Σπάτα: «Καμπανάκι» τα 12 κρούσματα από την Ντόχα -Το σχέδιο για τις αφίξεις τουριστών στο “Ελ. Βενιζέλος”

Πρόβα για το καλοκαίρι και το άνοιγμα του τουρισμού, ήταν ο εντοπισμός των 12 κρουσμάτων κορωνοϊού στην πτήση από τη Ντόχα που προσγειώθηκε προχθές στο Ελ. Βενιζέλος.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, στη χώρα εντοπίστηκαν 19 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 12 προέρχονταν από τη συγκεκριμένη πτήση. Εννέα από τους θετικούς επιβάτες είναι υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο είναι Έλληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία και τέλος βρέθηκε θετικό ένα ακόμη άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

Τι συνέβη με το αεροπλάνο από τη Ντόχα

Σε ότι αφορά στο αεροπλάνο από τη Ντόχα ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία που ακολουθούνταν μέχρι τώρα, εφαρμόστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζει μέχρι τώρα με τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού η Ελλάδα, δηλαδή τεστ και στους 91 επιβαίνοντες και μεταφορά τους σε ξενοδοχείο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Αφού βγήκαν τα αποτελέσματα και εντοπίστηκαν 12 κρούσματα, ακολουθούνται τα προβλεπόμενα, δηλαδή οι 12 θα παραμείνουν στο ξενοδοχείο σε καραντίνα 14 ημερών και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες σε καραντίνα 7 ημερών ως επαφές υψηλή και χαμηλού ρίσκου. Μετά την πάροδο του 7ημέρου θα τους γίνει ξανά τεστ για τον κορωνοϊό.

Δείτε ακόμα:  Καταγγελίες για σεξιστικά καψόνια από στρατιωτικούς γιατρούς σε υποψηφίους Στρατιωτικών Σχολών

Μετά τα αποτελέσματα των τεστ η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς το Κατάρ μέχρι και τις 15 Ιουνίου.

Πρόβα διαχείρισης των κρουσμάτων κορωνοϊού το καλοκαίρι;

Τα κρούσματα στην πτήση από τη Ντόχα δεν αιφνιδίασαν τους επιστήμονες και τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, οι οποίοι διαχειρίστηκαν την κατάσταση και αξιολόγησαν τα δεδομένα που αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για τους επόμενους μήνες που η χώρα θα ανοίξει στον τουρισμό.

Καθώς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το άνοιγμα του τουρισμού συνεπάγεται ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού, η εικόνα με το αεροπλάνο από τη Ντόχα δίνει μια εικόνα για την κατάσταση που πιθανότατα θα διαμορφωθεί μόλις ξεκινήσει η τουριστική κίνηση. Αλλά και τον τρόπο και την ετοιμότητα της ελληνικής πολιτείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση, διαμορφώνοντας τα ανάλογα επιχειρησιακά σχέδια με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων.

Δείτε ακόμα:  Αυτοκίνητα: Αυτή θα είναι η νέα απόσυρση - Ποιοι κερδίζουν

Βατόπουλος: Θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες, πρέπει να στήσουμε ένα σύστημα που θα τον μειώσει

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί ανέφερε ότι θα υπάρξει κίνδυνος κορωνοϊού με τους τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάνεις σώφρων που να λέει ότι τα σύνορα δεν πρέπει να ανοίξουν.

«Είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξηγώντας πως το άνοιγμα των συνόρων είναι το μεγάλο στοίχημα και ότι ναι μεν υπάρχει ο κίνδυνος, αλλά πρέπει να στήσουμε ένα σύστημα ώστε να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Γι αυτό όπως σημειώνει έχουμε διάφορα όπλα όπως το τεστ στα σύνορα στους εισερχόμενους τουρίστες, που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους καθώς και το σύστημα επιτήρησης και γρήγορης διάγνωσης τυχόν κρουσμάτων και απομόνωσης.

Δείτε ακόμα:  Κατ' οίκον εμβολιασμός - Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα των ραντεβού, ποια τα κριτήρια

Συγκριτικά με την γρίπη, υπογράμμισε πως ο ιός του κορωνοϊου μειώνεται διαφορετικά από ότι της γρίπης, δίνοντας ως παράδειγμα την Αίγυπτο που έχει πολλά κρούσματα ενώ έχει ζέστη. «Δεν υπάρχει ταύτιση γρίπης με κορωνοϊο» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Βατόπουλος πάντως, κάνοντας τη δική του εκτίμηση εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα το καλοκαίρι. «Πιστεύω πως κάνοντας όλη αυτή την προσπάθεια με έγκαιρη διάγνωση και τα τεστ στα σύνορα πιστεύω πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊου μέσα στο καλοκαίρι».

Πηγή: iefimerida.gr