Skrow Theater: Πρόγραμμα παραστάσεων

Τι θα κάναμε χωρίς το θέατρο; Το θέατρο αντέχει; Που είναι το θέατρο; Για-τί χρειαζόμαστε το θέατρο; Ποιες είναι οι βασικές μας ανάγκες; Έχουμε α-νάγκη την τέχνη; Ίσως ο κόσμος να χρειαζόταν ένα διάλειμμα από την τέ-χνη. Ίσως η τέχνη να χρειαζόταν ένα διάλειμμα από τον κόσμο. Κι ο κό-σμος; Τι απέγινε ο κόσμος; Που πήγε ο κόσμος;

Χωρίς το θέατρο η ζωή έ-γινε στείρα. Χωρίς την τέχνη η ζωή έγινε πιεστική. Ο κόσμος θέλει να εκτο-νωθεί. Ο κόσμος θέλει να ανασάνει. Ο κόσμος φοβάται. Ο κόσμος μαζεύ-τηκε. Το θέατρο πρέπει να αλλάξει. Το θέατρο πρέπει να ανοίξει. Το θέα-τρο πρέπει να παραμείνει κλειστό. Οι καλλιτέχνες πρέπει να συλλογιστούν τι έκαναν για τον κόσμο μέχρι σήμερα. Η τέχνη δεν βοηθάει κανέναν. Κα-νείς δεν έχει ανάγκη την τέχνη. Ο πολιτισμός χρειάζεται θυσίες. Ο πολιτι-σμός μπορεί να περιμένει. Το θέατρο μπορεί να κάνει υπομονή. Όλα αυτά βλάπτουν το θέατρο. Καλύτερα να μην μιλάμε για όσα βλάπτουν το θέα-τρο. Καλύτερα να κρατάμε το στόμα μας κλειστό. Το θέατρο έχει τόσα να πει. Το θέατρο δεν φοβάται τίποτα. Κανείς δεν μπορεί να βλάψει το θέα-τρο. Το θέατρο θα γίνει ραδιοφωνικό. Το θέατρο θα γίνει διαδικτυακό. Το θέατρο θα γίνει live-streaming. Το θέατρο θα μαγνητοσκοπηθεί, θα ηχο-γραφηθεί, θα φωτογραφηθεί, θα εκδοθεί. Το θέατρο θα ξανά γίνει θέατρο.

(Σκόρπιες φράσεις από συζητήσεις περί θεάτρου από την χρονιά που πέρα-σε.)

Το Skrow Theater ανοίγει και φέτος τις πόρτες του προς το θεατρόφιλο κοινό μετά από μια χρονιά απουσίας κατά την οποία τα θέατρα και οι καλλιτεχνικοί χώροι παρέμειναν κλειστοί. Το πρόγραμμα του θεάτρου θα περιλαμβάνει τρεις καινού-ριες παραστάσεις. Για λόγους ασφάλειας και προστασίας της υγείας των θεατών, των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων, το Skrow Theater θα λειτουργήσει ως έ-νας απόλυτα Covid-free χώρος. Για τον λόγο αυτό οι θεατές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του θεάτρου θα πρέπει υποχρεωτικά να επι-δεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης κατά την είσοδο τους.

Δείτε ακόμα:  Χορός στη Στέγη: «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Βασίλης Μαυρογεωργίου

1η παράσταση: The Flick της Άννι Μπέικερ
Έναρξη 16 Οκτωβρίου

Το “The Flick” της Άνι Μπέικερ τιμήθηκε το 2014 με βραβείο Πούλιτζερ. Στο έργο η χώρα διανύει οικονομική κρίση. Στη ίδια άθλια οικονομική κατάσταση βρίσκονται και οι τρεις πρωταγωνιστές.

Ο Σαμ, η Ρόουζ και ο Έιβερυ αναδεικνύονται όμως στην πορεία, ως σύνθετοι χα-ρακτήρες με συναισθήματα. Έχουν απραγματοποίητη φιλοδοξία να ξεφύγουν από τη μουντή και μίζερη ζωή τους.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε έναν κινηματογράφο σε κατάσταση παρακμής, από τους λίγους που δεν έχουν υιοθετήσει ακόμα την ψηφιακή τεχνολογία προβολής ταινιών. Οι τρεις υπάλληλοι εκτελούν τα αφάνταστα βαρετά καθήκοντά τους, πουλάνε εισιτήρια, καθαρίζουν την αίθουσα μετά την αποχώρηση των θεατών, χειρίζονται τη μηχανή προβολής, ενώ αγωνίζονται να επιβιώσουν και να βρουν την προσωπική τους ταυτότητα, μέσα σε μια εργασιακή κατάσταση που συνεχώς υπονομεύει τις προσπάθειές τους.

Συγγραφέας:
Άνι Μπέηκερ
Μετάφραση:
Δημήτρης Κιούσης
Σκηνοθεσία:
Βασίλης Μαυρογεωργίου
Επιμέλεια Κίνησης:
Πάρης Μαντόπουλος
Σκηνικά:
Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια:
Ιφιγένεια Νταουντάκη
Σχεδιασμός Φωτισμών:
Στέλλα Κάλτσου
Μουσική Επιμέλεια:
Γιάννης Σορώτος
Βοηθοί Σκηνοθέτη:
Καλή Βοϊκλή
Σοφία Καρρά

Ηθοποιοί:
Αριάδνη Καβαλιέρου
Μιχάλης Πανάδης
Σωτήρης Τσακομίδης

Έναρξη Σάββατο 16 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Σάββατο 21:00, Κυριακή 18:00
Διάρκεια παράστασης 105 ‘
Τιμές Εισιτηρίων: 12, 10, 5
Προπώληση: viva.gr

Η παράσταση είναι επιχορηγούμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητι-σμού

2η παράσταση: Γενική Πρόβα Αυτοκτονίας
Έναρξη 14 Νοεμβρίου

Γενική Πρόβα Αυτοκτονίας
του Dusan Kovacevic στο Θέατρο Skrow
Η «Γενική Πρόβα Αυτοκτονίας» του Σέρβου συγγραφέα, Ντούσαν Κοβάσεβιτς, γράφτηκε το 2008 και είναι η πρώτη φορά που θα ανέβει στη χώρα μας .
Η διαφθορά, η απάτη και η πλάνη είναι τα υλικά του κόσμου που κατασκευάζει ο συγγραφέας.
Η αναζήτηση της ελπίδας και της πίστης, μέσα στον κόσμο αυτό, είναι ο αγώνας που καλείται να δώσει, μέχρις υστάτων ,ο ήρωας του έργου.
Τον ίδιο αγώνα καλούνται να δώσουν οι ηθοποιοί της παράστασης, ώστε να πα-ρουσιαστεί τον Νοέμβριο..

Δείτε ακόμα:  Tο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα ολοκληρώνει το 1ο MusiKaloy Festival στην Κόρινθο

Το έργο:

-Που είσαι;
-Μα στη γέφυρα ! Ξέρεις οτι εγώ δεν αστειεύομαι ποτέ. . .
Μου το έχεις πει χιλιάδες φορές : « δεν έχεις καμία αίσθηση του χιού-μορ , παίρνεις τη ζωή πολύ στα σοβαρά, υπερβολικά σοβαρά , σχεδόν τραγικά»

Ένας άτυχος και καταχρεωμένος άντρας δεν τα καταφέρνει με τη ζωή.
Αποπειράται να αυτοκτονήσει.
Δεν τα καταφέρνει όμως ούτε και στον θάνατο, χάρη στη βοήθεια των καλών αν-θρώπων.
Μοιάζει πως η ζωή του θα πάψει να είναι αβίωτη.
Μοιάζει πως αυτή η απόπειρα να ζήσει, θα πετύχει.

Με δυσκολία μπορεί κανείς να κατατάξει αυτή την «πικρή κωμωδία», ή την «ξέφρενη ιλαροτραγωδία» του Κοβάσεβιτς, σε ένα θεατρικό είδος.
Όλα τα στοιχεία συνυπάρχουν…
Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή…

Συντελεστές:

Ερμηνεύουν: Λάμπρος Γραμματικός, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Μαρία Δαμασιώτη, Γιώργος Δικαίος, Εμμανουήλ Κοντός, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Κατερίνα Νταλιάνη, Νίκος Ντάσης

Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Κοντός
Σκηνικά / Κοστούμια: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη
Επιμέλεια Κίνησης: Ευθύμιος Μοσχόπουλος
Μουσική: Αργύρης Ξάφης
Φωτισμοί : Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Δαμασιώτη
Οργάνωση / Εκτέλεση Παραγωγής : Ιουλία Σταμούλη
Φωτογραφίες : Χρήστος Βασιλόπουλος
Παραγωγή: ΕΠΤΑΡΧΕΙΑ

Πρεμιέρα 14 Νοεμβρίου 2021

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

3η παράσταση:Προμηθέας Δεσμώτης
Έναρξη 6 Δεκεμβρίου

Προμηθέας Δεσμώτης
Του Αισχύλου

Η γένεση. Το λίκνο της ζωής. Αρχαϊκές θεότητες, με το αγριότερο πρόσωπο της φύσης, κυβερνούν την γη προκαλώντας κοσμογονικές αλλαγές. Χτίζουν τον κόσμο από την αρχή. Θέτουν τα θεμέλια για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Μα ο άνθρωπος είναι πολύ μικρός ακόμα στα πόδια αυτών των συμπαντικών δυνάμεων. Απρο-στάτευτος μπροστά σε ανηλεείς θεούς, με την φλόγα του Προμηθέα να σιγοκαίει στα χέρια του. Τι συμβολίζει όμως αυτή η φλόγα; Την νόηση; Τον ορθό λόγο; Την απελευθέρωση από τα δεσμά του ενστίκτου; Και τι έπραξε τελικά ο άνθρωπος με το δώρο του Προμηθέα; Μετά τον “ανθρωπισμό”, τις ιδέες του Βολταίρου, την αποκαθήλωση του θεού, την βιομηχανική και τεχνολογική επανάσταση, στην αυ-γή μιας αβέβαιης εποχής, ο άνθρωπος χάνει σταδιακά την πίστη στον εαυτό του. Στον καθρέφτη αντικρίζει την αιτία κάθε κακού. Είναι άραγε η “Βία” και το “Κρά-τος” οι μοναδικοί θεοί που αναγνωρίζει η σύγχρονη κοινωνία; Ο Προμηθέας ακό-μα καρφωμένος στα βάθη του χρόνου, με ένα αρπακτικό να του κατασπαράζει τα σωθικά, αποτελεί ως εικόνα τον ακρογωνιαίο λίθο της συνείδησης μας. Ένα ατε-λείωτο μαρτύριο σφηνωμένο στην βάση του κρανίου μας.

Δείτε ακόμα:  Ο Αντώνης Ρέμος στο ΝΟΧ!

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Κίνηση: Πάρης Μαντόπουλος
Σκηνικά: Νίκος Μαραμαθάς
Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Μουσική: Γιώργος Φουντούκος.
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλή Βοικλή
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν οι ηθοποιοί
Θανάσης Δόβρης
Αριάδνη Καβαλιέρου
Μιχάλης Πανάδης
Σωτήρης Τσακωμίδης

Πρεμιέρα 6 Δεκεμβρίου
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Εργαστήριο SkroWorks

Το Skrow Theater ξεκινάει και φέτος το εκπαιδευτικό του εργαστήριο SkroWorks το οποίο απευθύνεται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μελετήσουν την υ-ποκριτική τέχνη, είτε σκοπεύουν να ασχοληθούν για πρώτη φορά είτε έχουν α-σχοληθεί στο παρελθόν. Η ομάδα των καθηγητών του εργαστηρίου έχει σκοπό να αναζητήσει νέους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας, μέσω σύγχρονων μεθό-δων του θεάτρου. Το εργαστήριο παρέχει τμήματα υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, αγωγής λόγου και χορού. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 16 Οκτωβρίου 2021 και θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2022.
Υποκριτική: Βασίλης Μαυρογεωργίου, Θανάσης Δόβρης
Κίνηση: Πάρης Μαντόπουλος
Αγωγή λόγου: Ρηνιώ Κυριαζή
Αυτοσχεδιασμός: Κατερίνα Μαυρογεώργη, Βάσια Ατταριάν

Περισσότερες πληροφορίες στο skrowtheater.com