Συζήτηση με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Ραφήνας-Πικερμίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

O Φιλοζωικός Σύλλογος ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΠΗΓΑΣΟΣ ταΐζει, φροντίζει, στειρώνει και περιθάλπτει, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνάμεις τα αδέσποτα της περιοχής Ραφήνας-Πικερμίου στην Ανατολική Αττική.

Παράλληλα βοηθάει στις ανάγκες και στις υιοθεσίες με τη συνεργασία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου τα σκυλιά του Κυνοκομείου τα οποία είναι περίπου 150.

Συζήτησα με την υπεύθυνη επικοινωνία κα Άννα Βάλβη για τα προβλήματα και τις ανάγκες που αντιμετωπίζει καθημερινά ο σύλλογος..

-Θέλω να μας μιλήσετε για τον ‘’ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ, ΠΗΓΑΣΟΣ’’, όπου ανήκετε και να μας μιλήσετε για το έργο σας;

-Ο Πήγασος ιδρύθηκε το 2002 και αποτελείται από μια μικρή ομάδα εθελοντών. Η δική μου ενεργή δράση στα φιλοζωικά δρώμενα ξεκίνησε από το 2010. Έχω υπάρξει εθελόντρια και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, όμως η προσφορά προς τα ζώα είναι αυτή που με κέρδισε. Τα ζώα στην Ελλάδα υποφέρουν και δυστυχώς δεν έχουν φωνή να μας το πουν. Μας χρειάζονται και πρέπει να τα βοηθήσουμε. Σε αυτά τα 17 χρόνια στο έργο του Συλλόγου, καταγράφονται εκατοντάδες στειρώσεις αδέσποτων ζώων (σκύλων και γάτων). Σήμερα όλα σχεδόν τα αδέσποτα ζώα στην ευρύτερη περιοχή Ραφήνας – Πικερμίου, είναι εμβολιασμένα και ταίζονται καθημερινά από τα μέλη μας, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των θηλυκών σκύλων έχει στειρωθεί. Εκατοντάδες ζώα υιοθετήθηκαν από φιλόζωους τόσο στην περιοχή μας, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

-Όπως καταλαβαίνουμε είστε μία ημιαστική περιοχή και φανταζόμαστε πως θα έχετε συνεχείς εγκαταλείψεις ζώων…

-Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αδέσποτων ζώων. Αυτό οφείλεται στην άγνοια των κηδεμόνων των κατοικδίων τους. Η άγνοια αυτή αφορά ότι δεν στειρώνουν τα ζώα τους με αποτέλεσμα να προκαλούνται εγκυμοσύνες από ατύχημα αλλά και προγραμματισμένα ζευγαρώματα γιατί πιστεύουν ότι δεν πρέπει να επεμβαίνουν στη φύση. Δεν γνωρίζουν ότι τα ζώα ζευγαρώνουν από ένστικτο και όχι για την απόλαυση. Οι περισσότερες γέννες εγκαταλείπονται και έτσι δημιουργούνται νέα αδέσποτα. To ότι η περιοχή μας είναι ημιαστική, επιτείνει το πρόβλημα, γιατί είναι η εύκολη λύση εγκαταλείποντας κουτάβια και σκυλιά στα χωράφια, χωρίς να τους δουν.

-Στον σύλλογο σας πόσοι είναι οι ενεργοί εθελοντές;

-Ο Σύλλογός μας αποτελείται από πολλά μέλη, αλλά τα ενεργά είναι περίπου 5-6 άτομα.

-Τα καθημερινά σας προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε ποια είναι;

-Σε καθημερινή βάση οι εθελοντές του συλλόγου μας, συγκεντρώνουν τροφές, ταίζουν, εμβολιάζουν και παρέχουν θεραπείες, φαρμακευτική περίθαλψη όπου χρειάζεται στα αδέσποτα ζώα του δήμου μας, ενώ παρεμβαίνουν ενεργητικά σε περιστατικά κακοποίησης ζώων, πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Στο πλαίσιο των φιλοζωικών δράσεων του Συλλόγου, σημαντική θέση καταλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας όπως ενημερώσεις σε σχολεία κλπ., ενώ τα τελευταία χρόνια, ο Σύλλογος στηρίζει με αποφασιστικό τρόπο τις ανάλογες προσπάθειες που καταβάλλει το τμήμα διαχείρισης αδέσποτων του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου. Στη μεγάλη φωτιά στις 23 Ιουλίου 2018 που έπληξε τη Ραφήνα και το Μάτι, η συμβολή μας για τη διάσωση και περίθαλψη των πληγέντων ζώων ήταν σημαντική και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Η κάλυψη των μεγάλων εξόδων που συνεπάγεται αυτό το έργο του Συλλόγου μας, γίνεται εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους των εθελοντών καθώς και από χρήματα που συγκεντρώνει ο Σύλλογος με συνδρομές των μελών του και με εκδηλώσεις που σκοπό έχουν την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου.

-Πόσο ενεργή είναι η βοήθεια του Δήμου σας στις ανάγκες σας;

-Ο Δήμος είναι κοντά μας, στηρίζει τον Σύλλογό μας, όπως στηρίζουμε και εμείς εκείνον. Η σχέση είναι αμφίδρομη.

-Πέρυσι το καλοκαίρι ήρθατε αντιμέτωπη όχι μόνο σαν φιλοζωική αλλά και σαν άνθρωπος με ένα δυσάρεστο γεγονός. Εννοώ την καταστροφή στο Μάτι. Πως το διαχειριστήκατε όλο αυτό;

-Η περσινή φονική πυρκαγιά του καλοκαιριού που χτύπησε την περιοχή μας, άλλαξε τη ζωή μας, αφήνοντας πίσω της ανθρώπινα θύματα και τεράστια οικολογική καταστροφή πανίδας και χλωρίδας. Εκτός από τον ανυπέρβλητο ανθρώπινο πόνο, που άφησε πίσω της, ανάμεσα στα αποκαίδια και τις στάχτες μερικές τετράποδες ψυχές αναζητούσαν μάταια τον άνθρωπό τους. Αυτά ήταν τα βουβά θύματα της φονικής πυρκαγιάς, οι παράπλευρες απώλειες. Για μας, που συνειδητά έχουμε επιλέξει να βοηθάμε και να προστατεύουμε αυτά τα πλάσματα, με όποιο τρόπο μπορούμε, έτσι πράξαμε και τότε. Ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς από Ελλάδα και Εξωτερικό από απλούς πολίτες, φιλοζωικές οργανώσεις, εθελοντές, έγινε ομπρέλα προστασίας για όλα αυτά τα άτυχα πλάσματα και εμείς ο μοχλός εκκίνησης για τη διάσωση και ανακούφιση αυτών των ψυχών.

-Κάτι που σας έμεινε χαραγμένο ως σήμερα;

–Σε αρκετά καμένα σπίτια και αυλές βρήκαμε απανθρακωμένα σκυλιά και γάτες, που δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να βρουν τρόπο διαφυγής. Σε κάποιες αυλές δυστυχώς συναντήσαμε και απανθρακωμένα πτώματα σκύλων που ήταν δεμένα. Η πιο τραγική περίπτωση ήταν στο εσωτερικό σπιτιού που κάηκε βρέθηκαν 30 περίπου γάτες απανθρακωμένες.

–Μετά από ένα χρόνο και κάτι πλέον… Το πρόβλημα έχει επιλυθεί; Όσα ζώα επέζησαν βρήκαν οικογένειες; Πως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο Μάτι;

–Μετά από ενάμιση χρόνο, φαίνεται η ζωή αρχίζει να επανέρχεται σιγά σιγά. Όλο αυτό το διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους κυρίως αδέσποτες γάτες που όμως επειδή η περιοχή στην μεγαλύτερη έκτασή της δεν κατοικείται ακόμα, έχουμε φροντίσει να βάλουμε ταίστρες σε επιλεγμένα σημεία, όπως γατοαποικίες και καθημερινά, εθελοντής μας έχει αναλάβει το τάισμα. Με τη βοήθεια ομάδων – εθελοντών όπως το Αδεσποτολόγιο και οι Εφτάψυχες, αλλά και δική μας συνδρομή, έχουν γίνει πολλές στειρώσεις στην περιοχή και φυσικά πολλές θεραπείες.

–Θέλω να μας πείτε ποιες είναι οι ανάγκες σας και πως μπορεί ο κόσμος που έχει τη δυνατότητα να σας στείλει κάτι για τα αδέσποτα να μας γράψετε την διεύθυνση..

-Όπως σας είπα η σίτιση είναι καθημερινή και οι τροφές είναι πλέον δυσεύρετες. Κατά διαστήματα κάνουμε εκκλήσεις για γατοτροφές, για να μπορούμε να συνεχίζουμε να ταίζουμε στην περιοχή που το έχει ακόμα ανάγκη. Υπάρχει ανταπόκριση αλλά μικρή σε σχέση με τον αριθμό των ζώων που φροντίζουμε.. Όποιος θέλει να βοηθήσει θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της σελίδας μας στο Facebook (Πήγασος Φιλοζωική Ραφήνας– Πικερμίου).

-Και τέλος πριν σας ευχαριστήσω θέλω να μας δώσετε μία συμβουλή στους ανθρώπους που σκέφτονται να υιοθετήσουν ένα ζώο;

–Υιοθετώντας δίνουν την ευκαιρία σ’ ένα αδεσποτάκι να βρει την οικογένειά του. Άλλωστε οι φίλοι δεν αγοράζονται… Αυτό που είναι σημαντικό όταν κάποιος σκέφτεται να υιοθετήσει, είναι η απόφαση αυτή να είναι ώριμη, και όχι παρορμητική. Να γνωρίζει ότι βάζει στη ζωή του άλλη μια ζωή που θα τον ακολουθεί για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: [email protected]
Email επικοινωνίας: [email protected]
Διεύθυνση: ΡΑΦΗΝΑ
Πόλη: ΔΙΩΝΗ ΠΙΚΕΡΜΙ
Τ.Κ.: 19009
Facebook link σελίδας: https://www.facebook.com/PegasusFilozwikiRafinasPikermiou

Πηγή: speakfreely.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.