Σοκαριστικές προβλέψεις για τα κρούσματα κορoνοϊού τις επόμενες ημέρες – Τι βλέπουν οι επιστήμονες για διασωληνωμένους και θύματα

Τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες θα είναι 9.000 επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο OPEN για το τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κορύφωση του τρίτου κύματος παρατείνεται σε διάρκεια εξαιτίας των συναθροίσεων που σημειώθηκαν στις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα αλλά και από το γεγονός πως «μπήκαν στον χορό» και άλλες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη, η Ηπειρος κ.α. «Ετσι η κορύφωση έγινε μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε πριν από 15 μέρες και σε αριθμό και σε διάρκεια», είπε.

Δείτε ακόμα:  AstraZeneca: Βατερλώ για την Ευρώπη η μάχη για το εμβόλιο

Επίσης, προέβλεψε πως θα έχουμε αυξημένα κρούσματα και τις επόμενες 10 – 15 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 15 με 20 Απριλίου. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, πλέον με τα self tests αναμένεται να δούμε κρούσματα διπλάσια και ίσως τριπλάσια από ότι τώρα. «Αν σήμερα βρήκαμε 3.000 κρούσματα κορωνοϊού, τα πραγματικά κρούσματα θα είναι 9.000», σημείωσε. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως τα περισσότερα από τα κρούσματα που θα δείξουν τα self tests θα είναι ασυμπτωματικοί επομένως δεν θα πιέσουν το ΕΣΥ. «Μας ενδιαφέρει όμως να ανακαλυφθούν αυτά τα κρούσματα γιατί μεταδίδουν υπερβολικά τον ιό και πρέπει να τεθούν σε καραντίνα», τόνισε.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Οι αλλαγές της ενημέρωσης και για τα εμβόλια

Σχετικά με τους διασωληνωμένους ανέφερε πως η πρόβλεψή είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα φτάσουμε τα 800 με 850 κρεβάτια. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τον ανησυχεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα και στην Αχαΐα.

Τέλος, ο κύριος Τζανάκης αναφέρθηκε στα self tests και τόνισε πως έχουν χαμηλή ευαισθησία στην αρχή της νόσησης. «Για αυτό και πρέπει να κάνουμε διαδοχικά test, εβδομαδιαία όπως είπαν στους μαθητές», υπογράμμισε.

Για τα εμβόλια της AstraZeneca σημείωσε πως ο κόσμος πρέπει να αγνοήσει τη σύγχυση. «Δεν έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο σχετίζεται με τα επεισόδια θρόμβωσης», τόνισε.

Δείτε ακόμα:  Κορoνοϊός: Ανησυχία για δύο παιδιά που νοσηλεύονται με συμπτώματα της νόσου

usay.gr