Σταϊκούρας vs Άδωνις: Αντέχει τελικά η ελληνική οικονομία δεύτερο lockdown;

Με την Αττική να βρίσκεται μια «ανάσα» από το «κόκκινο» με τα κρούσματα κορωνοϊού να κινούνται σε τριψήφιο νούμερο και το σύστημα υγείας να δέχεται αφόρητη πίεση, πολλοί επιστήμονες αλλά και στελέχη της κυβέρνησης μιλούν ήδη για το ενδεχόμενο δεύτερου lockdown. Θα το άντεχε όμως η ελληνική οικονομία, που ακόμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει από τις συνέπειες του πρώτου «λουκέτου»;

«Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας πως προέχει η δημόσια υγεία και έπεται η οικονομία.

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα «έχτισε» ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε όποια δυσκολία προκύψει. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 37,7 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών εάν θα γίνει ή όχι νέο lockdown και πως η επιλογή της κυβέρνησης είναι να ακούει τους ειδικούς και να αποφασίζει. Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η οικονομία έπεται και αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία.

Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται πως έχει… διαφορετική άποψη σχετικά με τις αντοχές της οικονομίας. «Όσο συνεχίζεται η κρίση, τόσο μεγαλώνει η οικονομική ζημιά» είπε ο κ. Γεωργιάδης στο Blue Sky και σημείωσε πως η κυβέρνηση χειρίζεται τα ταμεία της με σύνεση. «Πρέπει να διαχειριστούμε τα ταμεία με πολύ μεγάλη προσοχή και ρεαλισμό» είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός εξέφρασε την ευχή να μην χρειαστεί ένα δεύτερο lockdown, καθώς όπως είπε η οικονομία «πολύ δύσκολα θα το άντεχε», χαρακτηρίζοντάς το ενδεχόμενο καραντίνας, ύστατη επιλογή. «Πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει και να πειθαρχήσουμε για να μη φτάσουμε στην ύστατη επιλογή», ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «εάν έχουμε το εμβόλιο έως το Δεκέμβριο, το 2021 θα έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει να χαθεί και η επόμενη χρονιά».

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Ανησυχία για άρση lockdown - Τα πιθανά σενάρια -Τι θα σημάνει το τέλος επιδημίας στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε σήμερα στον ΘΕΜΑ 104,6 FM ότι «από την αρχή δεν έχουμε αποκλείσει τοπικό lockdown για να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη της υγείας. Τοπικά lockdown έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα, έχουμε εμπειρία. Αν χρειαστεί αυτό να γίνει, θα γίνει αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Δεν είμαστε εκεί, μακάρι να μην φτάσουμε εκεί, είναι στο χέρι μας. Για να μην φτάσουμε το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τα μέτρα».

Δείτε ακόμα:  «Άκουγα τον ίδιο ακριβώς βήχα, τα ίδια βογγητά» – Συγκλονίζει διοικητής νοσοκομείων που νοσηλεύτηκε με κορονοϊό

newpost.gr