Σοφία Μασούρη: Ονυχομυκητίαση και τι να προσέχετε

Η ονυχομυκητίαση, είναι μια συχνή μόλυνση των νυχιών που οφείλεται σε δερματόφυτα και πιο σπάνια σε candida. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η ηλικία, η υγρασία και ο ιδρώτας στα πόδια που κάνουν πιο εύκολη την ανάπτυξη την μικροοργανισμών.

Από ονυχομυκητίαση μπορεί να προσβληθούν όμως και όσοι/όσες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, για αυτό το λόγο είναι σημαντική η έγκαιρη και σωστή διάγνωση και θεραπεία. Μην την καλύπτετε με κλειστά παπούτσια και χρώμα.

Δείτε ακόμα:  Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Πως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε υποστεί θερμοπληξία – Νέες οδηγίες

Τι να προσέχετε

Συνήθως ύποπτο στοιχείο αποτελεί η εμφάνιση μίας λευκής ή κίτρινης κηλίδας κάτω από την άκρη του νυχιού.

Καθώς η μόλυνση εξαπλώνεται, μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό, πάχυνση και αποκόλληση του προσβεβλημένου νυχιού. Η απομάκρυνση του μύκητα είναι μια πολύχρονη διαδικασία που θέλει την συνεχή φροντίδα του ασθενούς. Συνήθως η θεραπεία διαρκεί 4-6 μήνες και χρειάζεται στενή παρακολούθηση για την αποφυγή επαναμόλυνσης.

Η κλινική εξέταση στο ιατρείο είναι αρκετή όσον αφορά στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών αλλά σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, η καλλιέργεια του νυχιού για την ταυτοποίηση του μύκητα είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε μία εξατομικευμένη αγωγή (φαρμακευτικά σκευάσματα και συχνότητα αγωγής) καθώς δεν αντιδρούν όλα τα είδη μυκήτων με τον ίδιο τρόπο στα φάρμακα ενώ για κάποια άλλα είναι απαραίτητη μία πιο μακρόχρονη αγωγή.

Δείτε ακόμα:  Επιτυχημένη Διοργάνωση του 6ου FORUM Το Αύριο της Υγείας με θέμα «Διαβήτης – Καρδιομεταβολικά Νοσήματα – Οι παρεμβάσεις το 2021» στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς

Μασούρη Σοφία
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, MD, PhD
Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 7, Ραφήνα
http://holisticskincarecentre.gr/