«Στην Παλλήνη δεν είμαστε Μπρούκλιν»! – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις κάμερες σε σχολεία και παιδικές χαρές

Αντιδράσεις στον κόλπο των γονέων και μαθητών της Παλλήνης έχει προκαλέσει η πρόθεση του Δήμου να τοποθετηθούν κάμερες στα σχολεία και τις παιδικές χαρές.

«Η δημοτική αρχή εκμεταλλεύεται ένα νομικό πλαίσιο που της δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να τοποθετεί τέτοια συστήματα βιντεοεπιτήρησης, ωστόσο αυτό το πλαίσιο έχει κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες δεν πληρούνται», είπε στο star.gr ο Νίκος Σιδηρόπουλος ένας εκ των γονέων που αντιδρούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν την τοποθέτηση καμερών θα έπρεπε πρώτα να έχουν εξαντληθεί άλλες ενέργειες, όπως η πρόσληψη φυλάκων ή η τοποθέτηση συναγερμού.

Δηλαδή να αξιοποιηθούν άλλα τεχνικά μέσα, πιο ανθρωποκεντρικά, τα οποία είναι πιο κοντά στην κουλτούρα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σιδηρόπουλος σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει διαβούλευση της Δημοτικής Αρχής ούτε με τον Σύλλογο Διδασκόντων, ούτε και με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, παρότι αυτή αποτελεί βασική προϋπόθεση.

«Υπάρχουν και μία σειρά ερωτημάτων όσον αφορά στη λειτουργία αυτών των συστημάτων, στα οποία δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις. Σε ποια σημεία θα μπουν; Πώς θα καταγράφουν; Ποιες ώρες; Ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του καταγραφικού των μηχανημάτων αυτών;», συμπλήρωσε.

«Οι κάμερες επηρεάζουν την ψυχοσύνθεση του παιδιού»

Σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο οι γονείς που αντιδρούν στο μέτρο προβληματίζονται από το γεγονός ότι μέσα τέτοιας μορφής δεν προέρχονται από τα σπλάχνα της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε έχουν αντίκτυπο και στην ψυχοσύνθεση των παιδιών.

«Η κάμερα είναι ένα ξένο σώμα. Αυτά τα συστήματα παρακολουθούν τους μαθητές ή τα ανήλικα παιδιά τα οποία εισέρχονται στο χώρο. Ένα ανήλικο παιδί δεν έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί αν μία κάμερα καταγράφει ή όχι. Μπαίνει στην ψυχοσύνθεσή του με έναν εντελώς άκομψο τρόπο, ένα τρόπο που δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί και μαθαίνει να λειτουργεί κάτω από μία μορφή πίεσης και ελέγχου. Γίνεται άβουλο. Υπάρχουν δηλαδή αρκετές μελέτες οι οποίες έχουν αποδείξει ότι δεν είναι ένα μέσο που φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα και δεν είναι εκπαιδευτικό», είπε.

«Στην Παλλήνη δεν είμαστε Μπρούκλιν»

Αναφερόμενος στα θέματα ασφάλειας που επικαλείται ο Δήμος, ο κ. Σιδηρόπουλος σημείωσε ότι η Παλλήνη είναι ένας μεσοαστικός δήμος χωρίς φαινόμενα τα οποία να μπορούν να δικαιολογήσουν τέτοιες μορφές παρέμβασης στα σχολεία.

«Δεν υπάρχουν φαινόμενα, τα οποία τουλάχιστον να είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, που θα μπορούσαν να προβληματίσουν τη Δημοτική Αρχή, αλλά και εμάς τους γονείς. Δεν είμαστε Μπρούκλιν δηλαδή. Είμαστε μία περιοχή στην οποία επιζητούμε μία ομαλή ροή στην καθημερινότητά μας και πιστεύουμε ότι μέχρι στιγμής το έχουμε επιτύχει», είπε.

Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και αντίθετες φωνές ανάμεσα στους γονείς.

«Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι υπερασπίζονται αυτή την πρακτική. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε όλα», πρόσθεσε.

Τι απαντά ο Δήμος Παλλήνης για τις κάμερες έξω από τα σχολεία

Με γραπτή απάντηση στο star.gr ο Δήμος Παλλήνης υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας του να προχωρήσει στην εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης περιμετρικά των σχολείων.

Όπως ξεκαθάρισε, οι κάμερες θα λειτουργούν μόνο το βράδυ, χωρίς να καταγράφουν τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, ενώ στόχος του μέτρου είναι ο έλεγχος της παραβίασης και της παράνομης εισόδου στα σχολεία, όταν αυτά είναι κλειστά, καθώς και η αποτροπή φαινομένων βανδαλισμών. Μαζί με την επιστολή, ο Δήμος έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από πρόσφατους βανδαλισμούς σε σχολεία της περιοχής.

Βανδαλισμός σε σχολείο της Παλλήνης

Ολόκληρη η απάντηση του Γραφείο Τύπου του Δήμου Παλλήνης στο star.gr.

«Ο Δήμος Παλλήνης, προχωρά στην εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, περιμετρικά των σχολείων, που θα λειτουργούν μόνο τις νυχτερινές ώρες (22:30- 07:00) και θα επιτηρούν αποκλειστικά τις περιφράξεις, κι όχι τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων.

Στόχος είναι ο έλεγχος παραβίασης και παράνομης εισόδου στα σχολεία, όταν αυτά δε λειτουργούν και η αποτροπή του συχνού φαινομένου των βανδαλισμών, που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

Σπασμένα τζάμια σε σχολείο της Παλλήνης

Η τοποθέτηση των Συστημάτων γίνεται στη βάση της Οδηγίας 1/2011 και της Απόφασης 21/2019 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καθώς και του Ν. 4610/2019 ( ΦΕΚ 70/Α/7 Μαΐου 2019), που είναι κοινώς γνωστός, ως «νόμος Γαβρόγλου».

Προστατεύουμε τη ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών μας από το βρώμικο, βίαιο και επικίνδυνο περιβάλλον που προκαλούν οι συχνοί βανδαλισμοί (σπασμένα τζάμια, φώτα και κάγκελα, χρησιμοποιημένες σύριγγες και προφυλακτικά, γυμνά καλώδια, γκράφιτι με βωμολοχίες και άσεμνες εικόνες, αποτσίγαρα, ακαθαρσίες, καμένες πόρτες και καταστροφή σχολικού εξοπλισμού όπως θρανία, υπολογιστές, κλιματιστικά κλπ).

Δε θέλουμε να «εκπαιδεύονται» τα παιδιά μας, ώστε να ζουν σε έναν κόσμο βίας, όπου κανείς δε σέβεται και κανείς δεν προστατεύει τον δημόσιο χώρο.

Θέλουμε θα διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές και ασφαλές σχολικό περιβάλλον για τα παιδιά μας, όπως το κάνουμε και στο σπίτι μας.

Δεν παρακολουθούμε τα παιδιά μας, δε βάζουμε κάμερες στις αίθουσες και στους προαύλιους χώρους, δεν καταγράφουμε απολύτως τίποτα, σε ώρες λειτουργίας των σχολείων.

Διασφαλίζουμε την ελευθερία μαθητών και εκπαιδευτικών, περιορίζοντας την παραβατική συμπεριφορά εξωσχολικών, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Θέλουμε να μπει τέλος στην ανισότητα ασφάλειας και ποιότητας σχολικού περιβάλλοντος, που βιώνουν οι μαθητές των δημόσιων σχολείων».

star.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.