SMS 6 στο 13033: Τι επιτρέπεται και τι όχι για τον συγκεκριμένο κωδικό

Σχεδόν όλες οι αλλαγές στα μέτρα του lockdown που έγιναν στις 19 Μαρτίου αφορούν τον κωδικό SMS 6 στο 13033. Τι επιτρέπεται και τι όχι και τι ισχύει για τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο.

Ο κωδικός SMS 6 στο 13033 έχει γίνει το… highlight του παρατεταμένου lockdown που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και ισχύει μέχρι και σήμερα. Με αυτόν πήγαμε στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων, με αυτόν θα πάμε κομμωτήριο, αλλά και στην Ακρόπολη.

Χθες ανακοινώθηκε μία πρώτη άρση μέτρων που αφορά σε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

Η μετάβαση σε όσα ανοίγουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα γίνεται με τον κωδικό 6. Σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η μετακίνηση με όχημα, σε κάποιες επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο με τα πόδια.

Έτσι, σύμφωνα με τις νέες αλλαγές και τη μικρή άρση των μέτρων του lockdown, ο κωδικός 6 επιτρέπεται για τους παρακάτω λόγους μετακίνησης:

Δείτε ακόμα:  ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας σε όλο το Δημόσιο - Δείτε πότε

Μετάβαση σε αρχαιολογικούς χώρους χωρίς όχημα (αυτοκίνητο ή μηχανή)

Μετάβαση σε εκκλησίες με τα πόδια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό κάθε μητρόπολης με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Θα διεξάγονται τεστ σε ιερείς και ψάλτες με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης.

Επιτρέπεται ξανά το ψάρεμα για όσους μένουν σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από την στεριά και με το SMS 6.

Μετάβαση σε κομμωτήρια και μανικιούρ-πεντικιούρ μόνο κατόπιν ραντεβού. Επιτρέπεται για αυτές τις περιπτώσεις η μετακίνηση από δήμο σε δήμο.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Δείτε ακόμα:  Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Προσοχή το επόμενο 24ωρο απο το απότομο λιώσιμο χιονιού

Τα SMS στο 13033

Κατά τα λοιπά οι κωδικοί μετακίνησης στο 13033 χρησιμοποιούνται με τους τρόπους που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

Δείτε ακόμα:  Εκπτώσεις στους λογαριασμούς έως 30% για τις διακοπές ρεύματος – Όλα όσα εξετάζονται

Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

ieidiseis.gr