Σπάτα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέκταση του Smart Park

Περίπου έξι μήνες έχουν απομείνει μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, οπότε ολοκληρώνεται η επέκταση του Smart Park στα Σπάτα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης του εμπορικού κέντρου Reds.

Η επένδυση, προϋπολογισμού 23-25 εκατ. ευρώ, προβλέπει την προσθήκη νέων χώρων επιφάνειας 15.200 τετραγωνικών μέτρων, με τον φέροντα οργανισμό να ολοκληρώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Μάιο.

Τον Δεκέμβριο του 2012, η Reds είχε ανακοινώσει τη σύναψη νέων μισθώσεων με μεγάλες εταιρείες του λιανεμπορίου, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 50% της επιφάνειας του νέου τμήματος. Πλέον, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η εισηγμένη βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση δεσμευτικών προσυμφώνων μίσθωσης, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 70% της έκτασης. Το συγκεκριμένο ποσοστό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 80% στο πρώτο εξάµηνο του 2019.

Κατά το 2018, η Reds είχε επισκεψιμότητα 5 εκατομμυρίων ατόμων, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τον Απρίλιο παρέμεινε σταθερός, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Η ανάγκη επέκτασης προέκυψε επειδή η μισθωτική πληρότητα του εμπορικού κέντρου των Σπάτων διαμορφώνεται, εδώ και χρόνια, στο 100%, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ικανοποίηση της υφιστάμενης ζήτησης. Η εισηγμένη είχε “δοκιμάσει” τα νερά, με την υλοποίηση μικρών επεκτάσεων: εγκαινίασε το 2017 κατάστημα καφεστίασης με την επωνυμία Flocafe espresso room, όπως και νέες εμπορικές επιφάνειες 1.000 τ.μ.

Στο πλαίσιο της μίνι αυτής επέκτασης, νέες εμπορικές αλυσίδες ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στο Smart Park, μεταξύ των οποίων, οι B&F ΑΒΕΕ ενδυμάτων, The athlete’s foot και Intersport.

Τα μεγέθη

Σε επίπεδο ομίλου, η Reds εµφάνισε το 2018 έσοδα 6,6 εκατ. ευρώ έναντι εσόδων 6,3 εκατ. για τη χρήση του 2017. Τα κέρδη προ τόκων, αποσβέσεων και φόρων (EBITDA) ανήλθαν σε 5,6 εκατ., έναντι 2,1 εκατ. ευρώ το 2017. Τα αποτελέσµατα του 2018 είναι βελτιωµένα κατά 2,8 εκατ. ευρώ λόγω αναστροφής αποµείωσης της αξίας του ακινήτου της θυγατρικής Γυαλού Εμπορική και Τουριστική στο “Smart Ρark”.

Ο τραπεζικός δανεισµός του ομίλου το 2018 µειώθηκε κατά 4 εκατ. ευρώ, σε 23,5 εκατ. ευρώ.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

capital.gr