Σοφία Μασούρη: Ψωρίαση, ένα δερματικό νόσημα που αντιμετωπίζεται όσο κανένα άλλο

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, μη μεταδοτικό δερματικό νόσημα που δεν αφορά όμως μόνο το δέρμα. Συχνότερα εμφανίζεται στο δέρμα με μικρές ή μεγαλύτερες πλάκες σε διάφορα σημεία ή με μικρές φυσσαλίδες στις παλάμες και τα πέλματα κρύβεται όμως και αλλού.

Αρχικά,το ψωριασικό δέρμα νοσεί παντού όχι μόνο εκεί που είναι κόκκινο και φλεγμαίνει, ενώ 1 στους 3 ασθενείς μπορεί να έχει και πόνο στις αρθρώσεις, 2 στους 3 ανωμαλίες στα νύχια ,καρδιαγγειακά προβλήματα και λιπώδη διήθηση στο συκώτι.

Είναι λοιπόν σημαντικό να ελέγξουμε το νόσημα αυτό? Σήμερα γνωρίζουμε ότι θεραπεύω τη ψωρίαση δεν είναι μόνο να θεραπεύσω τις λίγες ή πολλές βλάβες στο δέρμα αλλά να διαγνώσω έγκαιρα καταστάσεις όπως η φλεγμονή στις αρθρώσεις και οι βλάβες στην καρδιά .

Οι θεραπείες έχουν εξελιχθεί όσο σε κανένα άλλο δερματικό νόσημα .Στην αρχή οι θεραπείες περιλάμβαναν κρέμες που όμως κούραζαν πολλές φορές τους ασθενείς και τους αποθάρρυναν να τις χρησιμοποιούν. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν και ακόμα χρησιμοποιούνται φάρμακα που μειώνουν τον γρήγορο πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων του δέρματος , αλλά μεταβολίζονται από το συκώτι και αποβάλλονταιστους νεφρούς.

Η μακροχρόνια έρευνα αναφορικά με τα κυτταρικά μονοπάτια και τις κυτταροκίνες που προκαλούν το νόσημα αυτό μας έφερε σήμερα στο σημείο να γνωρίζουμε πως μόρια όπως οι ιντερλευκίνες 17,23 ,ο παράγοντας TNFείναι οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες.

Φάρμακα που μπλοκάρουν τα μόρια αυτά οδηγούν σε απόλυτα καθαρό δέρμα και μειώνουν τη φλεγμονή στις αρθρώσεις και την καρδιά. Και σημαντικό είναι επίσης ότι τα νεότερα αυτά βιολογικά φάρμακα δεν επηρεάζουν όργανα όπως το ήπαρ και οι νεφροί.

Κάθε χρόνο θυμόμαστε την παγκόσμια ημέρα της ψωρίασης γιατί πραγματικά έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε στους ασθενείς μας καθαρό δέρμα και ποιότητα ζωής μέσα από πολλά χρόνια έρευνας και κλινικής εμπειρίας

Μασούρη Σοφία
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, MD, PhD
Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 7, Ραφήνα
holisticskincarecentre.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.