Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές καυσίμων λόγω «εμφυλίου» στον ΟΠΕΚ

Συνεχίζεται το ράλι των τιμών στο πετρέλαιο μετά τη διακοπή των συζητήσεων στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ.

Η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 18 σεντς ή 0,2% στα 77,34 δολάρια στις 8.42 (ώρα Ελλάδας), μετά την αύξησή του κατά 1,3% χθες. Νωρίτερα, είχε φθάσει έως τα 77,61 δολάρια που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Οκτωβρίου 2018.

Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) διαμορφωνόταν στα 76,57 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένη κατά 1,41 δολάρια ή 1,9% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ είχε σκαρφαλώσει πριν έως τα 76,77 δολάρια, ελάχιστα κάτω από το υψηλό επίπεδο των 76,90 δολαρίων του Οκτωβρίου 2018.

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους, μία ομάδα που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+, διέκοψαν τις συζητήσεις για το ύψος της παραγωγής του χωρίς να καθορίσουν νέα ημερομηνία επανέναρξής τους μετά τη σύγκρουση της περασμένης εβδομάδας, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να απορρίπτουν την πρόταση για οκτάμηνη παράταση των περιορισμών στην παραγωγή.

Δείτε ακόμα:  Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές την Τρίτη

Πηγές του ΟΠΕΚ ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση της παραγωγής τον Αύγουστο, ενώ άλλες έλεγαν ότι μία νέα σύνοδος θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες και ότι πιστεύουν πως θα υπάρξει αύξηση (της παραγωγής) τον Αύγουστο.

Μια αύξηση της παραγωγής όπως είναι εύκολα κατανοητό θα έριχνε και τις πολύ υψηλές τιμές που υπάρχουν σήμερα σε πετρέλαιο και βενζίνη.

Πρωτοφανείς μειώσεις που εκτινάσσουν στα ύψη την ακρίβεια

Ο ΟΠΕΚ είχε συμφωνήσει σε πρωτοφανείς μειώσεις της παραγωγής το 2020 για να μην αφήσει πετρέλαιο να πέσει σε χαμηλές τιμές, οι οποίες αρχικά είχαν υποχωρήσει λόγω της καραντίνας.

Δείτε ακόμα:  Συναγερμός για μυστηριώδη πυρετό που σκοτώνει παιδιά - 8 νεκρά σε 10 μέρες

Τα μέλη του καρτέλ χαλάρωναν σταδιακά τους περιορισμούς στην παραγωγή, αλλά το σχέδιο της περασμένης Παρασκευής για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και για νέες σταδιακές μεταβολές της παραγωγής έως το τέλος του 2022, μπλοκαρίστηκε.

Έτσι οι άνθρωποι παγκοσμίως έχουν δει εδώ και 1,5 χρόνο τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και παράλληλα τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης διαρκώς να αυξάνεται.

«Πίσω από το ράλι βρίσκονται οι απόψεις πως δεν θα υπάρξει επιπλέον παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+ από τον επόμενο μήνα και πως η ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων θα προκαλέσει μία νέα στενότητα στην αγορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Emori Fund Management. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η αγορά φαίνεται να πιστεύει στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ και ότι θα υπάρξει κάποια μορφή συμφωνίας έως τον Αύγουστο για να συνεχίσει να κινείται το σύστημα».

Δείτε ακόμα:  Τρεις μέρες μετά τον εμβολιασμό του πέθανε 15χρονος – Ξεσπά η ξαδέρφη του

Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη στην τρέχουσα συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του και δεν θέλει να δει εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα σημερινά επίπεδα για να επιτευχθεί σταθερότητα. Δήλωσε, επίσης, ότι ελπίζει πως σε 10 ημέρες μπορεί να υπάρξει μία ημερομηνία για την επόμενη σύνοδο.

«Οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να κινηθούν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση από εδώ λόγω της αβεβαιότητας για τις πραγματικές κινήσεις των μελών του ΟΠΕΚ+ από τον επόμενο μήνα», δήλωσε αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Fujitomi.

ereportaz.gr