Σοφία Μασούρη: Η ακμή είναι νόσημα

Η ακμή είναι ένα από τα πιο συχνά δερματολογικά προβλήματα. Στην αιτιολογία της ακμής εμπλέκονται πολλοί παράγοντες όπως η απόφραξη των πόρων των σμηγματογόνων αδένων, αλλά και ορμονικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Όσον αφορά την συσχέτιση της ακμής με τη διατροφή δεν έχει αποδειχθεί κάποια συγκεκριμένη ομάδων τροφών που να συσχετίζεται πέραν της υψηλής κατανάλωσης σε γαλακτοκομικά. Εμφανίζεται με κλειστούς πόρους, επώδυνες κύστεις και φλεγμονώδη στοιχεία σε πρόσωπο και ράχη.

Αν και συχνότερη στην εφηβεία, η ακμή εμφανίζεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ ανάλογα με τη βαρύτητά της, μπορεί να προκαλέσει έντονα προβλήματα, ψυχολογικά , αλλά και δερματικά. Η έναρξη της σωστής θεραπευτικής αγωγής μπορεί να προλάβει και τις δερματολογικές συνέπειες, όπως είναι οι ουλές ακμής, αλλά και να βοηθήσει τον ασθενή να ξεπεράσει το ψυχολογικό στρες που σχετίζεται με τη νόσο. Όταν η ακμή

  • επιμένει
  • παρατείνεται επί χρόνια
  • Παρουσιάζει μη ανταπόκριση στη θεραπεία
  • Υπάρχει Δασυτριχισμός
  • Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία
  • Με ή χωρίς διαταραχές στην έμμηνο ρύση
Δείτε ακόμα:  Προειδοποίηση ΕΟΦ για γνωστό συμπλήρωμα διατροφής

Τότε υπάρχει σύσταση για ενδοκρινολογικό έλεγχο

Στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ακμής εφαρμόζουμε σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες που βασίζονται σε διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Αυτές περιλαμβάνουν τις τοπικές θεραπείες με κρέμες αλλά και θεραπείες από το στόμα με χάπια. Συχνά, η φαρμακευτική θεραπεία συμπληρώνεται με καθαρισμό προσώπου, χημικά peeling και Laser για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μασούρη Σοφία
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,MD,PhD
Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 7 Ραφήνα
https://masouridermatologos.gr/