Σπάτα: Αναβολή της πώλησης του 30% του «Ελ. Βενιζέλος»

Με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να συνεισφέρει αρκετά δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει λόγους να βιάζεται να πουλήσει το 30% των μετοχών του από το πακέτο του 55% που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ

Οι θετικοί δείκτες σε αρκετούς τομείς της οικονομίας ανοίγουν τον δρόμο για αναθεωρήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιείται.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μελετά την αναβολή της πώλησης του 30% των μετοχών στο «Ελ. Βενιζέλος» που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση ο νέος διαγωνισμός δεν θα προκηρυχθεί τον Μάιο, όπως είχε διαρρεύσει, ενώ τα έσοδα από τις φετινές πωλήσεις σχεδιάζεται να καλυφθούν από άλλα προγράμματα, όπως η πώληση ακινήτων του Δημοσίου.

Τα νεότερα στοιχεία από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μετά τη σταθερή αύξηση της επιβατικής κίνησης τον Μάρτιο, που έφτασε το 8,8% και στο πρώτο τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκε στο 9,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν η καλύτερη από το 2001.

Με αυτά τα δεδομένα, το Δημόσιο δεν έχει λόγους να βιάζεται να πουλήσει το 30% των μετοχών από το πακέτο του 55% που έχει εξασφαλίσει με τη σύμβαση του 1996.

Υπάρχει άλλωστε το θετικό αποτέλεσμα από την εικοσαετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης, η οποία από το 2026 ώς το 2046 θα εξασφαλίσει στα δημόσια ταμεία συνολικά έσοδα 6 δισ. ευρώ.

Μόνον από μερίσματα και με το σημερινό ποσοστό που διαθέτει στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, θα εισπράξει πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Η σύμβαση για το «Ελ. Βενιζέλος» αποδείχτηκε ενδιαφέρον πείραμα συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Υπολογίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2001, που εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις στα Σπάτα, έως και το 2017 τα έσοδα του Δημοσίου από μερίσματα ανήλθαν σε 1,65 δισ. ευρώ.

Θετικό είναι το ευρύτερο αποτύπωμα της λειτουργίας του αεροδρομίου στην εθνική οικονομία και στην αγορά εργασίας.

Με βάση πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2018), συμβάλλει στο 4,4% του ΑΕΠ (7,9 δισ. ευρώ) και η συνεισφορά του στην απασχόληση από τη λειτουργία του αεροδρομίου εκτιμάται σε 181.000 θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα (4,8% επί του συνόλου της εγχώριας απασχόλησης).

Αυξηση επιβατών

Ανοδικές είναι οι τάσεις στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Τον Μάρτιο η συνολική επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 6,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 και έχει ενδιαφέρον ότι στην τέταρτη θέση στην πεντάδα των κορυφαίων αεροδρομίων βρέθηκε για πρώτη φορά η Σαντορίνη, εκτοπίζοντας τη Ρόδο.

Στην πρώτη θέση παραμένει σταθερά και με διαφορά το «Ελ. Βενιζέλος» που εξυπηρέτησε 1,939 εκατ. επιβάτες.

Από την αρχή του χρόνου, η επιβατική κίνηση στο σύνολο των αεροδρομίων ανήλθε στα 6,803 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Τον απολογισμό του πρώτου χρόνου λειτουργίας της ιδιωτικοποιημένης Cyprus Airways παρουσίασαν χθες οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

«Η Κύπρος είναι μια ισχυρή και ισορροπημένη αγορά», τόνισε η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας του «Ελ. Βενιζέλος».

Το 2018 οι γραμμές που συνδέουν την Αθήνα με την Κύπρο εξυπηρέτησαν 1,128 εκατ. επιβάτες και τη φέρνουν στην έκτη θέση, μετά από χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό, όπως ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ στην έβδομη θέση βρίσκεται η Ισπανία.

efsyn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.