Συνάντηση της Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής με την βουλευτή Γεωργία Μαρτίνου για τη δημιουργία του «πράσινου εστιατορίου»

Συνάντηση πραγματοποιήσαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής (Ε.Ε.Ε.Σ.Α), με την αγαπητή Βουλευτή της Ν.Δ. κυρία Γεωργία Μαρτίνου.

Το θέμα της εποικοδομητικής συζήτησης που ανέπτυξαν ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Σ.Α κ. Ιωάννης Δαβερώνης, ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Σ.Α κ. Γιώργος Κουράσης και ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Σ.Α. κ. Μιχάλης Κολιός με την κυρία Μαρτίνου, αφορούσε την ανάπτυξη του ορισμού και τη δημιουργία του «πράσινου εστιατορίου».

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κα Μαρτίνου με ιδιαίτερη χαρά θα στηρίξει αυτή την μεγάλη προσπάθεια!

Παρακάτω η επιστολή συνεργασίας της Ε.Ε.Ε.Σ.Α προς την Βουλευτή.

Ο χώρος της εστίασης αποτελεί – σύμφωνα με επίσημα στοιχεία – έναν από τους βασικούς τομείς της οικονομίας, με μεγάλα έσοδα στα δημόσια ταμεία της χώρας!

Αξιότιμη κυρία Μαρτίνου,
Αρχικά πρέπει να σημειωθεί πως η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19), εκτός από τις πολύ σοβαρές υγειονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού, ανέκοψε και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που είχε ξεκινήσει το 2017. Ως εκ τούτου και της επιχειρηματικότητας.

Επηρέασε όχι μόνο το συνήθη τρόπο εργασίας, αλλά είχε και έντονο αντίκτυπο σε όλους μας, στη ζωή και στην κοινωνική μας διάσταση. Η υγειονομική κρίση αφήνει βαρύ αποτύπωμα, τόσο στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην κοινωνία.

Στη συνέχεια ήρθε η ενεργειακή κρίση, η οποία έφερε τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, και αυτό συνεπάγεται ότι έχουν επηρεάσει τα εστιατόρια μας, κι έχουν δημιουργήσει πραγματικά δύσκολες συνθήκες για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν με κάθε τρόπο πλέον να κρατηθούν βιώσιμες.

Το σίγουρο είναι ότι για να έχει μια οικονομική σταθερότητα ο κλάδος της εστίασης, θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορέσει η εστίαση να παραμείνει ένα βασικό εργαλείο της οικονομίας και των θέσεων εργασίας!

Ακολουθώντας την τάση της εποχής, εκατοντάδες εστιατόρια σε ολόκληρο τον κόσμο στρέφονται προς τη χρήση «οργανικών τροφίμων», αναζητώντας νέα πελατεία σε όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίζουν από πού προέρχεται η τροφή που καταναλώνουν. Είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο να αναγράφεται στο μενού «φιλέτο από οργανικό μοσχάρι» ή «τα λαχανικά μας είναι βιολογικής καλλιέργειας», συνταγές χωρίς λακτόζη, χωρίς γλουτένη και χωρίς ζάχαρη.

Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε έντονα ότι ο πλανήτης κινδυνεύει!
Η προστασία του περιβάλλοντος και της αειφορίας, μπήκαν στα σοβαρά ως καινούργια κριτήρια της γαστρονομίας και της μακρόπνοης στρατηγικής της.

Η αξιολόγηση στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

Ο πρώτος αφορά την προμήθεια των υλικών και τη μεγάλη έμφαση που δίνεται στα τοπικά κι εποχικά προϊόντα. Έτσι θα υποστηριχτεί η τοπική οικονομία και παραγωγή.

Ο δεύτερος άξονας εξετάζει τις περιβαλλοντικές παραμέτρους. Το οποίο σημαίνει από όσο το δυνατόν πιο οικολογικά και ανακυκλώσιμα είναι τα υλικά κατασκευής και λειτουργίας του εστιατορίου, τόσο θα εξοικονομούμε ενέργεια με μονώσεις, χρήση ανανεώσιμων πηγών και αποφυγή σπατάλης νερού.

Ο τρίτος άξονας αφορά τον περιορισμό των διατροφικών σκουπιδιών, καθώ πρέπει να είναι επίσης στο επίκεντρο της ζωής του εστιατορίου, φροντίζοντας έτσι για τη χρήση των πάντων (π.χ. φλούδες, κόκαλα κ.λπ.) με καινοτόμο πνεύμα.

Ο ορισμός του «πράσινου εστιατορίου» έχει διευρυμένες, πολυπαραγοντικές προϋποθέσεις! Η λογική της μη επιβάρυνσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης πρέπει να πρυτανεύει παντού!!!

Με την παρούσα επιστολή ως πρόταση, Σας καταθέτουμε την λογική και τη φιλοσοφία στης Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής (Ε.Ε.Ε.Σ.Α) και αποβλέποντας στη θετική Σας ανταπόκριση, παραμένουμε στη διάθεσή  Σας για οποιαδήποτε λεπτομέρεια ή πληροφορία.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.