Σπάτα: Ποια μαγαζιά θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και με ποιο ωράριο

Ως γνωστόν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ μπορούν να είναι ανοιχτά ορισμένες Κυριακές κάθε έτους, ανεξαρτήτως περιοχής, βάσει του νόμου 4177/2013. Οι τροποποιήσεις του σχετικού νόμου – με τον 4472/2017 μεταξύ άλλων – αφήνουν όμως το περιθώριο κάποια καταστήματα να μένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου, υπό προϋποθέσεις.

Αναλυτικότερα, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, εκτός από τη Κυριακή του Αυγούστου, επιτρέπεται στις εξής περιοχές:

Στον Δήμο Αθηναίων
Σε περιοχές του Δήμου Πειραιά
Στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών
Στο ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση 3046/51009/1994 (Β΄ 833)
Στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Σε περιοχές για τις οποίες υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη

Σημειώνεται δε πως αν η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συμπίπτει με επίσημη αργία, η εξαίρεση μετατίθεται την προηγούμενη Κυριακή.

Επιπλέον, ο νόμος αναφέρει ότι: «Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στις παραγράφου 1 και 1Α, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως κατά το μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης διατηρείται σε ισχύ η προηγούμενη ρύθμιση μέχρι την αντικατάστασή της από νεότερη».

Ποια μαγαζιά θα είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του 2020

Σε αυτό το πλαίσιο, πλήθος εμπορικών αλυσίδων έχουν γνωστοποιήσει ότι θα αξιοποιήσουν τις προβλέψεις αυτές του νόμου προκειμένου να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του έτους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα καταστήματά τους.

Τα Jumbo, εν παραδείγματι, έχουν ανακοινώσει ότι θα μένουν ανοιχτά κάθε Κυριακή τα μαγαζιά σε Πρέβεζα και Κατερίνη. Τα καταστήματα Jumbo στις δύο πόλεις θα λειτουργούν τις Κυριακές με ωράριο 11:00 – 18.00.

Τα IKEA στο αεροδρόμιο θα είναι επίσης ανοιχτά κάθε Κυριακή, από Μάιο μέχρι και Οκτώβριο (από 1/05 μέχρι και 31/10), με ωράριο 11:00 – 20:00, όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της επιχείρησης. Εξαιρείται μόνο η Κυριακή 9 Αυγούστου, που το κατάστημα θα είναι κλειστό.

Ακόμη, θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές τα εμπορικά καταστήματα του Smart Park και του McArthurGlen στα Σπάτα έως το τέλος Οκτωβρίου σύμφωνα με ΠΝΠ του υπουργείου Υγείας αναφορικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Ειδικότερα, η σχετική απόφαση «απελευθερώνει» το άνοιγμα των καταστημάτων της περιοχής του Επιχειρηματικού Πάρκου Γιαλού-Αγιος Δημήτριος-Πύργος στο δήμο Σπάτων κατά την περίοδο από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο, με εξαίρεση τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.

Τέλος, ορισμένα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά σήμερα, Κυριακή (31/5), σε περιοχές που ο νόμος το επιτρέπει – οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τις εταιρείες των υπεραγορών προκειμένου να πληροφορηθούν ποια καταστήματα είναι ανοιχτά και με ποιο ωράριο.

Κανόνες λειτουργίας

Υπενθυμίζεται πως όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας. Για τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets) ισχύουν τα εξής:

Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.

Η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 πμ.

Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.

Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Για τις υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος:

Ισχύει ο κανόνας πυκνότητας πληθυσμού όπως των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 π.μ.

Τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας και γαντιών μιας χρήσης για το προσωπικό.

Για τα ζωολογικά πάρκα και τους βοτανικούς κήπους ισχύουν τα εξής:

Ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων, ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας και δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

kontranews.gr