Σοφία Μασούρη: Τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ποια είναι τα πιο συχνά

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι οι λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και συγκεκριμένα μέσα από σωματικά υγρά όπως το αίμα, το σπέρμα και τα κολπικά υγρά.

Τα νοσήματα αυτά μπορούν να μας τα μεταδώσουν άτομα φαινομενικά υγιή, ή που και τα ίδια αγνοούν ότι είναι φορείς.

Ποια είναι τα κυριότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Κονδυλώματα πρωκτογεννητικής περιοχής. Πρόκειται για υπερπλασίες του δέρματος που προκαλούνται από τους ιούς HPV, πιο συχνά από τους HPV6 και HPV11. Για τη θεραπεία τους χρησιμοποιούνται κρέμες, τοπικά χημικά διαλύματα, κρυοπηξία, laser,ακόμη και χειρουργική αφαίρεση.

Δείτε ακόμα:  Αγχώδεις διαταραχές: Ποιο είναι το αντίδοτο που μειώνει κατά 60% τον κίνδυνο

Χλαμύδια. Είναι μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή της πυέλου και να βλάψουν τη γονιμότητα εάν δε θεραπευτούν εγκαίρως. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή (εάν δε χρησιμοποιείται προφυλακτικό). Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά.
Έρπητας. Οφείλεται σε ιό που δεν εγκαταλείπει ποτέ το σώμα μας, ωστόσο μπορεί να παραμένει ανενεργός, χωρίς συμπτώματα και να υποτροπιάζει κατά διαστήματα. Τα συμπτώματα είναι πόνος, ερυθρότητα ή και φυσαλίδες στη περιοχή των γεννητικών οργάνων και συνήθως διαρκούν 2-3 εβδομάδες. Αντιικά φάρμακα βελτιώνουν τα συμπτώματα και καταστέλλουν τον ιό.

Δείτε ακόμα:  Φόβοι για «κοκτέιλ» γρίπης-κορονοϊού – Τι συστήνουν οι επιστήμονες

Γονόρροια. Ονομάζεται και βλενόρροια και οφείλεται στο γονόκοκκο.Τα πιθανά συμπτώματα είναι μη φυσιολογικές εκκρίσεις από τον κόλπο ή το πέος. Ωστόσο, μπορεί να μην υπάρχουν και καθόλου συμπτώματα. Αν δε θεραπευτεί μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στην πύελο ή και στείρωση. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά.
Ψείρες του εφήβαιου. Πρόκειται για μικρά ακάρεα που προκαλούν κυρίως κνησμό στο δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Χρησιμοποιούνται τοπικές θεραπείες.

Σύφιλη/HIVκαι ηπατίτιδες

Πρόκειται για σοβαρά νοσήματα. Εάν δε θεραπευτούν , οι επιπλοκές για τη ζωή του ασθενούς είναι πολύ σοβαρές
Όλα τα νοσήματα απαιτούν έγκαιρη διάγνωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Μιλήστε στο σύντροφό σας και ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Δείτε ακόμα:  Κορoνοϊός: Τέσσερις λόγοι που μπορεί να νοσήσετε μετά τον πλήρη εμβολιασμό

Μασούρη Σοφία
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, MD, PhD
Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 7, Ραφήνα
http://holisticskincarecentre.gr/