Σύγχυση με τις διαδημοτικές μετακινήσεις – Μπορεί κάποιος από την Αθήνα να έρθει στη Ραφήνα;


Σε παραδοχή ότι ούτε ο ίδιος έχει καταλάβει πώς θα γίνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις και ποιες τελικά θα επιτρέπονται προχώρησε το μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Νίκος Βατόπουλος.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας στις ερωτήσεις που του έγιναν κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, δήλωσε πως από ότι έχει καταλάβει δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλες περιφερειακές ενότητες εντός Αττικής αλλά μόνο εντός των δήμων της ίδιας περιφερειακής ενότητας.

Δηλαδή, δεν έχει καταλάβει εάν, για παράδειγμα, θα επιτρέπεται ένας πολίτης να πάει το Σάββατο από την Αθήνα όπου διαμένει στη Ραφήνα για να κάνει τη βόλτα του αφού πρόκειται για δήμο άλλης περιφερειακής ενότητας.

Μάλιστα ο Νίκος Βατόπουλος, ο οποίος επισημαίνουμε ότι είναι μέλος της επιτροπής και συμμετείχε στην κρίσιμη συνεδρίαση της Τετάρτης, υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν διευκρινήσεις από τον αρμόδιο υπουργό.

Δείτε ακόμα:  Πότε και με ποια διαδικασία θα δημοπρατηθεί η επέκταση του Προαστιακού προς Ραφήνα & Λαύριο

Ο καθηγητής όσον αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είπε ότι είναι μεγάλο στοίχημα, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει συνωστισμός πουθενά ενώ προέβλεψε αύξηση των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Δηλαδή αν κάποιος θέλει να φύγει από το Περιστέρι για να πάει στο εξοχικό του στην Αρτέμιδα, στη Λούτσα, μπορεί;» ρώτησε ο δημοσιογράφος για να πάρει την απάντηση «απ΄ότι έχω καταλάβει, είναι άλλη περιφερειακή ενότητα».

«Από την δυτική Αττική δηλαδή δεν μπορεί να μετακινηθεί στην Ανατολική;» ξαναρωτήθηκε ο κ. Βατόπουλος επαναλαμβάνοντας ο καθηγητής πως «έτσι έχω καταλάβει…» ζητώντας παράλληλα περισσότερες διευκρινήσεις από τον αρμόδιο υπουργό.

Δείτε ακόμα:  Νέες εικόνες από τη φωτιά στην Αρτέμιδα: Καίγεται υπόγειο σπιτιού - Τραυματίστηκε Πυροσβέστης (φωτό & βίντεο)

Αντίθετα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας πάλι στον ΑΝΤ1, είπε ότι «μπορούν να μετακινηθούν οι πολίτες οπουδήποτε εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας ανά την επικράτεια ή εντός της Αττικής, εφόσον πρόκειται για κατοίκους του λεκανοπεδίου.».

Ωστόσο, στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr/covid-map/ που αφορά στον «χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19» και περιέχει και τα μέτρα που ισχύουν ανά Περιφερειακή Ενότητα, στην ενότητα «Τα νέα μέτρα (lockdown) τίθενται σε ισχύ από 20/03/2021 και ώρα 06:00 π.μ.» και στα μέτρα που ισχύουν στον «Επίπεδο Γ. Πολύ Αυξημένου Κινδύνου», όπου ανήκει και η Αττική, αναφέρεται ρητά, ότι «Απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων».

Δείτε ακόμα:  Έφτασε η ώρα Αττική Οδός & Προαστιακός να έρθουν στη Ραφήνα - Τι είπε ο Κ. Καραμανλής

Υπενθυμίζεται, ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει οκτώ (8) Περιφερειακές Ενότητες:

ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών
ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
ΠΕ Πειραιώς
ΠΕ Νήσων
ΠΕ Ανατολικής Αττικής
ΠΕ Δυτικής Αττικής

Αυτό σημαίνει, ότι, αν ισχύουν όσα είπε ο Ά. Γεωργιάδης, η δυνατότητα μετακίνησης των κατοίκων της Αττικής δεν περιορίζεται μόνο στους κατοίκους του λεκανοπεδίου και ότι κάθε μόνιμος κάτοικος της Αττικής μπορεί να μεταβεί από το κέντρο της Αθήνας, μέχρι και τα Κύθηρα, τα οποία ανήκουν στην ΠΕ Νήσων. Αν ισχύουν όσα αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα, η παραπάνω μετακίνηση απαγορεύεται. Απομένοντας, εν τέλει, μόνο η απορία του κ. Βατόπουλου.