή κάθοδο με Μπουρνούς και Πιστικίδη την οποία απέρριψε ο τελευταίος, δημιούργησε «πίεση» και προβληματισμό στα παραταξιακά επιτελεία.

Παράλληλα ζήτησαν από τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών, να μην καταρτίσουν παραταξιακά ψηφοδέλτια στο τοπικό, αφήνοντας το ρόλο της σύνθεσης και της καθόδου στους ίδιους τους πολίτες. Αυτό είχε σαν συνέπεια να αιφνιδιασθούν όλοι και μόνο η «Σύγχρονη Πολιτεία» ανακοίνωσε με θάρρος ότι αποδέχεται την πρόταση – πρόκληση της «Συνεργασίας».

Η απόφασή τους να συμπορευθούν αυτόνομα και προγραμματικά με το ισχυρό ψηφοδέλτιο της «Σύγχρονης Πολιτείας» του Βαγγέλη Μπουρνούς, ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στο τοπικό πολιτικό σκηνικό και ταυτόχρονα δημιουργούν προοπτικές και δυναμική πολύ πέραν του ψηφοδελτίου καθώς και τα ονόματα που συμμετέχουν έχουν και πολιτική και τοπική βαρύτητα, αλλά και δημιουργούν μια πολύ μεγάλη διεύρυνση ζωτικού πολιτικού χώρου, αφού η σύνθεση και η πολιτική-κομματική τους αναφορά εκτείνεται σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Οι Ενεργοί Πολίτες έρχονται με… φόρα, αποτελούν εγγύηση για την ενότητα, δηλώνουν και είναι πολυσυλλεκτικοί αφού στις τάξεις τους ανήκουν: ο Παναγιώτης Γαβριήλ, Αντιπροέδρος στο ΔΣ της ΝΟΔΕ ΝΔ Αν. Αττικής, ο Νίκος Χρυσόγελος από την Τοπική Ραφήνας ΝΔ, η Μαρία Γλέζου από το «Μέτωπο Ψηλά», ο Θανάσης Κουραπάς, ο Θανάσης Χαλιώτης από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρόσωπα χωρίς κομματική ταυτότητα που ήταν στις ιδρυτικές 21 υπογραφές της κίνησης αυτής όπως ο Σπ. Μαυρολέων, ο Μιχάλης Γκολεμάς, ο Γιάννης Αντωνόπουλος ή ο Ανδρέας Παπαδόπουλος άτομα αναγνωρισμένα και όχι απλά αναγνωρίσιμα στην πόλη με έντονη κοινωνική αναφορά και δράση, με κοινές ανησυχίες και κοινούς προβληματισμούς, που δημιουργούν τη δική τους δυναμική.

Αυτό ίσως που θα φανεί στις εκλογές που φτάνουν είναι ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί απλά άθροισμα προσώπων, αλλά συντεταγμένη συμφωνία χώρων σε θέσεις και πολιτικές, κάτι που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο επικεφαλής της «Συνεργασίας Ενεργών Πολιτών», Χρήστος Τσεμπέρης «η απόφαση για συμπόρευση γίνεται καθαρά, χωρίς παζάρια και ανταλλάγματα, στην βάση κοινού προγράμματος διατηρώντας την αυτονομία».

Από την πρώτη στιγμή, η «Συνεργασία Ενεργών Πολιτών» υποστήριξε δημόσια και καθαρά την ανάγκη διαλόγου, προγραμματικών συγκλίσεων, και ενωτικών πρωτοβουλιών. Όπως αναφέραμε ανέλαβαν την πρωτοβουλία και κατέθεσαν ανοιχτά προς τους πολίτες, την πρόταση συνεργασίας και κοινής καθόδου των παρατάξεων «Νέα Αρχή» του Β. Πιστικίδη, «Σύγχρονη Πολιτεία» του Βαγγ. Μπουρνού, και «Συνεργασία Ενεργών Πολιτών».

Η πρόταση έπεσε στο… κενό, αφού ο κ. Πιστικίδης ενώ στην αρχή ήταν θετικός στον διάλογο και παρά τη νέα δημόσια τοποθέτηση του κ. Μπουρνούς περί των συγκλίσεων και των προγραμματικών συμφωνιών, απέρριψε την πρόταση, παραμένοντας στην αρχική του θέση για αυτόνομη κάθοδο της «Νέας Αρχής», εμμένοντας στην τακτική «και μέσα και έξω». Στάση που προκάλεσε απορίες σε πολλούς και ουδέποτε εξηγήθηκε στους πολίτες.

Τους λόγους πάντως της συμφωνίας με την παράταξη του Βαγγ. Μπουρνούς, τους ανέλυσαν οι «Ενεργοί Πολίτες», λέγοντας ότι: «Επιλέγουμε να συμπορευτούμε, διατηρώντας την αυτονομία μας ως κίνηση, γιατί στη μάχη για το μέλλον αυτής της πόλης και των πολιτών της, δεν περισσεύει κανείς από όσους έχουμε κοινή ματιά και περπατησιά. Χωρίς παζάρια θέσεων, ρόλων και ανταλλαγμάτων με βάση μία και μόνο μία: το κοινό πρόγραμμα και το σχέδιο για το αύριο».

Ίσως αυτό το τελευταίο να «έκοψε τα φτερά» και τα όνειρα πολλών καθώς η «Συνεργασία» δεν έβαλε ποτέ στο τραπέζι ως θέμα, μοίρασμα ρόλων θέσεων και αξιωμάτων παρά μόνο προγραμματική και στρατηγική συμφωνία για την πόλη…

Από τη μεριά του ο κ. Μπουρνούς με ανακοίνωσή του ανέφερε πως: «Κάναμε πράξη τη συμφωνία μας στην πρόταση – πρόκληση για μη κάθοδο παραταξιακού ψηφοδελτίου στις εκλογές για το τοπικό συμβούλιο, αφήνοντας χώρο στους πολίτες και όχι στενά στην παράταξή μας. Απαντήσαμε θετικά στο ενωτικό κάλεσμα και προσήλθαμε στο τραπέζι του διαλόγου επιμένοντας με ανακοίνωσή μας στην ανάγκη ενωτικών πρωτοβουλιών. Σήμερα κρατώντας ανοικτή αυτή την προοπτική, καλούμε τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ να την κάνουμε ΜΑΖΙ πράξη. Ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΣΎΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ καλώ δημοσίως την κίνηση πολιτών ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ- με την οποία προγραμματικά έχουμε συγκλίνει στο σύνολο σχεδόν των θεμάτων – σε συνεργασία και κοινή κάθοδο».

Για όσους δε, αναρωτούνται τι συνέβη με τους άλλους συνδυασμούς των οποίων ηγούνται οι κ.κ. Χριστόπουλος, Φαφούτης, Βασιλόπουλος απ΄ ότι πληροφορηθήκαμε δεν μπήκαν στον κόπο να ακούσουν καν την πρόταση συνεργασίας, για λόγους που προφανώς εκείνοι ξέρουν καλύτερα. Σε αντίθεση πάντως με τα πάρε δώσε και με τις κουβέντες που γίνονται συχνά πυκνά μεταξύ τους, για… άλλες συνεργασίες!

Πηγή: Εφημερίδα Polis

Διαβάστε επίσης