Σοφία Μασούρη: 5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό SPF καθημερινά

Ο δείκτης SPF (or Sun Protection Factor) είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό στοιχείο στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για το πρόσωπο μας. Συνήθως αναζητούμε αυτό το στοιχείο το καλοκαίρι ή όταν πάμε στην παραλία, αλλά ουσιαστικά θα πρέπει να το προσέχουμε καθημερινά. Ακόμα και σε μια βροχερή ημέρα ή τον χειμώνα θα πρέπει να εφαρμόζουμε προϊόντα με δείκτη SPF που υπάρχει σήμερα σε πολλές διαφορετικές φόρμουλες.

ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΒΛΑΒΕΡΩΝ UVA & UVB ΑΚΤΙΝΩΝ

Δείτε ακόμα:  ΠΟΥ: «Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί πλέον στην Ευρώπη»

Όταν αναζητούμε δείκτη SPF, το καλύτερο είναι να προστατεύει από UVA and και από UVB . Η UVB ευθύνεται κυρίως για το ηλιακό έγκαυμα και τους καρκίνους του δέρματος, ενώ η UVA για την φωτογήρανση. Είναι αποδεδειγμένο ότι με την προστασία μειώνεται ο κίνδυνος για μελάνωμα.

ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Η συστηματική προστασία του δέρματος από τον ήλιο μειώνει την λεγόμενη φωτογήρανση που εμφανίζεται με λεπτές ρυτίδες, καφέ λεκέδες και ευρυαγγείες από τον ήλιο .

Δείτε ακόμα:  Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο θερμοπληξίας

ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΜΕ SPF

Συνήθως τα καλλυντικά που έχουν ένα δείκτη προστασίας SPF δεν μπορούν να προσφέρουν ένα δείκτη άνω του 20, οπότε δεν προσφέρουν αρκετή προστασία στην έντονη ηλιοφάνεια

ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Τα ατιηλιακά SPF συνήθως περιέχονται σε φόρμουλες μαζί με αντιοξειδωτικά και ενυδατικά συστατικά και αυτά παρέχουν προστασία από ελεύθερες ρίζες και περιβαλλοντικούς παράγοντες , επιβαρυντικούς για το δέρμα.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΞΕΑ

Δείτε ακόμα:  Κορoνοϊός: Τι «αφήνει» η λοίμωξη στα παιδιά – Πότε υποχωρούν τα συμπτώματα

Κανονικά τα διάφορα οξέα όπως τα AHAs απαιτούν το πρωί προστασία με SPF καθημερινά και με συνέπεια . Τα AHAs απολεπίζουν το δέρμα ,απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα προκαλώντας έναν μικρό ερεθισμό οπότε και το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στον ήλιο και στην εμφάνιση λεκέδων και πανάδων.

Μασούρη Σοφία
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,MD,PhD
Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 7 Ραφήνα
https://masouridermatologos.gr/