Σοφία Μασούρη: Ποια είναι η σημασία της ποιότητας ζωής στους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική νόσος ωστόσο κρύβει πολλά ακόμη προβλήματα για τους ασθενείς που την αντιμετωπίζουν. Οι πλάκες στο δέρμα μπορεί να είναι σε εμφανή ή μη σημεία στο σώμα, στο τριχωτό ,στα νύχια ή ακόμη και στη γεννητική περιοχή.

Τι σημαίνει όμως για ένα άτομο να έχει στο δέρμα του σημάδια? Έχει αποδειχτεί ότι η παρουσία της νόσου σε εμφανή ή μη σημεία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Και τι σημαίνει αυτό πρακτικά ?

Ο περιορισμός σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η επιλογή των ρούχων που αφήνουν ακάλυπτα σημεία στο σώμα δεν είναι εύκολη για τους ασθενείς αυτούς. Η έκθεση το καλοκαίρι στη θάλασσα, η φυσιολογική σεξουαλική ζωή χωρίς αίσθημα ντροπής και άγχος και επίσης η αυτοπεποίθηση σε εργασιακούς χώρους, η απόδοση στην εργασία, οι κοινωνικές επαφές και η θέσπιση υψηλών στόχων μπορεί να περιοριστούν. Πολλές φορές τα άτομα αυτά αποφεύγουν να μιλήσουν για το νόσημα τους και προτιμούν να το κρύψουν.

Η επίδραση όμως της νόσου στην συμπεριφορά και την ψυχολογία των ασθενών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες καταστάσεις όπως είναι η απομόνωση, η κατάθλιψη ,η παραίτηση για τον εαυτό τους και το σώμα τους. Και φυσικά είναι πια πολύ καλά γνωστό ότι σε υψηλό ποσοστό οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά νοσήματα και αρθρίτιδα.

Πόσες λοιπόν είναι οι επιπτώσεις της ψωρίασης που μπορεί να μην είναι εξ αρχής αντιληπτές ? Πολλές και σίγουρα δύσκολες στην διαχείριση τους .

Προτρέπουμε όλους τους ψωριακούς ασθενείς να εμπιστευτούν το δερματολόγο, να μιλήσουν ανοιχτά για ότι τους απασχολεί και να ξεκινήσουν έγκαιρα την θεραπεία τους .

Σήμερα με την συνεργασία ασθενούς και δερματολόγου μπορούμε να πετύχουμε ένα απολύτως καθαρό δέρμα 365 ημέρες τo χρόνο.

Μασούρη Σοφία
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, MD, PhD
Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 7, Ραφήνα
http://holisticskincarecentre.gr/

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.