Για τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας μίλησε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας. Τα προγράμματα αυτά θα γίνουν τεχνολογικά ουδέτερα, ώστε να ενσωματώνονται νέες τεχνολογίες, ενώ θα λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τις διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες που υπάρχουν ανά περιοχή, τόνισε με έμφαση ο κ. Σκυλακάκης.
Επίσης μίλησε και για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο. «Χρειάζονται 10 χρόνια για να τεθεί σε λειτουργία ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο, κυρίως λόγω γραφειοκρατίας. Δεν είναι αυτός ο τρόπος να κάνεις την ενεργειακή μετάβαση, δέκα χρόνια είναι πολύ μεγάλο διάστημα για μια σημαντική νέα τεχνολογία. Πρέπει να καταλάβουμε στην ΕΕ ότι πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα και να βρούμε λύσεις. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα χωρίς κόστος. Τα πράγματα δεν αλλάζουν με ωραία λόγια και καλές προθέσεις. Το βέβαιο είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές είναι η φθηνότερο πηγή ενέργειας» είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Αναφορικά με το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν απέδωσε ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, ωστόσο δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η ΕΕ παίρνει χρόνο για να κάνει αλλαγές, ιδίως σε θέματα που υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα » τόνισε.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης Γιάννης Γιαρέντης εκτίμησε ότι ο λογαριασμός χρηματοδότησης των ΑΠΕ θα εμφανίσει στο τέλος του χρόνου μικρό έλλειμμα της τάξης των 20 εκατ. Ευρώ το οποίο θα διορθωθεί όπως είπε με μικρή αύξηση του εσόδου από τον λογαριασμό για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το μέγεθος αυτό, διευκρίνισε, προκύπτει ύστερα από ενσωμάτωση των δύο υπολογαριασμών (για παλιά και νέα έργα) που υπάρχουν σήμερα, σε έναν ενιαίο λογαριασμό, κάτι που στην πράξη λειτουργεί ήδη.
enikonomia.gr