ΣΥΡΙΖΑ Παλλήνης: Πολιτικά ανέντιμη η στάση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της αποχέτευσης

Επαίρεται και θριαμβολογεί η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος του Δήμου Παλλήνης για την ολοκλήρωση ακόμη μιας φάσης της διαδικασίας και συγκεκριμένα του διαγωνισμού που διενήργησε η ΕΥΔΑΠ για τον ανάδοχο της κατασκευής των δικτύων (πρωτεύοντος και δευτερεύοντος) αποχέτευσης.

Προκαλεί και πάλι το ύφος της σχετικής ανακοίνωσης, καθώς για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή επιχειρεί να ιδιοποιηθεί το αποτέλεσμα των αγώνων και διεκδικήσεων όλων αυτών των χρόνων της τοπικής κοινωνίας αλλά και της θέλησης, επιμονής και επάρκειας συγκεκριμένης κυβέρνησης και ανθρώπων που δρομολόγησαν την λύση του προβλήματος, επιλύοντας θέματα που έμοιαζαν απραγματοποίητα έως τότε.

Επί 30 περίπου χρόνια η πολιτεία και οι κυβερνήσεις που ηγούντο, αγνοούσαν επιδεικτικά τις προσπάθειες, τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και την αγωνία των πολιτών για το αυτονόητο δικαίωμα τους, της πρόσβασης στα δίκτυα παροχής του βασικού αγαθού της διαχείρισης των λυμάτων (αποχέτευσης), υποκύπτοντας στις πιέσεις και τις φιλοδοξίες ”τοπικών αρχόντων”, στις θελήσεις και τις φιλοδοξίες κομματικών στελεχών, υπηρετώντας μικρά και μεγάλα συμφέροντα που πυροδοτούσαν και κατέληγαν στον ανταγωνισμό των τοπικών κοινωνιών που
αποτελούσε τροχοπέδη προς οποιαδήποτε λύση.

Δείτε ακόμα:  Έργα σε όλη την έκταση του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου! (φωτό)

Την ίδια στιγμή οι συγκεκριμένες κυβερνήσεις αδιαφορώντας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα αφενός οδηγούσαν
τους πολίτες σε λύσεις τριτοκοσμικές και κοστοβόρες (βόθροι) αφ’ ετέρου καταδίκαζαν την χώρα να αποδίδει πρόστιμα ύψους 3,6 εκ. ευρώ ανά εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδεικνύοντας την υστέρηση της, σε βασικές υποδομές.

Το έτος 2015 την διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και από την αρχή της θητείας του ιεραρχεί το ζήτημα ως πρωτεύον και κατεπείγον. Με αυτήν την πολιτική προτεραιότητα αρχικώς στις 26/8/2016 ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης εντάσσει το έργο της διαχείρισης λυμάτων ( αποχέτευση ) για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με επιστέγασμα την υπογραφή, στις 25/11/2016,από τον Αν. Υπουργό  Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο, της ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών
Επιπτώσεων) για το έργο σύνδεσης του Δήμου Παλλήνης, με το ΚΕΛ ( Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων ) Ψυττάλειας, σε συνδυασμό με την δημιουργία ΚΕΛ και δικτύων αποχέτευσης σε πολλές περιοχές της Αν. Αττικής.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Γέμισαν ξανά τα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου (φωτό)

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχοντας την πολιτική βούληση και συνεπικουρούμενη από την επιστημονική και τεχνική υποδομή και επάρκεια της ΕΥΔΑΠ, υλοποιεί ένα σχέδιο διαφορετικής ομαδοποίησης των δημοτικών περιοχών της Αν. Αττικής, (Ραφήνα-Πικέρμι,Σπάτα-Αρτέμιδα,Κορωπί-Παιανία,ΜαραθώναςΝ.Μάκρη,Μαρκόπολο-Καλύβια….κλπ), αντιστοιχώντας αυτές με συγκεκριμένα ΚΕΛ, κάμπτοντας τις αντιρρήσεις και επιτυγχάνοντας την μέγιστη συναίνεση (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) των τοπικών κοινωνιών.

Και αυτό ίσως αναδεικνύεται ως ένα μεγάλο επίτευγμα της και απόδειξη ότι έχει την θέληση αλλά και τις
δυνατότητες.

Παράλληλα την 26/6/2018, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, διαχωρίζει και εντάσσει το συγκεκριμένο έργο στην χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 ( Ταμείο Συνοχής ) για το συνολικό ποσόν των 55.337.333 ευρώ, απαλλάσσοντας τους δημότες από την αντίστοιχη επιβάρυνση της συμμετοχής τους στο εν λόγω έργο.

Γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση συνολικά του προβλήματος και την οριστική λύση του, πραγματοποιήθηκαν σε αυτό το επίπεδο, με την πολιτική βούληση, τον άριστο σχεδιασμό, την ικανότητα αλλά και την επιστημονική και τεχνική επάρκεια που ανέλαβε και προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας Αν. Αττικής και της ΕΥΔΑΠ, με επίμονη και επίπονη προσπάθεια, αψηφώντας τακτικισμούς, τοπικισμούς και συμφέροντα, για όλη την περιοχή της Αν. Αττικής.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Ο Βαγγ. Μπουρνούς μιλάει για όλα - Έργα, Ειδικό Χωρικό, Αποχετευτικό, Αθλητικό Κέντρο (βίντεο)

Την λύση της αποχέτευσης την δίνει θεσμικά και την έδωσε κεντρικά η Πολιτεία ( κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ) και η Περιφέρεια Αττικής ( Ρένα Δούρου ).

Σημαντικότερη απόδειξη για αυτό, αποτελούν τα τόσα χρόνια που έχουν περάσει χωρίς να λυθεί το πρόβλημα, παρά το ότι σε κάθε προεκλογική περίοδο η φράση << λύνουμε την αποχέτευση >> αποτελούσε κεντρικό σύνθημα στο στόμα πολλών.

Είναι λοιπόν παράλογη και πολιτικά ανέντιμη η προσπάθεια μεμονωμένων δημάρχων όπως ο Δήμαρχος Παλλήνης να σπεύδουν να πανηγυρίσουν οικειοποιούμενοι το κάθε επιτυχές βήμα με στόχο να εισπράξουν τα οφέλη
εννοώντας ότι αποτέλεσαν οι ίδιοι το βασικό κλειδί για την λύση του προβλήματος χωρίς κάθε φορά την αναφορά αυτών, που όλοι γνωρίζουμε, ότι κυρίως συνέβαλαν ώστε το έργο να αποδοθεί στους ιδιοκτήτες του, τους δημότες.