Στο τραπέζι σχέδιο εφαρμογής τοπικών lockdowns μετά τις εικόνες συνωστισμού

Τα μέτρα που εξετάζονται σε περίπτωση ανάγκης ώστε να αποφευχθεί μία τρίτη καθολική αναστολή λειτουργίας που θα σήμαινε δρόμο χωρίς επιστροφή για χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά και ένα βαρύτερο πλήγμα για την οικονομία και το δημόσιο ταμείο

Οι εικόνες συνωστισμού σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους το προηγούμενο διήμερο προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία σε λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση. Το ίδιο ανήσυχοι όμως είναι και οι έμποροι οι οποίοι μπορεί να πέτυχαν σημαντικό τζίρο το προηγούμενο διήμερο αλλά αναγνωρίζουν τη λεπτή γραμμή πάνω στην οποία σήμερα ισορροπεί η αγορά, με το διακύβευμα να είναι ένα νέο lockdown, το τρίτο. Κάτι που θα σήμαινε δρόμο χωρίς επιστροφή για χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά και ένα βαρύτερο πλήγμα για την οικονομία και το δημόσιο ταμείο, όπως έχει αναγνωρίσει η κυβέρνηση λαμβάνοντας προ δεκαημέρου την απόφαση να επαναφέρει το επί δίμηνο κλειστό λιανεμπόριο.

Τι εξετάζεται

Γι’ αυτό εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήδη εκπονούν σχέδια προκειμένου να γίνονται άμεσα παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να μην αναγκαστούμε ως χώρα να ξαναπάμε στη λύση της καθολικής αναστολής λειτουργίας.

Μάλιστα το βασικό σκεπτικό των σχεδιασμών είναι η δυνατότητα παρέμβασης σε επίπεδο δήμου ή ακόμα και αγοράς στην περίπτωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν πολλά δημοτικά διαμερίσματα και αγορές.

Η δε παρέμβαση, σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, να μπορεί να γίνεται προληπτικά, όταν πχ διαπιστώνονται φαινόμενα συνωστισμού και αδυναμίας τήρησης των μέτρων, προτού ακόμα καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Κοινώς εάν επιμείνουν φαινόμενα συνωστισμού, όπως αυτά που είδαμε το προηγούμενο διήμερο σε συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους, να κλείνει η συγκεκριμένη αγορά και όχι το σύνολο του δήμου ή ακόμα χειρότερα, όπως προβλέπεται σήμερα, της Περιφέρειας.

Γι’ αυτό εξάλλου έχει ζητηθεί ενισχυμένη παρουσία ελεγκτικών κλιμακίων και αστυνομικών δυνάμεων στους εμπορικούς δρόμους προκειμένου να ενισχυθεί η εποπτεία.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου επιχειρούν να συνεισφέρουν με ιδέες και τα θεσμικά όργανα των εμπόρων που πλέον έχουν αντιληφθεί τις λεπτές ισορροπίες και φυσικά το μεγάλο διακύβευμα που υπάρχει. Προ ημερών μάλιστα, στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης κατέθεσε πρόταση στην κατεύθυνση να υπάρξουν πιο δραστικές τοπικές παρεμβάσεις και περιορισμοί στις μετακινήσεις, αλλά και σε άλλες εμπορικές και όχι μόνο δραστηριότητες, όπως πχ τα σούπερ μάρκετ ή στην εκπαίδευση, πριν αποφασιστεί ξανά ένα νέο lockdown της αγοράς. Ζήτησε μάλιστα αύξηση της εποπτείας αλλά και τη συνδρομή της Πολιτείας ώστε τα καταστήματα να μπορούν να προμηθευτούν με κάποια επιδότηση ειδικά μηχανήματα που καθαρίζουν τον αέρα σε κλειστούς χώρους.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν, το μόνο σε ισχύ «αυτόματο εργαλείο» λήψης μέτρων από μέρους Πολιτείας είναι ο διαχωρισμός των περιφερειών της χώρας σε επικίνδυνες με βάση το επιδημιολογικό φορτίο και μη. Στις πρώτες, τις λεγόμενες «κόκκινες», τα καταστήματα λιανικής λειτουργούν και σήμερα μόνο με τη μέθοδο του click away. Επομένως στην περίπτωση που κάποια περιφέρεια ξαφνικά «κοκκινήσει» αυτόματα αναστέλλεται η πλήρης λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της.

«Είναι κοινή η αγωνία μας για την συμπεριφορά των πολιτών κυρίως στους δημόσιους χώρους και κατά πόσο αυτή η στάση θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε χωρίς ξανά περιορισμούς στο λιανεμπόριο και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες», λέει στο newmoney ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης. «Παρακολουθούμε με όλο τον ελεγκτικό μηχανισμό την κινητικότητα και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε ανα παρά στιγμή. Ειναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι οτι δεν έχουμε περιθώρια ούτε για παρατεταμένα lockdowns, ούτε για επιβάρυνση του συστήματος υγείας», υπογραμμίζει.

Τα πρώτα μηνύματα

Σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα απ’ την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου πάντως κρίνονται ενθαρρυντικά. Σε επίπεδο τζίρου, παρά τα περιοριστικά μέτρα, καταγράφηκε μία αύξηση γύρω στο 30% κατά μ.ο. σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα πέρυσι.

«Η αγορά μπορεί και τελικά βρίσκει τον βηματισμό της. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να μην διαταραχθεί αυτός ο βηματισμός. Τα καταστήματα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά. Γι αυτό και οι έμποροι εφαρμόζουμε στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα. Κανείς δεν θέλει να φθάσουμε στο σημείο να ξανακλείσουμε. Γιατί απλά πολλοί μετά δεν θα ξανανοίξουν», σχολιάζει ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας.

newmoney.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.