Σοφία Μασούρη: Ατοπική δερματίτιδα, νόσος που αφορά παιδιά και ενήλικες

Η ατοπική δερματίτιδα, γνωστή και ως ατοπικό έκζεμα αποτελεί ένα πολύ συχνό δερματολογικό νόσημα. Επιστημονικές έρευνες διεξάγονται ακόμα αλλά φαίνεται να προκύπτει από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Αν και μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία, στο 60% των περιπτώσεων εμφανίζεται στο πρώτο έτος, με ερύθημα και απολέπιση στα μάγουλα. Πολλές φορές υποχωρεί σε λίγα χρόνια αλλά κάποιες φορές, συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή.

Η ατοπική δερματίτιδα σχετίζεται με άλλες μορφές αλλεργίας όπως η τροφική αλλεργία, το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα.

Δείτε ακόμα:  Οι πολιτικοί ζουν περισσότερο από τους απλούς πολίτες σύμφωνα με έρευνα

Το δέρμα γίνεται ξηρό, ίσως ροζ ή κόκκινο σε κάποια σημεία και υπάρχει έντονος κνησμός που επηρεάζει την καθημερινότητα και τον ύπνο του παιδιού. Οι πτυχές των χεριών, η οπίσθια επιφάνεια από τα γόνατα και τους καρπούς, το πρόσωπο, ο λαιμός ή και συνολικά το δέρμα του σώματος μπορεί να εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα.

Ανάλογα με τη βαρύτητα της δερματίτιδας, θα χορηγήσουμε την κατάλληλη θεραπεία συζητώντας με τους γονείς για το πώς θα επιτευχθεί η ενυδάτωση του δέρματος σε καθημερινή βάση, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο δερμοκαλλυντικό ή και φαρμακευτική αγωγή όπου αυτή απαιτείται.

Δείτε ακόμα:  Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στους θανάτους από ναρκωτικά

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι τα φάρμακα για την ατοπική δερματίτιδα (σε μορφή τοπικών σκευασμάτων, χαπιών και πολύ πρόσφατα και σε ενέσιμη μορφή), χορηγούνται μόνο από το δερματολόγο.

Μασούρη Σοφία
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, MD, PhD
Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 7, Ραφήνα
http://holisticskincarecentre.gr/