Σοφία Μασούρη: Υπεριδρωσία! Υπάρχει λύση. Ρωτήστε τον δερματολόγο

Η υπεριδρωσία είναι μια ιατρική κατάσταση έντονης εφίδρωσης σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και το πρόσωπο, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία από τον δερματολόγο.

Συνήθως εμφανίζεται σε περιοχές όπως οι παλάμες, τα πέλματα, τις μασχάλες και το πρόσωπο. Διακρίνεται σε πρωτοπαθής αν δεν υπάρχει υποκείμενη αιτία και δευτεροπαθής εάν συνδέεται με άλλες παθολογικές αιτίες όπως ο υπερθυρεοειδισμός, η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία και το άγχος.

Ακόμη και αν δεν εντοπιστεί παθολογικό αίτιο, η υπεριδρωσία είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα των ανθρώπων που υποφέρουν προκαλώντας τους κοινωνική αποστασιοποίηση και μειωμένη κοινωνική και επαγγελματική αυτοπεποίθηση.

Δείτε ακόμα:  Θέμις Βουδούρη! Άσθμα: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Η θεραπευτική αντιμετώπιση

Στην περίπτωση της δευτεροπαθούς υπεριδρωσίας, χρειάζεται πρώτα να αντιμετωπιστεί το ιατρικό αίτιο που την προκαλεί.
Στην πρωτοπαθή υπεριδρωσία, η οποία συνήθως εντοπίζεται στην υπερβολική εφίδρωση στις παλάμες, τα πέλματα, τις μασχάλες και το πρόσωπο, ως πιο αποτελεσματική κρίνεται η θεραπεία με ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης . Στο παρελθόν, έχουν δοκιμαστεί άλλες θεραπευτικές μέθοδοι όπως η θεραπεία με ιοντοφόρηση ή αντιιδρωτικές ουσίες, ωστόσο δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Πώς γίνεται η εφαρμογή στην προβληματική περιοχή;

Δείτε ακόμα:  Θέμις Βουδούρη! Άσθμα: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Με ένα ειδικό τεστ αμύλου-ιωδίου, ο δερματολόγος θα εντοπίσει τις περιοχές όπου παρουσιάζεται η υπερβολική εφίδρωση και θα εγχύσει σε αυτές τη βοτουλινική τοξίνη. Πρόκειται για μια ουσιαστικά ανώδυνη διαδικασία, που κρατά λίγα λεπτά, ανάλογα με την έκταση των περιοχών και μετά ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι περίπου 9 μήνες και πρόκειται για μια ασφαλή θεραπεία στα χέρια του ειδικού ιατρού.

Δείτε ακόμα:  Θέμις Βουδούρη! Άσθμα: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Μασούρη Σοφία
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,MD,PhD
Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 7 Ραφήνα
https://masouridermatologos.gr/